Katalog

Podelitev jubilejnih priznanj ter srečanje obrtnikov in podjetnikov Krasa in Brkinov z župani

| 8. 12. 2016

Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana je v sodelovanju z Občino Sežana, v četrtek 24.11.2016, v Kosovelovem domu Sežana, organizirala že tradicionalno podelitev jubilejnih in posebnih priznanj. Letošnje zaključno srečanje članov smo si želeli obeležiti malo drugače; aktivno in usmerjeno v dialog za prihodnost.

Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana smo obrtniki in podjetniki, ki si zaradi vse bolj zahtevnih razmer na trgu želimo čim prijaznejšega poslovnega okolja, predvsem na lokalni ravni, v domačem okolju, kjer delamo in ustvarjamo. V želji, da bi lokalno okolje slišalo glas malega gospodarstva, smo z župani občin Krasa in Brkinov odpirali razpravo. Okrogla miza z naslovom »Izzivi gospodarstva in razvojne priložnosti« je bila možnost, da je k razvojnim strategijam občin in njihovim usmeritvam na področju gospodarstva vsak dodal svoj pogled. Udeleženci srečanja so imeli priložnost, da so s svojimi predlogi in pobudami aktivno sodelovali v razpravi.

Po zaključku okrogle mize se je pričel drugi del prireditve, kjer je tudi letos Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana podelila jubilejna priznanja obrtnikom in podjetnikom, ki beležijo 10, 20 in 30 let delovanja. Podeljena pa so bila tudi častna odlikovanja in priznanja, ki jih zbornica podeljuje z namenom nagrajevanja in nadaljnje spodbude, kot zahvalo za aktivno udejstvovanje in delovanje v zbornici ter za dosežke na področju razvoja v obrti in podjetništvu. Letos je bilo skupno 31 prejemnikov jubilejnih priznanj.

Za 10 let uspešnega dela v obrti in podjetništvu so zahvalo prejeli: Agropreskrba trgovska družba d.o.o. Sežana, Borut Mezgec s.p. Storitve, Alnesa stavbno pohištvo, Sandi Prodan s.p. in Gostilna Skok – Katja Skok s.p.

Za 20 let uspešnega dela v obrti in podjetništvu so zahvalo prejeli: Kamnoseštvo in restavratorstvo – Čevnja Sandi s.p., Kozmetični salon – Fabjan Jasmina s.p., »Gostilna Grgič« – Grgič Tamara s.p., Hortikultura Sežana vrtnarstvo, gozdarstvo in komunalne storitve d.o.o., Ključavničarstvo Kavčič -Kavčič Evgen s.p., Avtoprevozništvo Planinšček Valter s.p., Gradbena mehanizacija SB – Bojan Seražin s.p., Kozmetika Meri – Starc Meri s.p., Štolfa, gradbeno podjetje d.o.o. in Štrekelj Plemeniti Alenka zasebni zdravstveni delavec zobotehnik.

Za 30 let uspešnega dela v obrti in podjetništvu so zahvalo prejeli: DRM, razvoj in proizvodnja led svetil, d.o.o., Avtoprevozništvo Rado Gec s.p., Tria – elektroinstalacije in ogrevalna tehnika – Gombač Igor s.p., Avtoprevozništvo Nevo Grgič s.p., Umetnostno kovaštvo, Boris Luin s.p., Frizerstvo – Salon Nadja, Nadja Nedoh s.p. in Okrepčevalnica – Bistro Sever Aldo Sever s.p.

Posebno pisno priznanje za aktivno delo v zborničnem sistemu je šlo v roke Igorja Peressona, lastnika picerije in restavracije Etna v Divači, kjer že od leta 2009 s podporo partnerke Nuše živi svojo ustvarjalnost in ljubezen do kuhanja. Igor je aktiven član zbornice od vsega začetka svoje podjetniške kariere. V delo izvršilnega odbora Sekcije gostincev in živilcev pri OOZ Sežana se je vključil leta 2014 in od takrat s svojimi kreativni idejami bogati program dela Sekcije na Krasu in Brkinih. Igor je kuhar s srcem, ki z idejami in znanjem lokalne prvovrstne sestavine predstavlja na kreativen način. Njegova kuharska filozofija je kuhati sveže, lokalno in sezonsko. S svojim perfekcionizmom in kreativnostjo zagotavlja zabavo okusov in harmonije. Z novimi znanji, izkušnjami in predanostjo ustvarja nove in posebne okuse, zato redno obiskuje tečaje v tujini, kot so  Beniamino Billiali, delavnice – Castellani, Molino Quaglia. Svoje znanje nesebično deli tudi s stanovskimi kolegi na raznih izobraževalnih dogodkih. Njegovi največji gastronomski uspehi so uvrstitev v Nedelovih 100 najboljših restavracij, pozitivne recenzije s strani priznanih kulinaričnih kritikov (NeDelo, Mladina, Identita Golose,…). Ob redkih priložnostih, ko ne razmišlja o novih kulinaričnih podvigih, se zelo rad ukvarja s športom.

