Konferenca HardwareSTART: Live reportaža

| 22. 11. 2019
Danes se v slovenski silicijevi dolini – Trbovljah odvija mednarodna konferenca HardwareSTART. Konferenca poteka pod okriljem visokotehnološkega podjetja DEWESoft, podjetniškega pospeševalnika Katapult ter Zavoda mladi podjetnik, pod pokroviteljstvom Slovenskega podjetniškega sklada, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, razvoj in tehnologiji tehnologijo in EU skladov.
IMG_3317

Nahajamo se v Katapultu, vodilnem slovenskem hardware pospeševalniku. Današnja konferenca bo potekala cel dan, vabljeni, da se nam pridružite ali pa spremljate javljanje v živo na našem portalu.

8.30:

Mi smo pripravljeni!

9.44: 

Po uvodnem nagovoru organizatorjev, je na oder stopil direktor DEWESofota, dr. Jure Knez: ” Zaloga in inventura sta izredno pomembna faktorja pri prodaji. Startup še nekako obvladuje proces nabave in prodaje, ko pa podjetje zraste, pa zadeva lahko postane neobvladljiva. Vsak kos elektronike v DEWESoftu je opremljen s QR kodo. Le ta pove kdaj in kdo je izdelal ta kos, iz katerih materialov je narejen, kar je vgrajeno v izdelek…  In ta sledljivost  je prihodnost materialnega poslovanja.”

10.15:

Naš naslednji gost je Matic Hribar iz podjetja Hillstrike. »Večino produktov prodamo v tujini. Slovenija je glede novosti na smučiščih specifična, saj smo ena redkih držav z zakonom o varnosti na smučiščih. V tujini tega ni, saj država prelaga odgovornost na lastnike smučišč, kar pomeni, da oni sami odločajo, katerim športnim rekvizitom bodo dovolili uporabo.  Zavzemamo se za spremembe, saj naš trismučnik ustreza vsem pogojem uporabe na smučiščih. Z njim njim namreč upoštevaš vseh 10 FIS pravil za varnost na smučišču, ki veljajo tudi za vse druge uporabnike smučišč.«

11.06

Naslednji nastopajoči, ki bo z nami delil svoje izkušnje je Martin Blazinšek iz podjetja Chipolo. ” Naša konkurenčna prednost je, da izdelke ne proizvajamo na Kitajskem, ampak v Sloveniji. 42% izdelkov gre skozi distribucijsko mrežo.

11.40

Sledi izredno zanimiv panel z naslovom Ključne sestavine za preskok iz faze ideje v rastoče podjetje. Sodelujoči na panelu so: Mihael Gornik iz Katapulta, dr. Jure Knez, direktor DEWESofta, Martin Blazinšek, direktor Chipola.

Mihael Gornik: ” Projekt, ki se ga lotite za hobi, nima prihodnosti. Pomembno se je učiti vsak dan, že če se vsak dan v o temi svojega posla učite eno uro, boste v petih letih vrhunski strokovnjak. ”

Jure Knez: “Ko smo začeli z Dewesoftom, interneta še ni bilo. Diskete smo pošiljali v Ameriko in to so bili resnično težji časi. Informacijska tehnologija nam je olajšala posel, je pa tudi trg zaradi tega bolj konkurenčen.Časi sedaj za ustanovitev hardware startupa so sedaj boljši kot kdajkoli. Tudi celotna startup scena je odlično razvita in denarja na voljo je več kot kdajkoli.”

Primož Blazinšek: ” Chipolo je sestavljen iz ljudi, ki smo imeli popolnoma različne poslovne izkušnje. Prostora nismo našli in DEWESoft nam je prijazno odstopil del svojih prostorov. Velika podjetja dejansko lahko naredijo pomembno razliko v poslovanju startupa. Našo idejo so skopirali vsaj dvakrat. Če te kopirajo, je to super, ker to pomeni, da si resnično dober! Svoje ideje vedno delite in ne bojte se kopiranja, saj ima vsak človek svojo idejo in svoje pristope.”

