Kam gre svet? Deset mega trendov do leta 2025

| 14. 8. 2019

VIDEO: Kam gre svet? Deset mega trendov do leta 2025

VIDEO: Kam gre svet? Deset mega trendov do leta 2025
Neverjetni trendi v industriji nas bodo pripeljali do popolnoma novega sveta. Pixabay

Preberite in poglejte si, kako bo videti večji del sva čez dobrih pet let.

Robotizacija v naših domovih

Napredek v znanosti in omrežnih tehnologijah spodbuja uporabo robotike v našem domu. Napoved kaže na 14-odstotno globalno stopnjo penetracije robotov v naše domove.

Super vid

Razvoj 5G in virtualne ter obogatene resničnosti (AR/VR) bodo omogočili pogled zunaj razdalj, brez izkrivljenja in tako omogočili nov princip delovanja za posameznike in podjetja. GVI napoveduje, da se bo odstotek podjetij, ki uporabljajo AR/VR do 2025 povečal za 10%.

Ničelno iskanje

GVI napoveduje, da bodo pametne naprave kmalu znale popolnoma samostojno predvideti naše potrebe, zato nas bodo informacije našle same, brez našega napora. To pomeni, da bodo prihodnja iskanja na pametnih napravah potekala brez gumbov, osebna socialna omrežja bodo nastajala brez našega napora, industrija pa bo pridobivala zaradi »ničelnega vzdrževanja«. GVI napoveduje, da bo do 2025 kar 90% lastnikov pametnih naprav uporabljajo pametne osebne pomočnike.

Promet po meri

Pametni prometni sistemi bodo istočasno povezovali ljudi, vozila in prometno infrastrukturo. To bo ustvarilo ničelne zastoje, hitre odzive v sili in druge funkcije, ki bodo lajšale naša življenja. GVI napoveduje, da bo kar 15% vozil imelo tehnologijo »Cellural Vehicle to Everything«.

Robotizacija na delovnem mestu

Pametna avtomatizacija že spreminja številne panoge, po pričakovanjih bo prevzela bolj nevarne, precizne in ponavljajoče se naloge, kar je temelj za varnost in produktivnost na delovnem mestu. GVI napoveduje, da bo v industriji na vsakih 10.000 zaposlenih prisotnih kar 103 robotov.

Navidezna ustvarjalnost

Umetna inteligenca bo zmanjšala stroške v znanstvenem eksperimentiranju, inovacijah in umetnosti. Umetna inteligenca bo odprla zlat rudnik ustvarjalnega potenciala. GVI napoveduje, da bo do 2025 kar 97% večjih podjetij uvedlo umetno inteligenco.

Brezhibna komunikacija

Umetna inteligenca in analiza velikega števila podatkov bo ustvarila brezhibno komunikacijo med podjetji in strankami ter razblinila naše jezikovne prepreke. Natančnost, razumevanje in zaupanje bodo podlaga za komunikacijo prihodnosti. GVI napoveduje, da bodo podjetja leta 2025 uporabljala 86% podatkov, ki jih bo pripravila tehnologija.

Ekonomija simbioze

Podjetja po celem svetu sprejemajo digitalne tehnologije in pametne aplikacije na platformah enotnega dostopa, kar prinaša več sodelovanja, delitev virov ter posledično močnejše svetovne ekosisteme in večjo produktivnost. GVI napoveduje, da bo vsako podjetje leta 2025 uporabljajo tehnologijo t.i. oblakov ter da bo 85% poslovnih aplikacij temeljilo na oblaku.

5G

Omrežje 5G je tukaj in se razvija hitreje kot katerakoli prejšnja brezžična generacija. Potencial 5G za posameznike, podjetja in družbo je ogromen. GVI predvideva, da bo 2025 kar 58% svetovnega prebivalstva imelo dostop do 5G.

Globalno digitalno upravljanje

Napredek na področju digitalne tehnologije mora biti uravnotežen s skupnimi standardi podatkov in načeli za uporabo podatkov. GVI napoveduje, da bo letni obseg globalnih podatkov dosegel 180 ZB (1 ZB = 1 bilijona GB).


Podjetje Huawei je predstavilo svoje poročilo o globalni viziji industrije (GVI) in napoved za razvoj tehnologije in industrije do leta 2025.

Kategorija: Aktualno globalno, Inovacije, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.