OOZ Sežana

PODJETNIŠKI PORTRET MESECA – HORTIKULTURA SEŽANA VRTNARSTVO, GOZDARSTVO IN KOMUNALNE STORITVE d.o.o.

| 11. 9. 2018

PODJETNIŠKI PRORTRET MESECA HORTIKULTURA SEŽANA VRTNARSTVO, GOZDARSTVO IN KOMUNALNE STORITVE d.o.o.

Kako bi vi predstavili svojo dejavnost?

Načrtujemo, izvajamo, prenavljamo in vzdržujemo zelene površine, individualne vrtove, novogradnje, gospodarske objekte, parke, obcestne prostore in vse ostale zunanje površine, ter tako ustvarjamo prijetnejše bivalne pogoje. Poleg tega izvajamo tudi višinsko obrezovanje dreves, gozdarske in komunalne storitve. V okolje vnašamo nove hortikulturne standarde in smernice za sonaravni in trajnostni razvoj okolja. Ob izvedbi ureditev upoštevamo določila krajinskega ali vrtnega načrtovanja.

Kdaj in kako ste začeli samostojno poslovno pot?

Moji začetki segajo že v leto 1996, ko sem začel svojo samostojno podjetniško pot kot Robert Rogič s.p., saj sem takrat začutil, da sem si preko svojega dela pridobil dovolj izkušenj, da lahko trajnostno pripomorem k celostnemu razvoju okolja. Tako v svoji občini kot tudi drugod, kjer so potrebovali strokovne smernice. Leta 2004, ko se je dejavnost razširila še v druge veje, sem se odločil, da je čas, da zaživi podjetje Hortikultura Sežana d.o.o.. Pričeli smo z urejanjem in vzdrževanjem zelenih površin, javnih in zasebnih. Podjetje se je čez čas specializiralo tudi za izvajanje strokovnih arborističnih del, ter izdelavo celostne zasnove ureditve zelenih površin.

Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?

O odločitvi, za začetek samostojne poti pred 22 leti sem razmišljal že prej, saj me že od nekdaj zanima strokovno upravljanje z okoljem v katerem živimo. V tistih časih se temu ni posvečalo posebne pozornosti, zato na tem področju ni bilo specifičnih strokovnih smernic. Ponosen sem, da sem v tem obdobju s sodelovanjem pristojnih služb za razvoj okolja, pripomogel k marsikateremu strokovnemu posegu v okolje, kar je pomembno predvsem za naše zanamce. Iz te perspektive me ljudje poznajo kot strokovnjaka in se name velikokrat obrnejo za nasvet, naj si bo ureditev okolice ali pa arboristični poseg v okolje. Ponosen sem, da je naše podjetje preraslo v uspešno družinsko podjetje z 22-timi zaposlenimi.

Kaj vas pri vašem delu najbolj navdihuje?

Vsak dan me navdihuje moje delo, ki je hkrati moj hobi.

Kako motivirate sebe ali svoje zaposlene?

Sebe motiviram z vztrajnim in fizičnim delom. Kot zgled odgovornega dela, motiviram tudi zaposlene, saj vidijo, da je delo z naravo čast in spoštovanje do okolja v katerem živimo.

Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?

Obrtnik mora biti na svoji podjetniški poti najprej Človek, šele nato podjetnik. To je prvi korak do uspeha, saj je odnos do sočloveka najpomembnejši.

Kateri je najboljši poslovni nasvet, ki ste ga prejeli v svojem poslu?

Nekoč mi je nekdo rekel, da je ključ do uspešnega podjetja sinhronost med poslovnim in zasebnim življenjem. Tega poslovnega nasveta sem se držal in si prizadeval, da sem ustvaril družinsko podjetje, kjer skupaj z mano uspehe ustvarjajo tudi žena, hčerka in sin.

Kaj je bila najbolj tvegana stvar, ki ste jo kdaj naredili? Kaj vam je prinesla in ali bi jo ponovili?

Nobena stvar, ki jo narediš z razumom ni tako tvegana, da je ne bi mogel uspešno dokončati. Mogoče je bilo v času mojega poslovanja tvegano odprtje hčerinskega podjetja, kar je prineslo večji obseg dela in večje število zaposlenih.. Vendar se je to izkazalo za pozitivno, saj tako pokrivamo večje tržišče v Sloveniji. Seveda bi to še enkrat ponovil.

Imate vzornika v vašem poslu?

Za vzornika imam svojega pokojnega očeta, ki je se je za obrtno dejavnost odločil v času, ki obrtnikom ni bil naklonjen. Kljub temu je sledil svojemu cilju in trdno ter vztrajno delal, da je lahko preživljal našo družino.

Če bi danes še enkrat začenjali poklicno pot, bi kaj naredili drugače?

Seveda se človek kdaj znajde na razpotju in meni, da bi bilo marsikdaj kaj bolje storiti drugače. Toda, ko pogledaš sedanje uspehe in pot, ki si jo prehodil, vidiš, da trud in vztrajnost nista zaman. Tako, da bi svojo poklicno pot ponovil, saj je vsak začetek težak in tvegan. Toda, če svojo poklicno pot začenjaš z zavedanjem, da lahko okolju nekaj doprineseš, se premosti marsikatera ovira.

Nekdo ima dobro idejo, pa ne ve, kako bi začel. Kaj mu svetujete?

Dobra ideja je tretjina uspeha, druga tretjina je dober marketing, zadnja tretjina je videno narejeno. »Dober glas seže v deveto vas.«

Kje se vidite čez deset let?

Čez deset let se še vedno vidim kot aktiven del našega podjetja. Ustvarjanje in oblikovanje vrtov in parkov ter skrb za strokovne posege v okolje, me je okužilo do konca življenja.

Ali ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

Kartica Mozaik podjetnih je dobra ideja, ki jo radi uporabimo in s tem prihranimo.

 

Kategorija: Podjetniški portret meseca, Ugodnosti za člane


Jaz tebi!