Kako varno uporabljate internet? Pa vaši otroci?

| 3. 2. 2019
Kako varno uporabljate internet? Pa vaši otroci?
Ali pomagate pri ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej pa za otroke in mlade? Ali veste, kako otroke naučiti varne rabe interneta? Mnogi ne, ker v njihovi mladosti internet še ni bil del vsakdana.
Februar je mesec varne rabe interneta, 5. februarja pa bo okoli 140 držav po svetu obeležilo tudi dan varne rabe interneta. Ta letos poteka pod sloganom Skupaj za prijaznejši internet in se osredotoča na medvrstniško nasilje.
Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.
Kot so zapisali v ekipi centra Safe.si, se razumevanje varne rabe interneta začne “tisti trenutek, ko starši otroku izročijo v uporabo katero od naprav z dostopom do interneta”. A kot ugotavljajo, številni starši ne vedo, kako otroke naučiti varne rabe interneta, zato bodo v torek pripravili spletni pogovor s psihologom in sociologom Albertom Mrgoletom ter izvajalcem delavnic Safe.si Benjaminom Lesjakom.
Dan varne rabe interneta je Insafe prvič obeležila leta 2004, odtlej pa je prerasel evropske meje in ga sedaj obeležujejo že v okoli 140 državah po svetu. Od leta 2005 v mreži sodeluje tudi slovenski Center za varnejši internet in točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, ki deluje v okviru ljubljanske fakultete za družbene vede.

Dan varne rabe interneta – 5. 2. 2019

Dan varne rabe interneta 2019 bo potekal v torek, 5 februarja 2019, pod sloganom »Skupaj za prijaznejši internet«. Cilj prihajajočih aktivnosti v okviru meseca varne rabe interneta je spodbuditi vse deležnike k ustvarjanju prijaznejšega interneta za vse, še posebej za najmlajše uporabnike interneta. Hkrati je tudi povabilo vsem uporabnikom interneta, da na internetu z drugimi komunicirajo na spoštljiv način in tako prispevajo k pozitivni digitalni izkušnji.

O vseh aktivnostih, povezanih z mesecem varne rabe interneta, vas bomo redno obveščali na naši spletni strani, spremljajte tudi naše FacebookTwitter in Instagramprofile.

Spletna oddaja za starše v živo: Vzgoja za internet

Digitalne tehnologije in internet so prinesli številne nove izzive, s katerimi se pri vzgoji otrok staršem ni vedno lahko soočati. Vprašanja varovanje zasebnosti, spletnega nasilja, objavljanja vsebin in kdaj sploh začeti otroka vpeljevati v uporabo digitalnih tehnologij marsikomu povzročajo skrbi.

Da bi staršem podali nekaj napotkov, kako otroke vzgajati za internet, bomo v torek 5. februarja ob 18. uri v našem studiu gostili dva strokovnjaka, ki bosta odgovarjala na najpogostejša vprašanja o vzgoji otrok v povezavi z internetom. Med oddajo bomo preko Twitterja in Facebooka sprejemali tudi vprašanja gledalcev in na izbrana vprašanja pred koncem oddaje tudi odgovorili.

Dr. Albert Mrgole bo osvetlil problematiko s psihološkega vidika. Je sistemski družinski terapevt, psiholog, doktor sociologije in Imago partnerski terapevt ter soavtor knjige Izštekani najstniki in starši, ki štekajo.

Dr. Benjamin Lesjak bo problematiko obdelal s pravnega vidika, prav tako pa bo delil svoje izkušnje, ki jih je pridobil pri izvajanju Safe.si delavnic na osnovnih in srednjih šolah ter Safe.si predavanj za starše. Je strokovnjak za pravne rešitve informacijske družbe, sodelavec Safe.si in avtor priročnika Problematika spletne varnosti v šolah.

Oddaja bo trajala 50 minut. Ogledali si jo boste lahko v živo preko spleta, kasneje pa bo dostopen tudi posnetek.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!