Zaključek natečaja za izdelavo prototipov kamnitih izdelkov pri projektu “Kamen kulinarika”

| 13. 5. 2019

ZAKLJUČEK NATEČAJA ZA IZDELAVO PROTOTIPOV IN PROJEKTNE DOKUMENTACIJE KAMNITIH IZDELKOV PRI PROJEKTU »KAMEN IN KULINARIKA«

Sodobna interpretacija kraške kulinarike na posebnem pladnju Kombinacija dneva in Jamska kocka za spomin na Kras.

Zmagovalca natečaja za izdelavo prototipa in projektne dokumentacije kamnitih izdelkov pri projektu Kamen in kulinarika za potrebe gostinstva in turizma sta Petra Pika Moze s pladnjem, namenjenim uporabi v gostinstvu, z imenom »KOMBINACIJA DNEVA« in Marcel Kump s spominkom »JAMSKA KOCKA«. Prejemnica posebnega priznanja za unikaten pladenj »KAMNITI VALOVI« je Vera Martinovič. Nagrajenci bodo priznanja prejeli na zaključnem dogodku projekta, na večerji v kamnolomu Lipica I, 16. maja 2019.

Natečaj, ki ga je v okviru projekta razpisala Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana (VSŠ) je trajal od oktobra 2018 do marca 2019. »Zmagovalni izdelki so prepričali s svojo inovativno funkcionalnostjo in dostopnostjo, saj je njihov namen raba v gostinstvu oz. turizmu,« je povedal ravnatelj VSŠ Anton Marn in dodal: »Ocenjevanje je potekalo v dveh kategorijah: kategoriji A za izdelke za uporabo v kulinariki/gostinstvu in kategoriji B za izdelke za turistični spominek. Vsem nagrajenim avtorjem bomo priznanja podelili na posebnem dogodku – večerji v kamnolomu z naslovom Kamen odpira vrata, kjer bodo poleg nagrajenih na ogled tudi izdelki vseh 10 sodelujočih v natečaju Kamen kulinarika.«

Večerja v kamnolomu Kamen odpira vrata bo skozi sodobno kulinarično interpretacijo kamnoseške malice obiskovalcem omogočila pristno doživetje kulturne in naravne dediščine Krasa. Katja Skok, Ksenija in Martin Mahorčič, Matjaž Lindič, Peter Patajac, Simo Komel in Aleš Širca bodo poskrbeli, da bo nekdaj preprosta kamnoseška malica v kamnolomu postala kulinarično doživetje. Posebno noto bosta prireditvi dodala izbrana družba kraških vinarjev ob spremljavi Tomaža Nedoha. Večerja v kamnolomu bo potekala v četrtek, 16. maja 2019, ob 17.uri v kamnolomu Lipica I.

Izdelke je ocenjevala natečajna komisija, ki so jo sestavljali Klementina Križman in Jernej Bortolato (oba Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Sežana), Anton Marn (VSŠ), Katja Skok (Sekcija gostincev pri OOZ Sežana), Polona Abram (Javni zavod Komenski Kras), Aleks Štolfa (Zavod za šport, turizem in prosi čas Sežana), Stanislav Renčelj, Suzana Bele (Kamnoseštvo Bele) in Katjuša Tavčar.

Projekt Kamen kulinarika, ki ga koordinira OOZ Sežana je nastal na pobudo kraških gostincev, ki si želijo večje in bolj enotne prepoznavnosti svoje dejavnosti na Krasu. Pri tem želijo upoštevati tradicijo obdelave kamna ter tako dvigniti dodano vrednost lokalnih proizvodov in se usmeriti v trajnostni turizem, ki bo omogočal odpiranje novih delovnih mest v gostinstvu, kamnoseštvu in turizmu. Gostinci željo k večji prepoznavnosti destinacije prispevati tudi s kakovostjo hrane, spodbujanjem uporabe lokalno pridelane hrane in preko povezovanja različnih akterjev na območju Lokalne akcijske skupine Krasa in Brkinov (LAS).

Partnerji projekta Kamen kulinarika so: Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana, Višja strokovna šola ŠC Srečka Kosovela Sežana, Zavod za šport, turizem in prosti čas Sežana in Javni zavod Komenski Kras, Društvo VEZI in Marmor Sežana d.d..

Kategorija: Iz dela zbornice, Novice, Projekti


Jaz tebi!