Katalog

Glede obvezne uporabe blagajn nič novega

| 21. 2. 2014

Kot je znano se je Vlada konec lanskega leta odločila za ohranitev sedanjih virtualnih davčnih blagajn, ki pa bodo obvezne za vse, ki za svoje blago ali storitev dobivajo plačilo v gotovini. Ocenila je namreč, da se je prepoved uporabe programov, ki omogočajo brisanje in popravljanje računov, izkazala za učinkovito.

Takrat je Ministrstvo za finance dobilo nalogo, da do konca letošnjega marca pripravi potrebne predpise, zaenkrat pa jih, kot smo uspeli izvedeti na ministrstvu, še ni. Zato je tudi malo verjetno, da bi obveznost uporabe virtualnih davčnih blagajn za vse začela veljati 1. aprila, kot je bilo sprva predvideno.

Z obvezno uporabo blagajn se bomo v večini poslovili tudi od tako imenovanih paragonskih blokov oziroma računov napisanih na roke. Izjemoma naj bi predvidoma tisti, ki na leto izdajo le nekaj računov, lahko uporabljali paragonske bloke, ki bodo oštevilčeni in registrirani pri Davčni upravi RS. Tudi te izjeme pa mora določiti Ministrstvo za finance.

Treba je torej počakati na Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o davčnem postopku, potem pa bo čas za pripombe in takrat bo OZS  zahtevala, da bi najmanjši davčni zavezanci do npr. določene višine  letnega prometa tudi po sprejetih spremembah  lahko izstavljali paragonske bloke, ki bi jih bilo predvidoma možno kupiti pri DURS. Prav tako OZS ne bo pristala na nobene elektronske blagajne, ki bi bile neposredno povezane z DURS.

VIR: OZS

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana


Jaz tebi!