Slovenija potrebuje več pozitivnih zgodb!

| 21. 1. 2019
Nagrade za uspešna podjetja so pomembne, ker z njimi lahko presežemo negativno miselnost, motiviramo, popravimo splošno slabo počutje pri ljudeh, pridobivamo boljše kadre in dajemo zgled.

Slovenija potrebuje pozitivne zgodbe, da preseže do podjetništva negativno naravnano miselnost, je dejal eden izmed 250 udeležencev slavnostne prireditve ob izboru Delova podjetniška zvezda, ki je pretekli teden potekala na Brdu pri Kranju. Strokovna žirija je za zvezdo leta 2018 izbrala škofjeloško podjetje v lasti bratov Igorja in Iztoka Stanonika Polycom, ki izdeluje plastične dele za avtomobile. »Nagrada nam veliko pomeni, predvidevamo, da jo opazijo tudi drugi, kar nam pomeni še večjo čast. Za prejem se moram vsekakor zahvaliti našim zaposlenim, brez njih je ne bi bilo. Prepričan sem tudi, da bo nagrada pomagala pri pridobivanju novih kadrov,« nam je dejal Iztok Stanonik.

Delove podjetniške zvezde | Author: Uroš Hočevar

UROŠ HOČEVAR Podjetniška zvezda po izboru bralcev je bila letos podeljena podjetju Vasco iz Šenčurja, ki malim in srednjim podjetjem zagotavlja enostavne računalniške programe. Tomaž Čebašek, Vasco: Toliko se piše o negativnih stvareh, da je izbor, kot je vaš, že sam po sebi svetla zvezda. Dokazuje tudi, da za sodelovanje ni treba biti politično aktiven. Zadostujeta le delovna vnema in dober odnos do svojih strank. »Mislim, da se je strokovna komisija verjetno zgražala nad tem, kar sem vam povedal v intervjuju, ampak ljudem je moja filozofija všeč,« je z nasmehom pristavil Tomaž Čebašek, lastnik in direktor podjetja Vasco. »Zelo sem hvaležen za to nagrado, veliko mi pomeni, saj je to moja prva nagrada. Toliko sem že v letih, da mi denar ne pomeni največ, nagrada pa je potrdilo, da delamo prav. Kdo ima največ zaslug za nagrado? Sreča. Sreča, da sem izbral prave sodelavce, ki so pridni, zvesti, pošteni in predani podjetju. Vseh teh vrlin ne moreš kupiti, nekdo jih ima, drugi ne. Sreča, da me družina prenaša, kajti vedno ni lahko.« Po mnenju sogovornika so nagrade pomembne, ker popravljajo splošno počutje pri ljudeh. »Toliko se piše o negativnih stvareh, da je izbor, kot je vaš, že sam po sebi svetla zvezda. Dokazuje tudi, da za sodelovanje ni treba biti politično aktiven. Zadostujeta le delovna vnema in dober odnos do svojih strank.« Na koncu je čestital še zmagovalcu po izboru strokovne komisije Polycomu. »Lastnika in vsi ožji družinski člani so zelo pridni ljudje in si res zaslužijo to nagrado.« »V Sloveniji imamo zares veliko pozitivnih podjetniških zgodb, takšnih, kot so te danes predstavljene. Škoda, da se o njih sliši le ob takšnih priložnostih,« je pristavil neki drugi udeleženec iz poslovne javnosti na druženju oziroma po besedah gostov »zelo prijetni in bleščeči prireditvi«. Medijska hiša Delo je nagrado letos podelila drugič, lani jo je prejelo trboveljsko podjetje Dewesoft, ki med drugim izdeluje meritveno tehniko za Naso, bralci pa so izbrali I. H. S. iz Krškega.

Delove podjetniške zvezde | Author: Voranc Vogel

VORANC VOGEL

Država mora za zvezde zagotoviti primerne kadre Med govorniki na večerni prireditvi je bila tudi Ksenija Klampfer, ministrica za delo, družino, socialne zadeve, ki je poudarila, da so podjetja, kot so nominiranci za Delove podjetniške zvezde, dobri zaposlovalci, država pa da mora zagotoviti dovolj kadrov in njihovo ustrezno usposobljenost. »Prepričani smo, da lahko s sklepanjem dvostranskih sporazumov pripomore k podjetniškemu uspehu. Ponosni smo na nominirance.« Boštjan Vasle, vršilec dolžnosti direktorja Umarja, je priložnost izkoristil, da je zbrane poslovneže nagovoril o previdnosti glede prihodnjih gospodarskih obetov za Slovenijo, ki svojo gospodarsko zgodbo deli na vključevanju, zaradi česar je precej odvisna od mednarodnih tveganj. »Ali smo ob vseh tveganjih pripravljeni na novo krizo? Pomembno je, da imamo pri odločitvah pred očmi povečevanje učinkovitosti in produktivnosti.« Ob tem je opozoril, da bi lahko pomanjkanje kadrov vodilo v pretirano povečevanje rasti plač. »Končuje se peto leto rasti, razmere na trgu so ugodne, v Sloveniji še nikoli ni bilo toliko zaposlenih. Izvoz se povečuje, povečujejo se pokojnine, plače, transferji. Toda ali lahko z optimizmom zremo v prihodnost? Gospodarski cikel se je prevesil, zadnji podatki kažejo, da se rast umirja.«

Preberite več na: https://svetkapitala.delo.si/podjetniske-zvezde/slovenija-potrebuje-vec-pozitivnih-zgodb-6896 – svetkapitala.si

Kategorija: Novice


Jaz tebi!