Katalog

Obrtniki in podjetniki proti t.i. urbanim občinskim davkom

| 9. 12. 2016

V javnosti se omenja nova dajatev, t.i. urbani občinski davek, ki bi jo občine želele imeti poleg davka na nepremičnine. Ta bo leta 2019 zamenjal sedanje nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) in bo v celoti prihodek občin. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije nasprotuje vsakršnim dodatnim obremenitvam gospodarstva in opozarja, da se v posameznih občinah že sedaj dogajajo anomalije.

Še pred koncem leta naj bi v javno razpravo prišel predlog zakona o davku na nepremičnine. Nekatere občine sedaj zvišujejo NUSZ ali so ga že zvišale z namenom, da bo kasneje tudi davek na nepremičnine višji. Nekatere občine so šle tako daleč, da namembnost kmetijskih zemljišč spreminjajo v zazidljiva zemljišča in tako zvišujejo nadomestilo. Na ta način bodo lastnike zemljišč sčasoma prisilili v prodajo. V OZS si zato želijo, da bo Vlada upoštevala svojo zavezo in z novim zakonom o davku na nepremičnine ne bo dodatno obremenila gospodarstva.

Tudi t.i. urbani občinski davek, ki bi napolnil občinske proračune in obremenil gospodarstvo, je za OZS povsem nesprejemljiv. »Obrtniki in podjetniki ne bomo molzna krava. Potrebujemo spodbude na nacionalni in lokalni ravni, ne pa novih in novih dajatev,« je odločen predsednik OZS Branko Meh.

Ena izmed pripomb OZS na predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin je bila, da zakonodajalec dosledno spoštuje ustavno pravico do izpodbijanja pripisane posplošene tržne vrednosti posamezne nepremičnine, ki bo ključna za izračun davčne osnove in posredno davčno obveznost. Zakon namreč ne predvideva ugovora zoper pripisano posplošeno tržno vrednost, če pogoji za uveljavitev posebnih okoliščin niso izpolnjeni. OZS je Vlado tudi pozvala, da vso zakonodajo, ki bo podlaga za obdavčitev nepremičnin, pripravi in sprejme istočasno, z namenom, da bo zavezancem in zainteresirani javnosti omogočena preveritev vpliva za posameznika in celotno gospodarstvo.

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Novice


Jaz tebi!