Katalog

Festival kamna & borjači

| 5. 7. 2017

Vikend od 16. do 18. junija je bil na Krasu v znamenju kamna – tekmovanje v poklicnih spretnostih ter kulinarike Festival kamna- festival, posvečen kraškemu kamnu in kamnoseštvu se je letos že četrto leto zapovrstjo odvijal v Pliskovici, in sicer od 16. do 18. junija. Osrednji dogodek festivala je bilo tekmovanje mladih kamnosekov, starih od 18 do 25 let, ki so se pomerili v pred izboru evropskega tekmovanja za EuroSkills. Tekmovanje, ki poteka pod okriljem Sekcije cementninarjev, kamnosekov in teracerjev pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije, v sodelovanju z RD Pliska, Mladinskim hotelom Pliskovica, Srednjo gradbeno, geodetsko in okoljevarstveno šolo Ljubljana in Višjo strokovno šolo Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana.

  

Izdelke, ki jih je šest mladih tekmovalcev, po predhodno pripravljenih načrtih, izdelalo v 18 urah, je pod burnim očesom profesorice Maje Capuder in profesorja Antona Marna ocenjevala strokovna komisija. In kot je povedal predsednik strokovne komisije, je imela letos komisija zelo težko delo, saj je bilo vseh šest tekmovalcev izredno enakovrednih, njihovi končni izdelki pa izdelani brezhibno in zelo natančno.
Poleg najboljših treh, ki se bodo udeležili finalnega izbora v poklicnih spretnostih na državni ravni, Olimpijadi poklicev – Tilen Meglič (1. mesto), Jaka Modic (2. mesto) in Rok Vidmar (3. mesto) so tekmovali še Tom Winkler, Aljaž Arko in Klemen Žiberna.

Državni prvak bo zastopal slovenske barve na mednarodnem tekmovanju EuroSkills, ki bo potekalo v mesecu septembru 2018 v Budimpešti. V kategoriji kamnosekov je Slovenija sodelovala dvakrat, leta 2014 in 2016 ter obakrat osvojila srebro.

Tudi letos so lokalni kamnoseki in podjetja (Marmor Sežana d.d., Kamnoseštvo Tavčar d.o.o., Kamnoseštvo Bele, Simon Bele s.p., Leon Mahnič s.p., Gulič Mitja s.p., Jernej Bortolato s.p., Mervic Andreja s.p., Kajzer Marmi, MEDUZZA, Primož Erjavec s.p.), ki s svojim delom ohranjajo pomembno kraško obrt, na ogled postavili svoje mojstrovine, številni gostinski ponudniki po Krasu pa v tem času na svoje mize »kamnoseške« jedi. Kamen, osnovni gradbeni material, ki je nekoč Kraševcu zagotavljal
pretežno zaščito, danes ponovno pridobiva na vrednosti in to ne samo na osnovni, funkcijski, temveč tudi na umetnostni funkciji, saj obrise dediščine prepleta z odtenki sodobne umetnosti.   

Festival pa je tudi dobra točka za promocijo in za spoznavanje dogajanja na trgu, je pojasnila Nika Tavčar iz Kamnoseštva Tavčar iz Povirja: “V Pliskovici mi je všeč, ker je tu res lepo vzdušje, zanimivo
pa je, da lahko res vidiš, kaj tudi drugi počnejo.” Predsednik OOZ Sežana in aktiven kamnosek Jernej Bortolato pa prepričljivo dodaja:“Kamnoseki moramo stopiti skupaj zaradi tržišča. Podpirati moramo lokalni material in produkte.

Poleg tega pa se večkrat povezati z oblikovalci iz sežanske višje strokovne šole, od koder prihaja super kader in na katerega bi se morali pogosteje obračati za ideje.” Prav tako navdušenja nad mladimi udeleženci nista mogla skriti tako predsednik OZS Branko Meh in kot tudi direktor centra RS za poklicno izobraževanje Elido Bandelj, ki sta soglasno podprla delo mladih upov.

Besedilo: Klementina Križman
Slike: Arhiv OOZ Sežana

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Iz dela zbornice, Novice


Jaz tebi!