Katalog

Tretje srečanje gospodarstvenikov

| 2. 2. 2017

V prostorih Kulturnega doma Hrpelje, je v torek 24. januarja, potekalo letos že tretje srečanje gospodarstvenikov, ki sta ga organizirali Občina Hrpelje Kozina in Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana. Tokratno srečanje se je odvijalo nekoliko drugače, saj smo si ga zamislili kot izmenjavo dobre prakse skozi pogovor z uspešnim poslovnežem.

Gost večera je bil dr. Marko Pleško, ki je svojo poslovno pot začel kot raziskovale na Inštitutu Jožeta Štefana. Sedaj je direktor
in solastnik družbe Cosylab, s sedežem v ljubljanskem tehnološkem parku in je v dobrem desetletju postal vodilni svetovni razvijalec programske opreme za krmilne sisteme jedrskih pospeševalnikov, radioteleskopov in druge velike fizikalne naprave.

Njegove bogate poslovne izkušnje so nedvomno koristile vsem udeležencem, kar se je odražalo skozi poslušnost in zbranost, ki je vladala v dvorani. Skozi sproščen in produktiven pogovor, ki ga je vodila odgovornaurednica revije Svet kapitala, Petra Kovič, smo izvedeli marsikaj zanimivega. Med drugim tudi to, ko nam je na vprašanje kako se je njegovo podjetje prebilo do globalne uspešnosti, odgovoril, da so po eni strani morali najti ustrezno tržno nišo, po drugi strani pa se izogniti tipični slovenski napaki. »Naši podjetniki po navadi gledajo Slovenijo kakor na državo. Mi smo sicer res samostojna država, a gospodarsko smo neznatna evropska regija, ki pa vendar ni nič manj pomembna od drugih regij EU. Zato moramo odpraviti ovire v naših glavah in delovati globalno ter imeti celotno EU kot naš domač trg, enakovreden Sloveniji« in zaključil da z mislijo da Uspešnost terja drugačen pogled.

Klementina Križman, OOZ Sežana

Kategorija: Iz dela zbornice


Jaz tebi!