Sekcija za turizem, gostinstvo in živilske dejavnosti

| 13. 5. 2019

Sekcija za turizem, gostinstvo in živilske dejavnosti

AKRILAMID IN TRANSMAŠČOBNE KISLINE

Inšpektorji Uprave RS za varno hrano na terenu opozarjajo na nove obveznosti, zato vas želimo seznaniti z določenimi informacijami. Uredba in Pravilnik veljata že od lani, zato ne odlašajte in vse uskladite čim prej. Svoje zaposlene usposobite in seznanite z novostmi glede akrilamida in transmaščobnih kislin. V lanskem letu je stopil v veljavo tudi Pravilnik o največji dovoljeni vsebnosti transmaščobnih kislin v živilih (Uradni list RS, št. 18/18, 23/18), ki velja samo v Sloveniji. S strani UVHVVR smo prejeli informacijo, da se na nivoju EU pripravlja uredba, ki bo prav tako urejala področje transmaščob.

Določbe tega pravilnika se uporabljajo za vsa rastlinska olja, maščobe in maščobne emulzije ter živila, ki vsebujejo takšna olja, maščobe in maščobne emulzije (1. člen). Pravilnik govori o tem, da največja dovoljena vsebnost transmaščobnih kislin v živilih iz 1. člena tega pravilnika ne sme preseči 2 g na 100 g skupne vsebnosti maščob v živilu. Z uveljavitvijo pravilnika omejitev velja tudi za živila iz evropskih in tretjih držav.

Rastlinska olja in rastlinske maščobe, se v gostinstvu sicer uporabljajo bolj kot podporno tehnološko sredstvo pri izvedbi toplotne obdelave in redko kot prav sestavina živil (sem uvrščamo predvsem pekovske izdelke), ki bodo toplotno obdelane oz. če so že uporabljena kot sestavina, je to praviloma v manjših deležih in je to težko merljivo.

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Novice


Jaz tebi!