Katalog

Mesarija Prunk, Marko Prunk s.p.

| 2. 11. 2016

V rubriki Podjetniški portret meseca predstavljamo podjetje Mesarija Prunk s.p.

Kakšna je vaša formula za uspeh?

Formula za uspeh je po mojem mnenju samo ena: trdo delo. Samo s trdim delom, pravo brkinsko-kraško trmo in včasih tudi ščepcem sreče prideš do rezultatov, kot jih lahko pokažem danes, ko skupaj s sinom Andrejem in hčerko Jano v bistvu vodimo tri podjetja, Postojnske mesnine d. o. o. s klavnico, Mesarijo Prunk s.p. v Lokvi s proizvodnjo in Prunk Carni S. R. L. v Trstu. Zelo pomemben vidik uspeha je tudi motivacija oziroma vizija, kakšnega projekta se lotiti za naprej, ne smeš zaspati na lovorikah. Tako kljub nedavnemu odprtju prenovljenega Hotela Prunk v Sežani že razmišljam o širitvi proizvodnega dela svojih dejavnosti na novo, večjo lokacijo, saj nam na sedanjih lokacijah že primanjkuje kapacitet.

Kaj je pri vašem delu najbolj pomembno?

Pomembna je poštenost, doslednost v poslu, kar se dogovoriš, mora veljati v vseh segmentih mojega dela. Tem vrednotam skušam slediti v odnosih z poslovnimi partnerji, strankami, pa tudi zaposlenimi. Pri nas velja osnovno pravilo, da ima stranka vedno prav. Tako se trudimo, da strankam zagotovimo najkvalitetnejše meso domačih rejcev. Seveda iz dobre surovine lahko izdelamo in ponudimo tudi najboljše izdelke. Lahko se pohvalimo, da ponujamo meso skoraj izključno slovenskega porekla, imamo pa tudi certifikate za prodajo eko mesa in nekaterih eko izdelkov.

S čim se vaše podjetje ukvarja?

Naše podjetje se v osnovi ukvarja s klavništvom, razsekom, proizvodnjo, prodajo in maloprodajo mesa, mesnih in drugih izdelkov, ponudbo pa nadgradimo tudi z gostinskimi dejavnostmi in proizvodnjo domačega piva. Kot že omenjeno, upravljamo v bistvu tri podjetja: pod okriljem Postojnskih mesnin d. o. o. imamo klavnico, kjer na leto zakoljemo tudi do 7.000 glav živine in preko 900 glav konjev in drobnice skupaj, za distribucijo svinjskega mesa pa imamo v najemu razsekovalnico na Ptuju, kjer se opravi razsek približno 1.000 prašičev mesečno. Dnevno oskrbimo s svežim mesom in izdelki čez 150 strank, ki jih dobimo prek javnih razpisov, ter številne druge stranke, med drugimi tudi večje trgovske verige, kot so Leclerc, Spar in Tuš. Upravljamo z desetimi maloprodajnimi enotami. V Mesariji Prunk s.p. v Lokvi imamo proizvodnjo, predelavo, sušilnico in zorilnico trajnih in poltrajnih mesnih izdelkov, kot so pršut, panceta, zašinek, hrenovke, primorske klobase in številni drugi, ki jih prodajamo strankam po vsej Sloveniji. Pod okriljem Mesarije Prunk deluje tudi Gostilna Prunk v Lokvi, kjer ponujamo pristne domače kraške jedi. Nedavno pa smo dejavnosti nadgradili še z odprtjem Hotela Prunk na terminalu v Sežani, kjer ponujamo prenočišča, domačo hrano, malice in pice, vse nadgradimo pa še z odličnim domačim pivom. V Trstu pa imamo podjetje Prunk Carni S. R. L., za poslovanje katerega skrbi sin Andrej. Poleg velike mesnice in gastronomije v središču Trsta upravlja še z štirimi manjšimi mesnicami v okolici Trsta. V vseh podjetij skupaj imamo zaposlenih že okrog 140 ljudi. Še posebej pa moram omeniti, da smo že nekaj let pokrovitelji ko- šarkarskega kluba Mesarija Prunk v Sežani, kjer skušamo spodbujati mladino k športu in podpiramo lokalno skupnost.

Imate vzornika v vašem poslu?

Moji vzorniki so definitivno moji starši. Oče, po poklicu tudi mesar, me je vpeljal na poklicno pot mesarstva, ki ji sledim že celo življenje, moja mama pa mi je vse do smrti skrbela za računovodski del takrat še precej manjšega podjetja in ostalo poslovanje. Na splošno je bila moja mama tista, ki me je naučila pomembnih korakov, ki jim moramo slediti na poti podjetništva.

Kaj je bila vaša največja napaka?

Menim, da na svoji poklicni poti nisem naredil kakšnih večjih napak. Če pa je bila kakšna, sem se iz nje poskušal čim več naučiti.

Kje se vidite čez deset let?

Moja vizija je, da bi dele podjetja, ki se ukvarjajo z razsekom in nadaljnjo predelavo mesa do končnega izdelka preselili na eno lokacijo, pa tudi celotno upravo. Lažje je voditi podjetje iz enega kraja kot pa skakati iz ene lokacije na drugo. Definitivno pa je v planu še širitev podjetja v smislu odprtja še več maloprodajnih enot. Imam pa tudi nekaj idej za nadgraditev hotelske ponudbe v Hotelu Prunk v Sežani. Želel bi si tudi, da bi moji vnuki v prihodnjem desetletju prav tako stopili na pot mesarstva in podjetništva in pomagali pri poslu. Ne spadam med tiste ljudi, ki govorijo svojim otrokom: »Jaz sem celo življenje delal, takega življenja ti ne želim!« Moja želja je, da tudi moji otroci in vnuki delajo to, kar delam sam, samo z delom se kališ.

Ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

Priznati vam moram, da v bistvu kartice uporabljam zelo zelo malo. Sem pač človek, ki ima raje kot kartice v žepu gotovino! Uporabljam pa Kartico Mozaik podjetnih prav zaradi njenih številnih popustov.

Kategorija: Podjetniški portret meseca


Jaz tebi!