Katalog

»Valorizacija jedi z lokalnimi sestavinami«

| 2. 11. 2016

Sekcija gostincev in živilcev Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana, v okviru Festivala Brkinske sadne ceste je v ponedeljek, 10. oktobra 2016, organizirala delavnico »Valorizacija jedi z lokalnimi sestavinami«.

Delavnico je vodil * Chef Marko Pavčnik, ki danes svojo pot uspešno nadaljuje tam, kjer jo je začel – na Gradu Tabor Laško, kjer vodi lastno restavracijo sodobne slovenske kulinarike, Pavus. Njegovo ustvarjalnost in uspeh odlikujejo številna zlata in srebrna odličja z različnih kulinaričnih tekmovanj. Skozi kreativno kulinariko, sodobne kuharske tehnike in izbiro svežih lokalnih surovin Pavus tako ustvarja novo slovensko kuhinjo.

Tokratna gostitelja sta bila Ksenija in Martin Mahorčič iz Gostilne Mahorčič. Njuna filozofija kuhinje je ohraniti okuse in vonje lokalnih kuhinj, v katerih se uporabljajo predvsem živila območja Krasa in Brkinov. Pripravljata pristne jedi brkinske in kraške kuhinje s sestavinami malih pridelovalcev in proizvajalcev bližnjega okoliša z namenom ohranjanja njihovega obstoja. Sta ponosna nosilca prestižnega združenje Jeunes Restaurateurs d’Europe (JRE).

Delavnica, ki je bila sestavljena iz teoretičnega in praktičnega dela je bila namenjena gostincem in živilcem in je zajemala predstavitev filozofija kuhinje ter povezovanje s teritorijem, pomenom teritorija v sami kuhinji, inspiracijo, doživljanje kulinarike in kuhinje, sledenje in pomen spremljanja trendov tujih kuhinj. Pri vsem tem pa ne smemo pozabiti na pomembno podporo, ki jo je potrebno nuditi domačim, lokalnim dobaviteljem, saj nam le ti zagotavljajo kakovost lokalnih surovin. Delavnica je bila obogatena tudi s konkretnimi primeri Chefa Marka Pavčnika.

In naj zaključimo z mislijo Chefa Marka Pavčnika: “Uporabite in izkoristite lokalne surovine, ponudite tisto česar drugi ne morejo, skrbite eden za drugega in skrbite za ugled poklica gostinca, skrbite za trajnostno sinergijo dela…in vedite, da ne glede na to kaj kuhamo, važno je da je dobro.”

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!