Izobraževalna delavnica za kamnoseke Klesanje črk – Projekt Kamen in kulinarika

| 5. 3. 2020

Vabimo vas, da se udeležite izobraževalno delavnico za kamnoseke, ki jo v sklopu projekta »Kamen in kulinarika« organizira OOZ Sežana. Delavnica bo potekala v ponedeljek, 24. avgusta 2020, s pričetkom ob 9. uri v prostorih Višje strokovne šole ŠC Sežana. Delavnico bo vodil g. Marko Drpić.

Izobraževanje je za udeležence v projektu brezplačno, saj je sofinancirano s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.

Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do 20. avgusta 2020 na mail ooz.sezana6@gmail.com, na tel. št. 05 620 28 52. ali se prijavite spodaj.

Izobraževane bo potekalo po urniku:

  1. DEL (teoretska izhodišča) – na Kraški ulici 2, prvo nadstropje:

9.00–11.30 PREDAVANJE O IZDELAVI ČRK V KAMNU

V prvem (teoretskem) delu bomo pregledali osnovne vrste pisav. Poznavanje njihovih lastnosti nam pomaga pri izboru prave črkovne vrste za klesanje ali pri načrtovanju novih napisov. Konstruirali bomo nekaj črk.

11.30–12.30 ODMOR ZA KOSILO

  1. DEL (praktični preizkus) – v delavnici, Cesta na Lenivcec 21:

12.30–17.30 KONSTRUIRANJE IN IZKLES ČRK

V praktičnem delu bomo pregledali tehnike klesanja, vrste kamnin, orodje. Naredili bomo vaje za vodenje dleta in se posvetili tehniki klesanja V-utora. S papirja bomo na kamen prenesli konstruirane črke.

Marko Drpić (1968) je po izobrazbi umetnostni zgodovinar in bibliotekar, večino svojega življenja pa je namenil raziskovanju črk. V Antwerpnu se je pri mojstru izučil kaligrafije ter oblikovanja in klesanja črk. Po vrnitvi se je še dodatno uril v kamnoseški delavnici mojstra Borisa Udovča v Naklem pri Kranju, nato pa začel delovati kot samostojni oblikovalec. Je ustanovitelj in vodja Studia tipoRenesansa, ki se z okoli 20 tonami edini v Sloveniji posveča izključno visokemu tisku. Ustvaril je napise mnogih javnih obeležij državnega in regionalnega pomena ter tematskih poti

Poučuje kaligrafijo in klesanje črk, predava na visokošolskih ustanovah in je strokovni sodelavec muzejev ter Narodne in univerzitetne knjižnice za področje zgodovine pisal in pisav, zgodovine tiska in tiskarskih tehnik.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!