Katalog

Vse več žensk v podjetjih opravlja tudi tehnične poklice

| 16. 9. 2016

Botanični vrt v Sežani je v četrtek, 15. septembra preplavila množica radovednih devetošolcev kraško – brkinskih osnovnih šol, ki so na 18 stojnicah spoznavali deficitarne in obetavne poklice in izbirali svoj sanjski poklic. Pomerili so se tudi spoznavanju svojih poklicnih zanimanj na kvizu »Moj poklic – moja prihodnost«.

Ob uvodu je osnovnošolce in njihove spremljevalce, srednješolce, profesorje in zbrane goste nagovoril predsednik OOZ Sežana, Jernej Bortolato in v imenu kraško – brkinskih občin županja Občine Hrpelje – Kozina, Saša Likavec Svetelšek.

Poklice so predstavljali dijaki in profesorji srednjih šol, in sicer Srednja tehniška šola Koper, Srednja šola  Izola, Gimnazija, elektro in pomorska šola Piran, Šolski center Nova Gorica, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Srednja gradbena in geodetska šola Ljubljana, Srednješolski center Postojna, Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Višja strokovna šola Sežana, sodeloval je tudi Zavod za zaposlovanje, OS Koper, Urad za delo Sežana.

V lepem in naravnem ambientu sežanskega Botaničnega vrta, so se osnovnošolci seznanjali z deficitarnimi in obetavnimi poklici, in sicer: tesar, mizar, kamnosek, gradbeni tehnik, oblikovalec kovin, avtoserviser, inštalater strojnih inštalacij, strojni tehnik, elektrotehnik-elektrikar, gastronom hotelir, slaščičar, kozmetični tehnik. Dogodka Promocije deficitarnih in obetavnih poklicev se je udeležilo 180 učencev devetih razredov Osnovne šole Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje, Osnovne šole Divača, Osnovne šole Sežana, Osnovne šole Dutovlje in Osnovne šole Komen.

Poleg predstavnikov srednjih šol so pri predstavitvi poklicev sodelovali tudi posamezni delodajalci in sicer Nevenka Devčič iz Estetsko – medicinskega centra Lara in podjetje AzureFilm d.o.o. iz Sežane. Ob zaključku dogodka so učenci v spremstvu svojih učiteljev obiskali še podjetje Kern d.o.o. in Godina d.o.o. v Obrtni-industrijski coni v Hrpeljah ter podjetje Imas d.o.o. v Sežani, kjer so se v realnem okolju seznanili s poklici, ki so danes najbolj iskani. Mladi so se med ogledom delovnega procesa v podjetju Kern seznanjali s poklici in spoznavali celotni delovni proces. Ena največjih zanimivosti je bila, da je za računalniško krmiljenimi stroji bilo moč srečati tudi veliko žensk.

Območna obrtno – podjetniška zbornica je promocijo poklicev izkoristila tudi za promocijo in širjenje vmesnih rezultatov projekta EARN, ki ga izvaja v okviru programa ERAZMUS+. Na info točki je razdeljevala letak s kratko predstavitvijo projekta, projektnih partnerjev, ciljev in rezultatov projekta.

Ob podpori Občine Sežana, Občine Hrpelje-Kozina, Občine Divača in Občine Komen je Območna obrtno – podjetniška zbornica letošnjo promocijo poklicev izvedla ponovno po nekajletni prekinitvi. Po razgovorih s predstavniki osnovnih in srednjih šol je opaziti med mladimi premike na področju poklicnega usmerjanja, saj se število vpisanih v poklicne in srednje tehnične programe povečuje. Zato bo s podobnimi promocijskimi dogodki smiselno nadaljevati tudi v prihodnje.

Vtisi podjetij, ki so sodelovala na promociji:

“Razvoj z velikim R”, Kern d.o.o. 

»Veliko se piše, veliko govori o nuji zagona Razvoja na vseh področjih, tako v gospodarstvu kot negospodarstvu. Naenkrat želimo odgovore, priložnosti, znanje in seveda takoj uspeh, ki bo čez noč odpihnil vse nakopičene probleme. Naglica ne koristi, predvsem pa ne kompenzira zgodovine … na žalost. Res je, velikokrat smo v preteklosti povedali in si zadali cilj, ki smo ga ohlapno poimenovali: »Naša naloga je, da smo dobro pripravljeni in da znamo hitro reagirati«. Hec je, da smo tam, kjer je večina in jih je malo, ki znajo dobro reagirati v smeri velikih priložnosti. Upam, da so časi, ko je bila tehnika na stranskem tiru mimo in da prihajajo generacije, ki imajo strast za razvoj, ki si želijo multidisciplinarnega znanja ter z veseljem sprejemajo nove paradigme razvojnega cikla, poimenovanega Industry 4.0. Upam, da smo kot družba dojeli priložnosti industrijske kulture in potrebe po izjemnem znanju v naši državi. In upam, da znamo to povedati mladi generaciji, ki sprašuje kaj in kje je prihodnost. » je strnil misli in vtise iz dogodka promocije poklicev Janez Poje, izvršni direktor podjetja Kern d.o.o.

Godina d.o.o.

jasna-godina»Pohvale organizatorju za izvrstno izpeljan dogodek. Prav je, da je mladim  dana možnost, da se čim bližje srečajo s poklici, saj mogoče nekateri te priložnosti nimajo. V našem podjetju smo poskušali pestro paleto gradbenih  poklicev  prikazati kot  poklice za tiste,  ki si želijo dinamike in  teamskega dela, gradbeništvo pa kot panogo, kjer ni nikoli dolgčas in kjer je  na probleme potrebno gledati kot izzive in priložnosti. Navdušiti smo poskušali  z mislijo, da je gradbeništvo pomembna panoga, saj v prostoru pušča sledi tudi za bodoče generacije.« je po zaključku dogodka izrazila zadovoljstvo Jasna Godina iz podjetja Godina d.o.o.

Imas d.o.o. 

»Veseli me, da je Območna obrtno – podjetniška  zbornica Sežana organizirala predstavitev deficitarnih poklicev. Dejstvo je, da se Evropa ponovno industrializira in skrajni čas je, da ljudje začnejo sprejemati, da je biti mojster, nekaj lepega, ustvarjalnega. Tehnični poklici, kot kažejo razvoj in trendi, imajo najmanj 30 ali več let perspektive. V našem podjetju že vrsto let, zato, da dobimo ustrezen kader, podeljujemo kadrovske štipendije. Zato vabim mlade, ki se odločajo za tehnične poklice, da povprašajo za štipendijo ali povprašajo za obvezno prakso. Hvala še enkrat organizatorju OOZ Sežana. Mi se bomo tovrstnim predstavitvam poklicev pridružili tudi v prihodnje«, je strnil vtise ob koncu dogodka Aleš Uršič, direktor podjetja Imas d.o.o. iz Sežane. 

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!