Katalog

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za promocijo kulinarike na Krasu v rokah Ane Ade Špacapan iz Špacapanove hiše

| 2. 11. 2016

Priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za promocijo kulinarike na Krasu, ki ga je podelila sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije na Dnevih slovenskega turizma v Radencih, gre letos v roke Ane Ade Špacapan iz domačije Špacapan v Komnu.

Na letošnjih Dnevih slovenskega turizma so bile predstavljene aktualne smernice na področju turizma. Dogodek DST je bil organiziran v skladu s strateško usmeritvijo krepitve povezovanja pri razvoju in trženju slovenskega turizma z vsemi večjimi partnerskimi institucijami s področja turizma v Sloveniji: Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo RS, Slovenska turistična organizacija, Turistična zveza Slovenije, Turistično gostinska zbornica Slovenije, Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, Zbornica gorskih centrov – GZS, Združenje turističnih agencij Slovenije, Skupnost slovenskih naravnih zdravilišč, Zavod Kongresno turistični urad, Društvo turističnih novinarjev Slovenije FIJET Slovenija, Pohodništvo in kolesarjenje GIZ in druge.

DST v Radencih so se zaključili s slavnostno podelitvijo najvišjih priznanj v turizmu, kjer je sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije letos podelila priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in za promocijo kulinarike na Krasu Ani Adi Špacapan iz domačije Špacapan v Komnu.

Ana Ada Špacapan iz Špacapanove hiše v Komnu že več kot štirideset let, ob podpori družine, razvija gostinsko ustvarjalnost. Filozofija njihove kuhanje so jedi, ki izhajajo iz kraške kulinarične dediščine, hkrati pa se spogledujejo s sodobno – avtorsko kulinariko. V Špacapanovi hiši je mogoče najti vinoteko z izbranimi kraškimi in drugimi slovenskimi vini ter žganji, letos pa pripravljajo še zorilnico za pršute, salame in sire. Je nosilka kolektivne storitvene znamke Ročno rezan pršut. Svojo ponudbo pa bodo zaokrožili še z zorilnico za kise. Ukvarjajo se tudi z oddajanjem sob. Ana Ada Špacapan, ki je sooblikovala razvoj sodobne kuhinje na Krasu, si še vedno prizadeva za njeno popularizacijo. Je aktivna članica Sekcije gostincev in živilcev pri Območni obrtno-podjetniški zbornici Sežana, kjer je bila tudi predsednica sekcije. Ana Ada Špacapan je med drugim idejna ustanoviteljica in pobudnica kulinarične prireditve Mesec kraške kuhinje. Ob 20. obletnici prireditve ji je bil podeljen naziv Ambasadorka Meseca Kraške kuhinje. Prav tako je idejna pobudnica prireditve Mesec divjih špargljev na Krasu. Delovanje Ane Ade Špacapan je pomembno zlasti z vidika lokalne in regionalne kulinarike, ki sta glavni gibali naprednega svetovnega gastronomskega razvoja.

Na Dnevih slovenskega turizma v Radencih so razglasili tudi Ambasadorja slovenskega turizma za leto 2016. To je postal generalni sekretar Svetovne turistične organizacije Taleb Rifai. Rifaija je gospodarski minister Zdravko Počivalšek ob razglasitvi označil za “velikega prijatelja slovenskega turizma”, ki glas o lepotah naše države širi na najvišjem nivoju tako na evropskem kot na svetovnem zemljevidu. Nagrado sejalec za najbolj inovativen in kreativen turistični proizvod pa je prejel razgledni stolp Vinarium. Priznanje sejalec si je stolp Vinarium, po pojasnili direktorice Slovenske turistične organizacije Maje Pak, medtem prislužil tudi s spodbujanjem spreminjanja miselnosti mesta iz industrijsko mislečega v turistično mislečega. 53 metrov visok stolp, ki ga je obiskalo že več kot 100.000 ljudi, nudi razgled na območje štirih držav in s tem sporoča idejo o prepletanju kultur, sobivanju in prijateljstvu narodov.

Janez Ivšič je iz rok Andreja Prebila, predsednika Turistično-gostinske zbornice Slovenije, prejel priznanje za življenjsko delo v gostinstvu in turizmu. Priznanje za izjemen prispevek pri razvoju turistične društvene organizacije, ki ga podeljuje Turistična zveza Slovenije, je šlo v roke Štefana Dravca. Ta je bil dolgoletni predsednik Pomurske turistične zveze, dolga leta je bil tudi član izvršnega odbora TZS. Nagrado Kristalni Triglav 2016, priznanje Društva turističnih novinarjev Fijet Slovenija, pa si je prislužila Občina Brda. Ta se je v 22ih letih svoje samostojnosti iz razmeroma nerazvitega pretežno kmetijskega obmejnega območja, z uspešnim vključevanjem sadjarstva ter predvsem vinogradništva in vinarstva v turizem, zavihtela med najbolj prepoznavna turistična območja v Sloveniji.

ada-s

Kategorija: Gostinstvo in turizem


Jaz tebi!