Katalog

Srebrna medalja za Slovenijo v kategoriji kamnoseštvo na tekmovanju EUROSKILLS 2016

| 6. 1. 2017

Od 1. do 3. 12. 2016 je na Švedskem potekalo največje evropsko tekmovanje v poklicnih spretnostih, kjer je skoraj 500 mladih talentiranih tekmovalcev iz 28 držav tekmovalo v 35 spretnostih, da bi osvojili naslov najboljšega v Evropi. Slovenski tekmovalci so nadaljevali s tradicijo dobrih uvrstitev z zadnjega EuroSkillsa, saj so osvojili srebrno medaljo v kamnoseštvu, v kategorijah informatika in stavbo mizarstvo pa so tekmovalci osvojili medalje za odličnost.

Med temi izjemnimi talenti je bilo tudi 10 slovenskih tekmovalcev, ki so se potegovali za naslove v 9 panogah: aranžerstvo, cvetličarstvo, informatika, kamnoseštvo, pohištveno mizarstvo, stavbno mizarstvo, slikopleskarstvo, kuharstvo in strežba.

V kategoriji kamnoseštvo je mladi Rok Verstovšek Tanšek Sloveniji prisvojil srebrno medaljo, v kategorijah informatika in stavbo mizarstvo pa so tekmovalci osvojili medalje za odličnost.

Rok obiskuje Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela Sežana in je že marca letos osvojil naziv državnega prvaka v poklicnih spretnostih v panogi kamnoseštva na t.i. Olimpijadi poklicev, ki poteka pod okriljem Sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije in se tako uvrstil na evropsko prvenstvo.

Rok Verstovšek Tanšek se je 2013 leta vpisal na Višjo strokovno šolo ŠC Srečka Kosovela Sežana, kjer je prvič v življenju prejel v roke kamnoseško orodje. V kamnoseških spretnostih, ki so eden od osnovnih predpogojev za uspešno oblikovanje v kamnu, je hitro napredoval. Že takoj na začetku študija se je izpostavila njegova karakterna lastnost, želja po preciznosti in inženirstvu.

Kljub relativni mladosti in neizkušenosti v obdelavi kamna, se je v drugem letniku študija pod mentorstvom Damjana Švare prijavil na slovenski predizbor v kamnoseških spretnostih za mlade, imenovanem SloveniaSkills. Predtekmovanje je potekalo v juniju 2015 na Festivalu kamna v Pliskovici na Krasu. Na tekmovanju se je pojavilo šest prijavljenih kandidatov, Rok je zasedel za novinca solidno tretje mesto in se uvrstil v finale SloveniaSkills.

Finale bi moralo potekati na Informativi 2016, a je bilo zaradi tehničnih težav prestavljeno na sejem Megra v Gornji Radgoni. Tako so se letos konec marca za državni primat »udarili« trije finalisti: Dejan Balić, Tilen Meglič in Rok Verstovšek Tanšek. Kljub temu, da gre za tri zelo sposobne mlade kamnoseke, je Rok v času med tekmovanji tako napredoval, da je osvojil naslov državnega prvaka in se uvrstil na evropsko prvenstvo. Sekcija cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri OZS pri organizaciji državnega tekmovanja v kamnoseških spretnostih za mlade sodeluje že od samega začetka.

Priprave na finalni nastop EuroSkills 2016 so se začele takoj z naslednjim dnem. Del priprav je organiziral Center Republike Slovenije za poklicno izobraževanje, strokovni del pa je potekal večinoma v Komnu, kjer je Rok izvajal številne vaje kar v domači delavnici mentorja Damjana Švare. Ves čas je s svojim sodniškim očesom Roka spremljal tudi Jernej Bortolato, ki mu je s svojimi bogatimi izkušnjami prihranil marsikatero zagato.

Naslov evropskega podprvaka je za mladeniča, ki se s kamnom ukvarja le tri leta, bolj intenzivno pa slabi dve leti, izjemen uspeh. Njegova spretnost v oblikovanju kamna pa je vzbudila tudi zanimanje številnih delodajalcev, saj so Roku že ponudili možnost zaposlitve v Združenem Kraljestvu Velike Britanije.

Srečno Rok!

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Novice


Jaz tebi!