Katerih dodatkov z januarjem 2020 ne bo več v minimalni plači?

| 29. 10. 2019
Katerih dodatkov z januarjem 2020 ne bo več v minimalni plači?
S 1. januarjem 2020 bodo posebej obravnavani nekateri dodatki. Foto: Uroš Hočevar/Delo

Bruto minimalna plača se s 1. januarjem 2020 zviša. Kaj to pomeni za njene prejemnike?

Plača je pomemben dejavnik zadovoljstva in motivacije zaposlenih ter najpomembnejši razlog, zakaj se odločijo zapustiti podjetje. Pa bo januarsko zvišanje minimalne plače kaj bistveno spremenilo položaj posameznika?Slovenija se po višini bruto minimalne plače med 22 državami EU uvršča na deveto mesto in po letošnjem zvišanju sodi med države s skromnejšimi dvigi, je bilo poleti razvidno iz letnega poročila o minimalni plači v EU. Bo »skromnost« beseda, ki bo spremljala zvišanje minimalne plače z januarjem 2020?

V letu 2020 bo minimalna plača znašala 940,58 evrov bruto. Trenutno je minimalna mesečna plača za delo opravljeno v polnem delovnem času 886,63 evrov bruto. Delavec, ki dela krajši delovni čas, ima pravico do sorazmernega dela minimalne plače, piše na straneh ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Iz minimalne plače so bili do zdaj že izvzeti dodatki za delo v posebnih pogojih dela: dodatek za nočno delo, dodatek za delo na praznike in dela proste dneve po zakonu, a vanjo so bili vseeno vključeni dodatki, kot so: dodatek za delovno dobo, dodatek za delo v posebnih pogojih dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ipd.) in plačilo za delovno uspešnost. Z novim letom se nekateri od teh dodatkov ne bodo več obravnavali kot del minimalne plače. Posebej bodo obravnavani naslednji dodatki: del plače za delovno uspešnost, plačilo za poslovno uspešnost, dodatek za delovno dobo in dodatki za posebne pogoje dela (izmensko delo, popoldansko delo, terensko delo ).

V minimalno plačo pa že od leta 2016 niti ni možno vštevati povračil stroškov, ki jih je delodajalec dolžan izplačati delavcu (npr. povračilo stroškov za prehrano med delom, za prevoz na delo in z dela, stroškov na službenem potovanju), kot tudi ne drugih prejemkov iz delovnega razmerja (npr. regres za letni dopust, odpravnine, jubilejne nagrade).

SK

Kategorija: Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.