Katalog

Delavnica “Zorenje mesa”

| 8. 12. 2016

V okviru programa dela Sekcije gostincev in živilcev Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana za leto 2016 je bila v ponedeljek, 14.11.2016, organizirana delavnica o »zorenju mesa«.

V Gostilni Kobjeglava je delavnica potekala pod strokovnim vodstvom gospoda Janeza Kodila; družina Kodila se že tri generacije ukvarja s predelavo mesa in mesnih izdelkov, Janez Kodila pa je v letu 2002 uvedel proizvodno specializacijo in se usmeril iz majhne trgovine z mesom in mesnimi izdelki v proizvodnjo sušenih in prekajenih mesnin ter maščobnih izdelkov. Podjetje zaposluje trenutno 42 oseb, pod blagovno znamko Kodila, ki se je v desetletju že dobro uveljavila na slovenskem trgu in so ponosni lastniki 4 certifikatov kakovosti.

Pod sloganom »Ko veš, kaj ješ« se skrivajo kakovostne surovine iz kontrolirane reje njihovih kooperantov, pri predelavi mesa pa pri Kodili, kjer dodajajo samo sol in začimbe in si za dokončanje izdelkov vzamejo čas.

Udeleženci so v teoretičnem delu pridobili dodatna znanja o zorenju mesa. Kot je bilo povedano je najboljše meso primerno za zorenje – meso govedine (goveji hrbti), vendar nikjer ni »prepovedano« zorenje tudi mesa drugega porekla. Kaj je zorjeno meso, predstavitev postopkov zorenja mesa, kulinarično imenovanje steakov, senzorika različnih kosov steakov, kaj se dogaja z mesom v času zorenja, kateri deli mesa so uporabni in kateri so tisti tehnični pogoji, ki morajo biti zadovoljeni, da bo meso kar se da dobro, so le nekatere od skrivnosti, ki so bile izdane vsem udeležencem izobraževanja. Prav tako pa niso izpustili zakonske osnove (HACCP.…).

V praktičnem delu delavnice, so udeleženci zorjeno meso tudi okusili. Simo Komel, lastnik Gostilne Kobjeglava, ki v svoji modernizirani kraški kuhinji stremi k filozofiji 0km, s posebno pozornostjo na okusih je poskrbel, da so bili vsi kosi zorjenega mesa izvrstno pripravljeni.

Delavnico izvajamo v okviru Programa pospeševanja drobnega gospodarstva Občine Sežana, Hrpelje-Kozina, Komen in Divača.

Kategorija: Gostinstvo in turizem


Jaz tebi!