‘Kjer je delo varno za zdravje delavca, je nonsens, da bi delo ustavili’

| 18. 3. 2020
Gospodarski minister Počivalšek trdi, da bo interventni zakon, s katerim bo država skušala omiliti gospodarske posledice izbruha novega koronavirusa, namenjen vsem, od samostojnih podjetnikov do velikih podjetij. Poudarja, da po njegovem ni smiselno ustavljati dela, kjer je možno zagotoviti varen delovni proces. Pravi, da ima zagotovila delodajalcev, ki dela niso ustavili, da so poskrbeli za zdravje delavcev.

Počivalšek o zaščiti delavcev in ukrepih za pomoč gospodarstvu. Bo država pomagala podjetjem in samozaposlenim?

Delati ali ne delati? “Naše stališče je, da je treba delati povsod tam, kjer so proizvodni procesi taki, da bi z zaustavitvijo nastala škoda. Drugič, imamo veliko podjetij, ki morajo delati, ker potrebujemo njihove proizvode za funkcioniranje države. Seveda pa ‘delati’ pod pogoji, da so delavci v takih proizvodnjah zaščiteni,” pravi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

“Moram reči, da sem ves dan v kontaktu z večino proizvajalcev v Sloveniji in da mi vsi zagotavljajo, da skrbijo za to, da je delovni proces varno organiziran,” še zagotavlja minister.

Počivalšek poudarja, da po njegovem ni smiselno ustavljati dela, kjer je možno zagotoviti varen delovni proces.
Počivalšek poudarja, da po njegovem ni smiselno ustavljati dela, kjer je možno zagotoviti varen delovni proces.FOTO: POP TV

https://www.24ur.com/novice/gospodarstvo/pocivalsek.html

Kjer pa niso sposobni zagotoviti varnega proizvodnega procesa, je treba proizvodnjo zaustaviti, je jasen. “Zagotovila imam, da je v večini slovenske proizvodnje proces organiziran na način, da so delavci zaščiteni. Seveda pa so najbolj izpostavljeni delavci v trgovini in tudi trgovci se organizirajo na način, da bodo delavci zaščiteni. Trenutno primanjkuje zaščitnih sredstev, verjamem pa, da bo kmalu ta zadeva dosti lažja, kajti v Slovenijo prihaja milijon in pol mask, ki bodo prvenstveno namenjene zdravstveni službi, vendar bomo naredili vse, da del teh zaščitnih sredstev namenimo tudi proizvodnji.”

Seznam ukrepov za pomoč gospodarstvu

Na vprašanje voditelja Uroša Slaka, ali smejo okuženi delavci delati, je odločno dejal, da ne, ter pojasnil, da imajo pravico zavrniti delodajalca, če od njih zahteva delo.

In zakaj se država ne odloči za popolno ustavitev proizvodnje? Nima pravnega temelja? Po Počivalškovem mnenju ni problem temelj: “Gre za to, da mislimo, da to ni potrebno. Kjer se delo lahko organizira na način, da je poskrbljeno za varnost in zdravje delavca, je nonsens, da bi se delovni proces ustavil. Od delodajalcev pričakujemo, da tam, kjer proizvodni proces teče, poskrbijo za to, da bo delo varno.”

“Prepričan sem, da imamo možnost, da pod varnimi pogoji nadaljujemo s proizvodnjo v večini slovenskega industrijskega kompleksa. Moramo pa vzeti na znanje, da gre tukaj za nekatere panoge, ki so nujne, da država deluje, da ne naštevam energetike, prehrane in vseh ostalih. Tukaj smo mi, kot država in delodajalci, dolžni, da zagotovimo varnost našim delavcem,” je še dodal.

‘Ker se skušam obnašati samozaščitno, sem tarča posmeha’

Na vprašanje, kakšen bo interventni zakon, komu bo namenjen in koga vse bo zajemal, Počivalšek odgovarja: “Najprej – z vprašanjem, kako pomagati gospodarstvu se ukvarjamo že nekaj časa. Od 24. februarja, ko smo začeli diskusijo na to temo. Zadeve se ves čas spreminjajo, zadeve moramo dopolnjevati, ker so težje, kot smo na začetki predvidevali. Prvi ukrep je interventni zakon, s katerim bomo refundirali 40 odstotkov plače tistim, ki zaradi pomanjkanja dela ne morejo delati in so zato na domu, to vključuje tudi samostojne podjetnike in samozaposlene. To bomo amandmirali v tem zakonu, gre namreč za to, da jim bomo prolongirali plačilo prispevkov. Imajo pa s. p.-ji tudi dodatno možnost pridobiti enkratno pomoč 400 evrov. Vse to ne bo dovolj.”

Priporočila NIJZ: 20 kvadratnih metrov površine na stranko in dva metra razdalje na blagajni

Kot še pravi, so skupaj s finančnim ministrstvom, v dogovoru z Banko Slovenije in komercialnimi bankami, pripravili ukrep prolongacije bančnih obveznosti za podjetja in za samozaposlene v obdobju do enega leta. “Prišli smo do tega, da bomo potrebovali krovni zakon, ne da bo vsako ministrstvo reševalo vsako posebej težave.”

“Kot se je izrazil premier, rabimo zakon ‘kontra’ Zujfu, v smislu, da bomo kot država predvideli ukrepe, s katerimi bomo omogočili, ne samo gospodarstvu, da bo šlo naprej, ampak tudi ostalim sferam.”

Poleg odloga davka samozaposlenim še enkratna finančna pomoč?

O predlogih odpisov davkov, prispevkov za samozaposlene, minister pravi: “Vse opcije so v igri v tem trenutku. Ne morem sam separatno reči, kaj je meni bolj všeč ali kako bi jim lahko najbolje pomagali. Želim pa da vedo, da bomo našli rešitev, ki bo ustrezna in bo pomagala vsem – s. p.-jem, malim, srednjim in velikim podjetjem. Gre za kompleksen problem, ki ga rešuje celotna vlada, ne samo gospodarsko ministrstvo.”

Ta ‘krovni’ zakon je Počivalšek obljubil v 14 dneh.

24UR

Kategorija: Aktualno globalno, Aktualno iz OZS, Novice


Jaz tebi!