Bruselj vzpostavlja evropsko strateško rezervo medicinske opreme

| 19. 3. 2020
Bruselj vzpostavlja evropsko strateško rezervo medicinske opreme

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Foto: Kenzo Tribouillard/Afp
STA, G. Z.
Evropska komisija bo vzpostavila prvo evropsko strateško rezervo medicinske opreme v pomoč članicam EU pri soočanju s pandemijo novega koronavirusa. S tem poskuša rešiti pereč problem pomanjkanja zaščitne in druge zdravstvene opreme, s katerim se spopadajo povsod v Evropi in svetu. Pobuda bo predvidoma zaživela prihodnji teden.

Evropska strateška rezerva bo vključevala medicinsko opremo za intenzivno zdravstveno nego, kot so respiratorji, osebno zaščitno opremo, kot so maske za večkratno uporabo, cepiva, ko bodo ta na voljo, in laboratorijsko opremo. Cilj je pomagati članicam, ki se spopadajo s problemom pomanjkanja nujne medicinske opreme za oskrbo okuženih bolnikov, zaščito zdravstvenih delavcev in preprečevanje širjenja virusa, je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, ki je predstavil pobudo.

Strateška rezerva naj bi bila po neuradnih informacijah operativna naslednji teden. Kdaj bodo lahko prve članice dejansko dobile opremo iz te rezerve, pa za zdaj ni jasno. Glavno merilo pri razdeljevanju opreme bo po Lenarčičevih besedah ocena potreb. Mehanizem pa bo deloval tako, da bo članica prostovoljka prevzela javno naročilo in skladiščila zmogljivosti, EU pa bo nabavo zalog financirala do 90-odstotno.

Tags:

Kategorija: Aktualno globalno, Novice


Jaz tebi!