Priznanje za kakovost izdelkov, storitev in inovatorske dosežke v obratovalnicah in podjetjih je prejelo kar osem nagrajencev. In sicer:

  • Cvetličarna Erika – Erika Kljun Peric iz Sežane. Erika Kljun Peric se je za cvetličarko izšolala v Celju in po končani šoli pridobivala prve praktične izkušnje pri Mojci Škrinjar že kot dijakinja na praksi, kasneje pa pri njej opravila tudi pripravništvo. Kmalu zatem je zelo mlada, leta 1991 odprla skupaj s sestro skupno obratovalnico, ki jo je po slabega pol leta prevzela v samostojno vodenje. Cvetličarna Erike Kljun Peric letos beleži 25 let poslovanja. Vsa leta je veliko vlagala v razvoj in izobraževanje in skupaj s stanovskimi kolegi – gostinci dvigovala pomen in nivo dekoracij v gostinskih obratih. Prepričana je, da imajo sveže cvetje in dekoracije v objektih, pa tudi tiste pred njimi poseben pomen. Erika med mladimi danes pogreša entuzijazem in vajeniški sistem izobraževanja, kot smo ga poznali v preteklosti. V letošnjem letu si je pridobila pedagoško-andragoški naziv, saj želi svoje bogate izkušnje in znanje prenašati na mlade, bodoče cvetličarje, dijake, vajence.
  • Elektroinštalacije Emil Gombač iz Tubelj pri Hrpeljah. Emil Gombač je samostojni podjetnik, ki v svojem podjetju že 22 let izdeluje električne inštalacije, montira klimatske naprave, izdeluje strelovode, izvaja meritve elektroinštalacij in strelovodnih inštalacij ter opravlja vzdrževalna dela v različnih podjetjih. Emil je eden tistih obrtnikov, članov OOZ Sežana, ki si je že leta 2004 pridobil mojstrski naziv »elektroinštalaterski mojster«. Naziv mu polega tega, da izkazuje V. stopnjo strokovne izobrazbe, omogoča tudi, da lahko samostojno nastopa kot odgovorni vodja posameznih del. Od leta 2010 je tudi zapriseženi sodni izvedenec in sodni cenilec za obrtno dejavnost »elektroinštalaterstva«. Njegovo vodilo so kakovostno izvedene storitve in zadovoljstvo strank. Emil svoje storitve opravlja na celotnem območju Primorske, zadnja leta pa veliko dela pridobiva na območju Obale.
  • Lapeš – montaža kamna, keramike in zaključna dela v gradbeništvu – Rado Svetina, s.p. Od leta 1994, ko je Rado Svetina odprl svoj s. p. za montažo kamna ter izdelkov iz naravnega in umetnega kamna ter keramike, se je podjetje LAPEŠ, Rado Svetina, s. p., nepretrgoma razvijalo in glede na potrebe na trgu dopolnjevalo svojo dejavnost. Tako je leta 2012 podjetje razširilo svojo dejavnost s salonom keramike in kopalniške opreme, ki sledi toku časa in ponuja visoko kakovostne proizvode slovenskih in evropskih proizvajalcev keramike, sanitarne keramike, lepil, talnih oblog, kopalniške opreme, stavbnega pohištva, peči … V njihovi pestri ponudbi najdemo celotno opremo kopalniškega in stavbnega pohištva, vse od parketa, laminata, peči, kaminov, kot tudi orodja in ostalih materialov, ki služijo polagalcem keramike in kamnosekom, lepil, fugirnih mas, letvic … Poleg tega opravljajo zaključna dela v gradbeništvu, izdelujejo samoizravnalne estrihe, obnavljajo in prenavljajo stanovanjske in poslovne prostore ter nameščajo kopalniške elemente in opremo, stavbno pohištvo, kamine in peči. Prepoznavni so zlasti po tem, da vam lahko vse, kar ponujajo v svojem prodajnem programu, tudi vgradijo ali namestijo, kar je tako časovno kot tudi cenovno ugodno.
  • Lemo d.o.o. – Gostilna Kobjeglava – Simo Komel. Simo Komel je lastnik podjetja Lemo d.o.o., v okviru katerega deluje Gostilna Kobjeglava in restavracija Grad Štanjel. Začetki segajo v leto 2006, ko se je Simo kot zunanji svetovalec z bogatimi gostinskimi izkušnjami vključil pri preurejanja MIP-ovega degustacijskega prostora v gostilno z željo, da gostom ponudijo več kot pršut. Leta 2009 je Simo gostilno Kobjeglava vzel v najem. Danes jo zaznamuje modernizirana kraška kuhinja, ki stremi k filozofiji nič kilometrov, in posebno pozornost usmerjav okuse, podrobnosti in predstavitve. Simo se zavzema za tesno povezovanje in sodelovanje z lokalnimi pridelovalci in ostalimi ponudniki z željo po čim večji prepoznavnosti Krasa in bogastva, ki ga ponuja. S svojo ekipo pripravlja tudi poročna slavja, degustacije in praznovanja. V zadnjem času svojo ponudbo vse pogostoje promovira tudi v tujini, predvsem v Avstriji in sosednji Italiji. Kot dodatno ponudbo Simo svojim gostom in turistom ponuja ogled stare Grmekove pršutarne v neposredni bližini, kjer obiskovalcem pokaže celotni proces nastajanja kraškega pršuta. V letošnjem letu je Simo dejavnost in ponudbo razširil še z najemom Grada Štanjel ter tako čudoviti Štanjel obogatil še s kulinarično vsebino s poudarkom na tradicionalnih okusih, nadgrajenih znjegovo prefinjeno kuharsko spretnostjo.
