OOZ Sežana

Pet evropskih držav, ki uspešno premagujejo razlike med spoloma

| 14. 2. 2019
Evropa ima pred seboj še dolgo pot, preden bodo razlike med spoloma preteklost. A pet držav je na dobri poti, da postanejo svetle izjeme.
11. februarja, ko obeležujemo mednarodni dan deklet in žensk v znanosti, je evropska komisija predstavila rezultate raziskave o številčnosti deklet in žensk v znanosti v posameznih državah. Med njimi so pozitivno izstopale, se pravi, da je razlika med spoloma v znanosti majhna ali celo v prid ženskam, Litva, kjer je v znanosti in visoko strokovnih, inženirskih poklicih zaposlenih kar 57 odstotkov žensk, Bulgarija in Latvija, kjer je v znanstvenih vodah zaposlenih 53 odstotkov žensk, Portugalska s 51 odstotki in Danska, kjer jih je zaposlenih malo čez 50 odstotkov, piše epletni Euronews.

Najnižje na lestvici sta se znašli Madžarska, kjer te dni lahko beremo, kako premier obljublja, da bodo ženske, ki bodo večkrat matere, oproščene plačevanja davkov in upravičene drugih ugodnosti kot državljanke, in Luksemburg s 25 odstotki žensk v znanosti, nizko je pristala tudi Finska z 29 odstotki in Nemčija s 33 odstotki. Slovenija je tik nad evropskim povprečjem, ki je pri 41 odstotkih, in ima v znanosti zaposlenih nekaj manj kot 43 odstotkov žensk.

Premalo žensk v znanosti, inženirk in žensk v zahtevnejših tehničnih poklicih je velik pokazatelj velikih razlik med spoloma. Znanstveno delo, inženiring in visoko strokovno delo je največkrat bolje plačano in ponuja več možnosti za napredovanje, kot tipični sektor za »ženske poklice«, so prepričani v OECD.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!