Katalog

Na slovenskem srečanju kovačev tudi Saša Pavlin, kovač in oblikovalec iz Komna

| 24. 5. 2016

Območna obrtno-podjetniška zbornica Kranj je sredi meseca maja ob smaragdno zelenem Planšarskem jezeru na Jezerskem organizirala Prvo srečanje kovačev Slovenije. Ideja se je porodila cerkljanskemu kovaču Janezu Globočniku ter lastniku Gostišča  ob Planšarskem jezeru. Ker sta oba tudi aktivna v organih kranjske zbornice, je bila pot do potrditve ideje s strani upravnega odbora zbornice zelo kratka. Ena od pomembnih nalog zbornice je namreč tudi skrb za obujanje in ohranjanje starih, tradicionalnih obrti. Posamezne območne obrtno – podjetniške zbornice skrbijo tudi za ohranjanje domače in umetnostne obrti. Med njimi je tudi OOZ Kranj, ki se je tega projekta letos lotila prav iz razloga, da se dejavnosti kovaštva da svoj pomen in da se širši populaciji pokaže, kaj vse znajo mojstri narediti ter v svoje vrste pritegniti tudi mlade. Namen srečanja je bil spodbujanje zanimanja za to obrtno dejavnost, ki počasi izumira, saj je v Sloveniji le še 85 oseb, ki opravljajo kovaško dejavnost, pa še ti so večinoma specializirani le za nekatera dela iz te obrti (podkovno, umetnostno, orodno kovaštvo). Zelo malo je še rok, ki znajo izdelati lemež in podkovati konja. Naše stavbe in okolice so vse prepogosto ograjene s plastiko in materiali, ki so predvsem v vaških okoljih moteči in še zdaleč ne sodijo v naše izročilo. Počasi bledi tipika slovenske hiše in vasi.

Prvo srečanje kovačev Slovenije je tako potekalo v smislu ohranjanja tisočletne dejavnosti kovaštva, ki spada v naše izročilo. Slovenski kovači so pred očmi obiskovalcev prikazovali svoje spretnosti. Nastajale so podkvice, vrtnice, različni okrasni predmeti in celo nakit. Številni obiskovalci so lahko videli podkovanje konj po starem postopku. Povsem drugačen način podkovanja konj je obiskovalcem prikazal kovač iz Italije. Srečanja se je udeležil tudi kovač Saša Pavlin iz Komna, član OOZ Sežana. »Srečanje je bila edinstvena priložnost za predstavitev dejavnosti kovaštva, povezovanje in navezovanje stikov z ostalimi domačimi in tujimi kovači. Na srečanju smo kovači predstavljali svoja dela. Veliko je bilo razstavljenih ograjnih sistemov, okrasnih del. Sam sem  predstavil moje unikatne izdelke, kot so starinske pribitne ključavnice ter veliko manjših okrasnih in uporabnih izdelkov, ki jih največkrat srečamo v tradicionalni slovenski arhitekturi. Za moje izdelke je bilo veliko zanimanja s strani domačih, kot tudi tujih obiskovalcev«,  je strnil utrinke iz srečanja kovač in oblikovalec Saša Pavlin iz Komna, ki je kritičen do odnosa državnih organov glede ohranjanja tradicionalnih znanj in  obrti.

Kovač  je tudi edini poklic, ki sam sebi naredi orodje. Cela vrsta pregovorov izhaja iz tega poklica, med njimi tudi »Vsak je svoje sreče kovač«. Pregovor si je izbral prav ta poklic, pečat pa pregovoru daje moč, žilavost in pridnost kovaškega poklica. Vse to so obiskovalci lahko videli na prvem srečanju kovačev. Prireditev je popestrila še razstava traktorjev – old timerjev in kulturno-zabavni program s predstavo »Ko bom velik, bom… kovač«,  igralca Stena Vilerja, nastopom country plesalk skupine Rodeo, ter glasbenim nastopom skupine Čudežni dečki. Prišlo je staro in mlado, ki so se navduševali nad kovači in njihovimi izdelki. Prireditev naj bi odslej potekala vsako leto.

Foto: Arhiv OOZ Kranj, Rafko Erzar

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Iz dela zbornice


Jaz tebi!