  • Mlinarstvo Mlinko – Franko Koritnik iz Dolenje vasi. Franko Koritnik predstavlja že sedmo generacijo, ki se ukvarja z mlinarsko dejavnost. Ponosen in hvaležen je svojim prednikom, zlasti očetu, ki ga je vpeljal v mlinarske skrivnosti. Ukvarja se z mletjem pšenice in pire. Moko prodaja v mlinu strankam, razvaža pa jo tudi gostilnam, picerijam, slaščičarnam in pekarnam. Še posebej je pozoren na kakovost, zato kupuje ekološko pridelano pšenico. Zaradi povpraševanja je začel mleti tudi pirino moko. Razmišlja tudi o drugih vrstah žita. Pred sedmimi leti je zgradil nov mlin, ki mu trenutno omogoča konkurenčnost na trgu. Želi si sedeti ob velikem mlinskem kolesu, ki ga bo poganjala voda in bo dajal kruh bodočim generacijam.
  • Pečarstvo Femc – Jože Femc iz Dolenje vasi. Pečarstvo Femc Jože, s.p., združuje dolgoletne izkušnje in novosti na področju pečarstva. Dejavnost pečarstva opravlja že od leta 1990. Zase pravi, da se od konkurenčnih pečarjev razlikuje po osebnem pristopu. Na podlagi želja strank izdela in pripravi projekt ter peč oz. kamin postavi in vgradi. Krušna peč je bila nekdaj osnova za družabno življenje v hiši v dolgih zimskih večerih, včasih so v peči kurili vse leto, peč je kurila gospodinja iz kuhinje. Krušna ali kmečka peč je najznačilnejši element kmečke hiše, saj je srce kmečkega doma. Gotovo ni starejše kmečke hiše, v kateri ne bi bilo takšne ali drugačne krušne peči. Jože pravi, da je kakovost izdelkov in funkcionalnost na prvem mestu, ko svetuje strankam, šele nato pride dizajn. Jože je danes eden izmed redkih pečarjev na Primorskem in tudi širše v Sloveniji, saj povpraševanja po njegovih storitvah prihajajo iz celotne Slovenije in tudi iz tujine. Jože si želi v prihodnje zdravja in da bo lahko še naprej delal in ustvarjal pogoje za tople domove.
  • Slaščičarstvo A-B Anita Resinovič iz Ostrovice. Anita Resinovič se je pokončanem šolanju za slaščičarko v Mariboru najprej zaposlila v Lipici. Leta 2000 je v domačem kraju na Ostrovici odprla slaščičarsko delavnico. Filozofija, ki jo vodi na poti do uspeha je trdo delo, strast, skrbna izbira surovin visoke kakovosti, strokovnost in disciplina v proizvodnih procesih ter pozornost do detajlov. Njen način dela je peka po domače na moderen način. Slaščičarstvo Anite Resinovič je pravi naslov za vse ljubitelje dobrih in svežih sladic, tort, keksov in ostalega peciva. Nudi veliko izbiro otroških tort, kjer je domišljija zares neomejena. Z velikim veseljem in navdihom se loteva poročnih tort, kjer uporabi vso svojo ustvarjalnost in kreativnost. Njen cilj je, da bo čez 10 let še vedno mešala, mesila,ustvarjala in sladkala življenje.
  • Pika d.o.o. iz Tomačevice – Matjaž Adamič. Podjetje Pika d.o.o. je družinsko podjetje, katerega začetki segajo v leto 1987, ko so začeli s popoldansko obrtjo izdelovanja nogavic. Leta 1991 pa so se preoblikovali v družbo d.o.o. Če nogavice izberete glede na stas in obleko, s primerno kombinacijo barv, izdatneje vplivajo na ugodno počutje. V podjetju Pika se trudijo, da s svojimi atraktivnimi modnimi ali umirjenimi barvami, potiskanimi in vpletenimi motivi, zadovoljijo otroke, mladostnike, odrasle in starejše. Njihovi kupci prihajajo iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije. Ves čas sledijo modnim trendom modelov in barv, razvoju tekstilne industrije v smeri vrhunskih dosežkov pri tehnologiji materialov, saj lahko spletejo nogavice z brezšivnim šivom na prstih, nogavice brez elastike, kompresijske dokolenke in nogavice iz vlaken, ki vpijajo znoj in vonj. To je vrhunski dosežek japonskih strokovnjakov, ki je pri nas še premalo poznan. Njihov pogled je usmerjen predvsem v razvoj in trende v Italiji. Tam jih gostijo proizvajalci najboljših prej, kakor tudi vrhunski proizvajalci strojne opreme. Na ta način v podjetju Pika ohranjajo stalni stik letnih modnih trendov modelov, barv in strojne opreme. Sodelujejo tudi s slovenskimi oblikovalci. Trudijo se delati kvalitetno, kar dokazuje zadovoljstvo njihovih kupcev tako s kvaliteto kot tudi modnimi trendi.

