Katalog

Registracija prehoda vozila preko cestninske postaje

| 31. 5. 2016

Z uveljavitvijo Zakona o cestninjenju  je za prekršek v zvezi plačevanja cestnine poleg voznika odgovorna tudi pravna oseba, samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost in njihova odgovorna oseba.

Največ kršitev v zvezi s plačevanjem cestnine za vozila nad 3.500 kg NDM, DARS zaznava na vinjetnih stezah, kombiniranih stezah, vinjetno – kombiniranih stezah in najmanj na hitrih ABC stezah. Vozniki v največ primerih ne upoštevajo določil Splošnih pogojev uporabe elektronskih naprav DARS d.d. Kršitve v zvezi s plačevanjem cestnine odkrivajo na vseh cestninskih postajah, največ pa na cestninskih postajah Razdrto (kjer tovorna vozila sploh ne smejo zapustiti avtoceste), Slovenske Konjice, Krtina, Tepanje, Drnovo, Log, Kozina in Logatec.

Da ne bi prihajalo do začetka prekrškovnih postopkov, prevoznikom svetujemo:

  • v kolikor voznik po izvedenem cestninjenju podvomi v plačilo cestnine, lahko preko portala uporabnikov elektronskih medijev – https://www.dars.si/PopAbc/default.aspx (na podlagi predhodno dodeljenega uporabniškega imena in gesla) dostopate do evidence prehodov cestninskih postaj opravljenih s posameznim elektronskim medijem in preverite ali je bilo plačilo cestnine zavedeno ali ne;
  • v dvomljivih primerih lahko v roku do največ dveh ur od prehoda cestninske postaje pokličete v Operativni center cestninskega nadzora – OCCN (tel.št. 01 51 88 421) ter preverite ali je bila cestnina plačana ali ne. S cestninskim nadzornikom v OCCN se lahko dogovorite na kateri najbližji cestninski postaji lahko plačate neplačano cestnino.

Voznikom, ki bodo namerno kršili postopke cestninjenja (npr. vožnja po vinjetnih ali hitrih stezah), zgoraj navedena možnost naknadnega plačila cestnine ne bo dana.

Kategorija: Avtoservisno - remontna dejavnost


Jaz tebi!