Sekcija za promet

| 14. 8. 2019

SPREMEMBE PRI OMEJITVI TEŽKEGA TOVORNEGA PROMETA

S 1. Junijem 2019 so bile uvedene spremembe prometne ureditve tovornega prometa (nad 7,5 t NDM). Prepovedan je tranzitni promet težkih tovornih vozil, ki z AC A1 pot nadaljuje naprej po regionalnih cestah in preko MP Dobovec in MP Bistrica ob Sotli na Hrvaško. Nova prometna ureditev številnim slovenskim prevoznikom povzroča nemalo težav, saj morate koristiti MP, zaradi katerih se prevozna pot podaljša, daljši pa so tudi zastoji na večjih MP.

Ministrstvo za infrastrukturo je prisluhnilo pobudi obeh sekcij za promet in v dogovoru z Hrvaško sprejelo nekaj sprememb, ki bodo stopile v veljavo s 1. avgustom 2019.

Na MP Petišovci se bo sprostila popolna zapora tovornega prometa nad 7,5t, ki jo je v začetku 2019 enostransko uvedla Hrvaška – po novem bo promet dovoljen za Slovenijo, Medžimurje in Varaždin. Na MP Bistrica ob Sotli in Dobovec se bo vzpostavila izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom na območju Krapine in Zagorja, na mejnem prehodu Starod in Jelšane pa se doda še izjema za prevoznike s sedežem, nakladom, dokladom ali razkladom v Dalmaciji. Podrobneje na https://www.gov.si/novice/2019-07-26-manjse-spremembe-pri-omejitvah-tezkega-tranzitnega-prometa/

Omejitve prometa za tovorna vozila glede na ekološki standard tovornega vozila

Avstrija-dežela Tirolska je sprejela uredbo, s katero se bo dovoljevala vožnja tovornih vozil na A12 (med Langkampfen in Zirl) samo:

  • do 30. oktobra 2019 za tovorna vozila standarda EURO 4, 5 in 6
  • od 31. oktobra 2019 za tovorna vozila standarda EURO 5 in 6
  • od 1. januarja 2021 za tovorna vozila standarda EURO 6

Vodstvi obeh zbornic enotni glede čim hitrejšega reševanja problematike prevoznikov

Dne 16. julija 2019 so se sestali predsedniki obeh zbornic (OZS in HOK) in predstavniki prevoznikov, s ciljem čim hitrejšega pretoka skozi mejne prehode slovenskih in hrvaških prevoznikov. Zaprtje mejnih prehodov je politično vprašanje, ki ima za posledico visoke stroške za gospodarstvo ene in druge države. Vodstva obeh zbornic zahtevajo od obeh vlad hitro reševanje problemov, prvenstveno zahtevajo, da se čim prej sestane meddržavna mešana komisija, v kateri bodo predstavniki slovenskih in hrvaških prevoznikov ter predstavnikov policije obeh držav.

Poudarili so, da morajo imeti slovenski in hrvaški prevozniki možnost koristiti vse mejne prehode, ne glede na mesto naklada. »Interesi slovenskih in hrvaških prevoznikov so skupni, zato morata transport in dobava med obema gospodarstvoma potekati nemoteno«, so še zaključili predsedniki obeh zbornic na sestanku.

Obe zbornici bosta posredovali svojim vladam zahtevo za čim hitrejšo rešitev problematike prevoznikov. Vir: Maja Rigač, ozs.si

OZS in OMV Slovenija sklenila pogodbo o strateškem sodelovanju

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) in OMV Slovenija sta sklenila dogovor o poslovnem sodelovanju. Strateško sodelovanje bo trajalo dve leti in je temelj podpore podjetja OMV Slovenija, ki bo namenjena Sekciji za promet pri OZS, ta s svojimi aktivnostmi na področju urejanja razmer v cestnem transportu pomaga svojim več kot 3.000 članom sekcije za promet, hkrati pa je tudi ena izmed ključnih partnerjev pri oblikovanju razvoja in zakonodaje te pomembne gospodarske panoge.

OMV kot inovativno mednarodno podjetje ponuja širok spekter rešitev za oskrbo z gorivom tudi v Sloveniji. Strateško sodelovanje s Sekcijo za promet pri OZS, ki predstavlja eno njenih največjih strokovnih sekcij, članom sekcije prinaša številne ugodnosti.

Pri tem gre predvsem za zagotavljanje storitev brezgotovinskega poslovanja za potrebe maloprodaje in veleprodaje z gorivi, kot tudi oskrbo prevoznikov, ki imajo svoje interne bencinske servise. Poslovna kartica OMV s funkcijo ROUTEX namreč imetniku omogoča enotno brezgotovinsko plačevanje pri nakupu blaga in storitev na več kot 2.000 bencinskih servisih OMV ter več kot 20.000 servisih ROUTEX partnerjev v Sloveniji in ostalih državah EU. Poleg tega kartica s funkcijo ROUTEX omogoča tudi plačevanje cestnin in plačilo drugih storitev, ki so zanimive za prevoznike. Vir: Anton Šijanec, OZS

 

Povečane cene Eurovinjet od 1. julija 2019 in od 1. januarja 2020

Tarife Evrovinjet se bodo povečale v dveh fazah. Prvo povečanje je od 1. julija 2019, drugi dvig cen je določen od 1. Januarja 2020. Dodatne informacije so na voljo na  https://www.eurovignettes.eu/portal/ in v prilogi.

Vinjete lahko kupite na črpalkah, mejnih kontrolnih točkah in na 500 dedicated service points of AGES – the Eurovignette operator. Lahko jih plačate z različnimi karticami (DKV, ENI/Agip, Esso, euroShell, eurotoll sas, EUROTRAFIC, Eurowag, LogPay, Multi Service Tolls, OMV, PLOSE, Ressa, Statoil, TOTAL, TSI Global Star, UTA), in kreditnimi karticami Mastercard ali VISA. Vir: Bojan Pečnik, OZS.

Kategorija: Novice, Promet, Sekcije


Jaz tebi!