14:45

Andrej Orožen, DEWESoft

DEWESoft v Sloveniji sestavljajo ekipe, ki delujejo na različnih področjih, imajo različen način razmišljanja in način dela. Njihova skupna lastnost je: vsi morajo biti visoko motivirani za učinkovito opravljanje delovnih nalog. DEWESoft deluje na 50 svetovnih trgih, kar pomeni, da morajo biti ekipe med sabo usklajene in pripravljene sodelovati.

Eden izmed načinov za motiviranje tehnikov je kupovanje najboljše, najnovejše opreme. Za poenostavite nalog je potrebno čimveč procesov v podjetju avtomatizirati, avtomatizacija odpravi ponavljajoče, enostavne naloge in  zmanjša delež nezanimivih del. Delovno okolje je izrednega pomena. Oblikovali smo prijetno delovno okolje s kakovostno opremo ter izpostavitvijo blagovne znamke podjetja.

Imamo tudi lastno kuhinjo za zaposlene. Zaposlili smo enega izmed najboljših evropskih kuharskih mojstrov, ki pripravlja okusne in zdrave obroke. Brez neomejenih zalog kave ne gre. Potrebno je poskrbeti tudi za naprave za sprostitev, kot so biljard, namizni nogomet… Vse našteto sčasoma ne deluje več kot motivacijska dobrina, pač pa standardni nivo v podjetju. Vsaka novo pridobljena dobrina se sčasoma spremeni v standardno in ne deluje več motivacijsko.

Izjemnega pomena je pripadnost ekipi oziroma občutek pripadnosti ekipi. Nujna je analiza opravljenega dela ter velika mera spoštovanja in korekten komentar na opravljeno delo. V človeški naravi je, da nas (delovni) uspehi izpopolnjujejo. V DEWESoftu spodbujamo prostočasne aktivnosti zaposlenih, tako finančno kot tudi v smislu, da se aktivnosti udeleži več zaposlenih v DEWESoftu.

Kjer se razlikujemo od ostalih podjetij, je predvsem sistem v katerem vsak vidi svojo veljavo v sistemu našega podjetja – konkretno na način denarnega nagrajevanja. Za vsak proces, instrument, izračunamo dodano vrednost, odštejemo morebitne reklamacije (zaradi preprečevanja hitenja) ter na podlagi opravljenega dela zaposlene nagradimo glede na njihovo uspešnost. Da sistem deluje, smo izračunali fiksne stroške, ki so potrebni, da podjetje deluje. Cilj, ki ga postavimo za zaposlenega, je dosegljiv, hkrati pa ne preveč enostavno dosegljiv. Ko je cilj dosežen, se plača zaposlenih poveča za njihov doprinos.

Želimo si zadržati čim nižje fiksne stroške, da smo na ta način stabilni tudi v času krize. Zaposlene ozaveščamo, da lahko delimo le ustvarjen denar oziroma presežek nad osnovnimi stroški. Vsi zaposleni v podjetju so pomembni. Vsaka faza je ključna za uspeh podjetja. V povprečju si zaposleni dodatno zaslužijo med 3 in 4 dodatne plače letno.

Uvedli smo tudi mehanizme solastništva, soustvarjanja, soodločanja, vpliva na poslovanje in varnosti. Ustanovitelja delež podjetja prodajata zaposlenim. Cena po kateri prodajamo je enaka vrednosti kapitala. Vsak ima možnost kupiti, nakupno okno je dvakrat letno, končni cilj je prodati celotno podjetje sodelavcem. Pogoji za nakup so: 1 leto stalna zaposlitev, pravica do prejema nagrad. Velikost nakupa je vezana na velikost mesečnih nagrad. Kdor zapusti podjetje, mora delež prodati nazaj podjetju. Najpomembnejši v podjetju imajo največje nagrade in lahko kupijo največ deležev.

Motivacija za odločanje za nakup so predvsem možnost soodločanja ter ker je to dobra finančna naložba. Na ta način se je izboljšala stabilnost delovnih mest, prav tako se je izboljšala lastniška struktura podjetja, ki je stabilna.”

MP

Kategorija: Novice


Jaz tebi!
To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.