Posebna častno priznanje OOZ Sežana pa je pripadalo Saši Likavec Svetelšek, županji Občine Hrpelje-Kozina za visoko stopnjo sodelovanja, posluha in podpore pri spodbujanju obrtništva in podjetništva. Saša Likavec Svetelšek je prva županja na Krasu in v Brkinih z izjemno mero posluha in podpore pri spodbujanju obrtništva in podjetništva ter reševanju izzivov podjetnikov v lokalnem okolju, pa tudi širše. Že kot direktorica občinske uprave Občine Hrpelje-Kozina v dveh mandatih se je Saša Likavec Svetelšek zavzemala za razvoj drobnega gospodarstva, povezovanje in sodelovanje pri razvoju turizma ter prispevala k realizaciji idej in zahtev Območne obrtno-podjetniške zbornice Sežana. Po izvolitvi za županjo Občine Hrpelje-Kozina, oktobra 2014 pa se je sodelovanje zbornice, županje in občine še okrepilo. Že decembra leta 2014 je Občina Hrpelje-Kozina v sodelovanju z OOZ Sežana organizirala prvo srečanje gospodarstvenikov in podjetnikov Občine Hrpelje-Kozina. Na srečanju je županja že takrat poudarila, da razvoj gospodarstva uvršča visoko med svoje prioritete in da tisto sobotno popoldne razume kot uvod v novo zgodbo, zgodbo tesnejšega povezovanja občine s svojim gospodarstvom. V nadaljevanju so se vrstile nove skupne ideje in projekti, reševanje skupnih obrtniški in podjetniških izzivov, kakor tudi težav posameznika ali določene branže. Še posebej je za posluh županji hvaležna Sekcija za promet, saj je vedno ponudila priložnost razgovorov ter iskanja ugodnih rešitev na področju urejanja lokalnega prometa, prostora ter drugih težav. Območna obrtno – podjetniška zbornica Sežana je županji Občine Hrpelje-Kozina, Saši Likavec Svetelšek podelila častno priznanje za visoko stopnjo sodelovanja, posluha in podpore pri spodbujanju obrtništva in podjetništva.

Iskrene čestitke vse prejemnikom priznanj in zahvala Občini Divača, Hrpelje – Kozina, Komen in Občini Sežana, ki so nas pri izpeljavi prireditve tudi finančno podprle.

OOZ Sežana

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!