Samozaposlenim se vendarle obeta odlog socialnih prispevkov

| 17. 3. 2020
V Sloveniji je prek 100.000 samozaposlenih, od tega jih 68.000 dela v gospodarstvu, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva. Zato so v času epidemije in ugašanja gospodarstva številni v skrbeh. Gospodarsko ministrstvo pa jim sedaj vendarle obljublja odlog plačila socialnih prispevkov.

Gospodarsko ministrstvo rešitve za samozaposlene, prizadete zaradi epidemije novega koronavirusa, vzpostavlja v okviru predlaganega zakona o interventnem ukrepu delnega povračila nadomestila plače, ki je sicer že romal v DZ. Dopolnila bodo šla v smeri morebitnega odloga socialnih prispevkov za samostojne podjetnike brez zaposlenih.

Blažitev gospodarskih posledic: zamik bančnih obveznosti

Kot so danes povedali na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, so omenjena dopolnila že v pripravi. Pozivi k zaščiti samozaposlenih se sicer vrstijo že od minulega tedna. Najbolj glasni so v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS), kjer so že večkrat opozorili, da je ta skupina delavcev eksistencialno ogrožena.

Predsednik OZS Branko Meh je na Ministrstvi za gospodarstvo in delo naslovil tudi odprto pismo s pozivom k pomoči samostojnim podjetnikom.

Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).
Da so mnogi samozaposleni zaradi epidemije novega koronavirusa eksistencialno ogroženi, je minuli teden večkrat opozorila tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).FOTO: Shutterstock

“Da država podjetjem, ki ta trenutek morajo biti zaprta, ponuja kredite, je nedopustno”

Branko Meh
Branko MehFOTO: Bobo

Po trenutno sprejetem interventnem zakonu je predvideno, da bodo delavci, zaposleni v obratih, ki so se po odredbi države z današnjim dnem morali zapreti (to so vsi gostinski lokali, frizerski in kozmetični saloni, fitnes centri itd.) dobili 80 % plače. Od tega jim bo 60 % zagotovil delodajalec, le 40 % pa država. “S tem se nikakor ne moremo strinjati. Podjetja bodo že tako imela velike finančne težave zaradi izpada dohodka, kje naj si zdaj zagotovijo še denar, da bodo zagotovili za večinski delež plače za svoje delavce?” je kritičen Meh.

Kot nam je še dejal predsednik OZS, eden od “tako imenovanih blažitvenih ukrepov, ki jih pripravlja država” sicer predvideva, da bodo podjetja lahko prek Slovenske investicijske banke (SID) najela kredite in si s tem zagotovila denar za plačdelavcev, davke in prispevke. “To je nedopustno. Če država izda odredbo, da se neko podjetje mora zapreti, je edino prav, da prevzame tudi celotno finančno breme za takšen ukrep. Torej naj za plačdelavcev in njihove prispevke poskrbi država, ne pa delodajalec,” je dejal Meh.

Samozaposleni še vedno čakajo

Nedopustno je tudi, da država v negotovosti pušča večino lastnikov frizerskih in kozmetičnih salonov, pa tudi manjših barov, ki obratujejo kot samostojni podjetniki in nimajo več kot enega zaposlenega, meni Meh. “Za njih sploh še ni znano, kakšno pomoč jim bo država nudila. Na ministrstvo smo se obrnili že prejšnji teden, na ukrepe pa še kar čakamo,” je bil Meh oster o tem, da rešitve za samozaposlene ni predvidel že predlog interventnega zakona, ki ob širjenju virusa predvideva subvencioniranje čakanja na delo doma in v določenih primerih karantene, ter ga je v DZ v četrtek po nujnem postopku poslala še vlada Marjana Šarca.

A Ministrstvo za delo, ki je predlog pripravilo, je tedaj še zatrjevalo, da to ni mogoče, saj da mora ukrepe za samozaposlene, ki so gospodarski subjekti, pripraviti Ministrstvo za gospodarstvo. Ta vladni resor, ki ga tudi v vladi Janeza Janše vodi Zdravko Počivalšek, pa se je torej zdaj rešitev lotil prav s sestavljanjem dopolnil k temu predlogu zakona.

“Za njih je delo čez noč izginilo”

Po spletu je tako zdaj zaokrožil apel vladi, naj samozaposlene ne le opraviči plačila obveznih prispevkov za socialno varstvo, temveč tudi pomaga tistim, ki so ostali brez dela. Peticijo je doslej podpisalo prek 6000 ljudi.

Samozaposleni so sicer del širše skupine prekarnih delavcev. Da je položaj vseh, ki delajo v atipičnih oblikah dela, zelo težak, pa so v preteklih dneh opozorile tudi nevladne organizacije.

Inštitut 8. marec, Delozlom in Delavska svetovalnica so izpostavili, da so prve žrtve širjenja koronavirusa prav “prekarke in prekarci, ki recimo delajo za honorarje na različnih področjih od kulture, izobraževanja in turizma do ostalih storitev”.

Ker nimajo plačane bolniške odsotnosti in dopusta, si že v običajnih razmerah dejansko ne morejo privoščiti prenehati z delom in običajnim življenjskim ritmom. Zdaj pa je delo za njih čez noč izginilo,” so izpostavili. “Treba jim je zagotoviti osnovno socialno varnost in delavske pravice,” so pozvali.

24UR

Kategorija: Aktualno iz OZS, Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!