Finančni nasvet: Začetek investiranja v trenutnem okolju

| 5. 9. 2019

Finančni nasvet: Začetek investiranja v trenutnem okolju

Finančni nasvet: Začetek investiranja v trenutnem okolju
Foto: Jure Eržen/delo

Bi radi aktivno investirali, ampak v trenutnem okolju ne veste, kje in kako začeti?

Težava, s katero se srečujete, ni unikatna. Z istim vprašanjem se v tem trenutku ukvarja velika večina tistih, ki želijo investirati, naj bodo to laiki ali profesionalni vlagatelji. Rekordi tako na obvezniških kot tudi na delniških trgih ne pustijo veliko prostora za izbiro pravih vrednostnih papirjev, ki bi jih lahko držali dolgoročno. Ne nazadnje, tudi napovedi gospodarske rasti ne vlivajo optimizma. Res je, svetovno gospodarstvo še raste, kar je pozitivno. Ne smemo pa pozabiti, da imajo trgi po navadi v tečajih vrednostnih papirjev že vračunane dogodke, ki so predvidljivi.Trgi imajo radi tveganja, a le tista, ki so predvidljiva. Predvidljiva oziroma vnaprej znana tveganja so na primer v Evropi (kjer imamo Slovenijo še vedno za oazo), kjer je veliko negotovosti zaradi brexita, težav v Italiji in tudi širše. Problem je tudi populizem, ki je prerasel v ekonomski nacionalizem, in soglasnega reševanja težav posamezne države, kakršnemu smo bili priča leta 2011, verjetno zdaj ne bi uspeli spraviti skozi vrata evropskega parlamenta. Predvidljiva tveganja so postala tudi tista v ZDA, kjer sta glavna negotovost postala višina znižanja ključne obrestne mere Feda ter Donald Trump, ki uporablja twitter za promoviranje svojih »nevsakdanjih« pogledov na svet.

Največ pozornosti namenite centralnim bankam, saj bodo te eden pomembnejših igralcev na trgih

Tovrstna tveganja torej niso več zelo nevarna za trge, hkrati pa ne pomenijo velikega potenciala za nadaljnje pozitivne premike. Še najverjetnejši scenarij v trenutnem okolju je gibanje okoli trenutnih ravni, z občasnimi popravki navzdol. Svetoval bi vam, da največ pozornosti namenite centralnim bankam, saj bodo te eden pomembnejših igralcev na trgih. Jasno je, da bodo znova začele spodbujati trge, neznanka je le, v kakšni meri oziroma kako močno. S tem sicer res vzbudijo občutek stabilnosti in gospodarstvo lažje okreva. Po drugi strani pa lahko zaradi kupca, ki ne išče dobička, na trgu še naprej obstajajo tudi obveznice z negativno obrestno mero, po katerih je še vedno povpraševanje.

Če šele vstopate na trg, bi vam v tem trenutku priporočal, da to storite še bolj previdno kot sicer. Torej, vzemite si čas, opravite svoje raziskave, posvetujte se s strokovnjaki … in šele nato začnite investirati. Odločite se lahko tudi za strategijo postopnega vstopa, ko znesek razdelite na več delov in ga namenite za investicije ob različnih dogodkih, na primer ob padcu splošnega trga za deset odstotkov itd. Tako boste tudi zmanjšali tveganje nepravilnega vstopa na trg, saj vstopate v različnih obdobjih.

Avtor: Myhajlo Todurov

Kategorija: Finance, Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.