Podjetniški portret meseca januarja 2020

| 17. 1. 2020

GEODETSKO PODJETJE SEŽANA, geodetske storitve d.o.o.
Partizanska cesta 17 , 6210 Sežana,

kontakt: +386 (5) 730 45 75,

e-naslov: info@geodezija.eu, spletna stran:
www.geodezija.eu

 

 1. Kako bi predstavili svojo dejavnost?

Geodezija je tehnična veda o merjenju dimenzij in določitvi oblike in velikosti površja zemlje. V zgodovini je bila njena osnovna naloga izmera in prikaz zemeljskega površja na načrtih in kartah, ter nepogrešljiva pri tehničnih delih v urbanizaciji kot so gradnja stavb, železnic, cest,… Njeni začetki segajo v leto 2000 pr. n. št. v Babilon in Egipt. Moderna geodezija se je začela razvijati v 18. stoletju, ko so se bistveno izboljšali geodetski instrumenti in kamor sodijo tudi zasnove katastra v naših krajih. Danes pa geodezija uporablja najsodobnejše metode zajema in obdelave prostorskih podatkov, ter je nepogrešljiva v kombinaciji s sodobnimi vedami, ki se ukvarjajo s prostorom.

 

 1. Kdaj in kako ste začeli samostojno poslovno pot?

Začetki Geodetskega podjetja Sežana segajo v leto 2000, ko se je preoblikoval način delovanje geodetske dejavnosti v Sloveniji. Pred tem je bila dejavnost strogo v domeni države in geodeti so delovali v okviru geodetske uprave ali vojske.

 1. Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?

Geodezija sodi v vrh tehničnih ved v katerih šteje natančnost. Neobhodno je povezana z drugimi strokami, katere smo geodeti dolžni izobraževat ter jim nuditi pomoč in podporo pri uporabi geodetskih podatkov. Področje zemljiškega katastra, po katerem smo v širšem okolju geodeti najbolj poznani, pa je pri nas svoje poglavje.

 1. Kaj vas pri vašem delu najbolj navdihuje?

Delujemo v stroki, katera se v zadnjem obdobju zaradi spoznavanja novih tehnologij bliskovito spreminja. Posledično prehajajo geodetski podatki v široko uporabo ljudi, katere je potrebno o uporabi podatkov izobraziti, kar nam istočasno jemlje energijo in daje navdih, saj je to poslanstvo in usoda naše stroke.

 1. Kako motivirate sebe ali svoje zaposlene?

Geodeti potrebujemo svobodo pri delu, možnost iskanja novih rešitev in spoznavanja novih znanj, tehnologij, orodij, učenja in napredovanja. S tem motiviramo sebe in zaposlene.

 1. Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?

Uspešno podjetje lahko sloni samo na sposobnih ljudeh in iskanju ljudi ki so boljši od tebe samega.

 1. Kateri je najboljši poslovni nasvet, ki ste ga prejeli v svojem poslu?

Spremembe bi morali narediti že včeraj, zato reagiraj danes, ker jutri bo morda že prepozno.

 

 1. Kaj je bila najbolj tvegana stvar, ki ste jo kdaj naredili? Kaj vam je prinesla in ali bi jo ponovili?

Pri nas so najbolj tvegane odločitve vezane na prodor na nova področja. Prinesejo kup vprašanj in negotovosti, ki pa se s časom spremenijo v izkušnje in znanje.

 

 1. Imate vzornika v vašem poslu?

Vzornika v našem obdobju, na poslovnem področju nimam. Na strokovnem se moramo obrniti v akademske vode, kjer so v Sloveniji ljudje ki danes delujejo na svetovnem nivoju geodezije. Sicer pa bi se kak vzornik našel daleč v zgodovini. 

 

 1. Če bi danes še enkrat začeli poklicno pot, bi kaj naredili drugače?

Z vsemi izkušnjami, današnjim znanjem in vedenjem gotovo.

 

 1. Nekdo ima dobro idejo, pa ne ve, kako bi začel. Kaj mu svetujete?

Vztrajnost.

 

 1. Kje se vidite čez deset let?

Trenutno smo v obdobju velikih sprememb in težko je govoriti o tako dolgem obdobju, stremimo pa k temu, da kot domačini ostanemo eni ključnih igralcev, ki se ukvarjajo s prostorom na območju Krasa.

 

 1. Ali ste že uporabili in prihranili s Kartico Mozaik podjetnih?

                Smo.

Kategorija: Podjetniški portret meseca


Jaz tebi!