Poziv vladi, naj reši gospodarstvo in s tem Slovenijo

| 23. 3. 2020
Odpuščanja in stečaji bodo privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. Novo breme za državo.
Odpuščanja in stečaji bodo privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. Novo breme za državo.
FOTO: Dreamstime

Da realni sektor umira, opozarjata tudi Nataša Pirc Musar in njen mož Aleš Musar v pozivu vladi. “Namesto da opazujemo stečaje podjetij in s. p., predlagava, da bi jih teh nekaj mesecev obdržali pri preživetju,” sta zapisala. In kaj predlagata? Za zaposlene (v javnem ali zasebnem sektorju) ali samozaposlene, ki v času epidemije ne morejo pridobivati prihodkov, naj bo delodajalcem (oziroma samozaposlenim) omogočeno, da zamrznejo njihove pogodbe o zaposlitvi, za čas te zamrznitve pa jim država preko nalogov, ki jih prejmejo od delodajalcev, izplača neto dohodek v višini povprečja treh zadnjih dohodkov, vendar ne več kot npr. 1000 evrov, od katerega se ne obračunavajo akontacija dohodnine in prispevki. Prepričana sta, da bi s takšnim ukrepom dosegli takojšnjo razbremenitev delodajalcev in močno zmanjšali odpuščanja in stečaje. Hkrati pa bi delovna mesta ohranili za čas po virusni krizi. Več o predlaganih ukrepih v pripetem dokumentu.

Prav tako opozarjata, da bodo odpuščanja in stečaji privedli do velikega povečanja števila tistih, ki bodo preko socialnih transferjev postali prejemniki javnih sredstev. “Če bi država 500.000 zaposlenim in samozaposlenim tri mesece plačevala minimalno plačo, bi skupni strošek znašal približno 1,64 milijarde evrov. Od tega bi šlo v pokojninsko in zdravstveno blagajno okoli 540 milijonov evrov. S takim ukrepom bi korenito zmanjšali odpuščanje in stečaje zaradi virusne krize. Iz mehanizma odkupa obveznic ECB je Sloveniji na razpolago okrog 3 milijarde evrov financiranja, kar zadostuje tako za tak ukrep kot za sektorske ukrepe v posameznih branžah,” ocenjujeta zakonca Pirc Musar in opozarjata vlado, da so stroški visoke brezposelnosti in velikega števila stečajev dolgoročno verjetno precej višji.

Samozaposleni predstavljajo okoli 12 odstotkov aktivne delovne sile

Na problem preživetja so opozorili tudi samozaposleni v kulturi. Ministra za kulturo so med drugim pozvali, da poskrbi za oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja ter za finančno pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. Obenem želijo, da se zagotovi bolniško nadomestilo v primeru okužbe s koronavirusom oziroma nadomestila zaradi samoizolacije, karantene ali varstva otrok. A na ministrstvu jim odgovarjajo, da se zavedajo težav, da pa samostojni interventni zakon ni predviden.

V Sloveniji je samozaposlenih več kot 100.000, kar je več kot 12 odstotkov delovnega prebivalstva, opozarja avtorica peticije oziroma apela vladi za pomoč samozaposlenim zaradi posledic epidemije koronavirusa, Maja Megla. Peticija, pod katero se je podpisalo že več kot 11.000 oseb, opozarja, da so številni z ohromitvijo javnega življenja in zastojem gospodarstva močno prizadeti, saj so ostali brez dela, zaradi česar bodo imeli tudi težave s poravnavanjem obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. Zato apelirajo na vlado, da nemudoma sprejme interventni ukrep z dvema oblikama pomoči od 1. marca do uradne razglasitve konca epidemije in ponovne vzpostavitve javnega, gospodarskega in kulturnega življenja.

Zahtevajo oprostitev plačila obveznih prispevkov za socialna zavarovanja. In sicer naj bodo do oprostitve plačila v višini minimalnih prispevkov za socialna zavarovanja upravičeni tisti, ki bodo v vsem letu 2020 zaslužili manj kot 20.000 evrov. Tisti, ki bodo zaslužili več, bodo sredstva vrnili ob obračunu dohodnine. Prav tako zahtevajo pomoč tistim, ki so nenadoma ostali brez dela. In sicer za tiste, ki so v preteklem mesecu zaslužili manj, kot je višina neto minimalne plače, da jim država nameni pomoč v obliki pokritja te razlike.

Tempirana socialna bomba vlade očitno ne zanima dovolj

A vlada posluha zanje nima. V interventnem ukrepu je sprejela zgolj odlog plačila prispevkov. Je pa minister za delo Janez Cigler Kralj sicer danes napovedal, da je bil to le prvi korak in da bodo kmalu sledili novi. “Z interventnim zakonom želimo dati gospodarstvu in zaposlenim jasen signal, da je država tu in da odgovarja na njihove potrebe, da bo poskrbela zanje v tem težkem času.” Po njegovih besedah bodo kmalu sledili novi v sklopu korona paketa, ki bo zaobjel širše področje”, kot je že napovedal premier Janša. “Razmere so zelo zahtevne, tega se zavedamo, kot minister za delo pa bi rad pozval delodajalce, da zdaj ne sprejemajo prenaglih odločitev, predvsem gleda statusa zaposlenih. Naša prioriteta je, da se proizvodne verige ne pretrgajo in da se ohranijo delovna mesta,” je še poudaril. A kot opozarja Božičeva in drugi mali podjetniki, ki so se znašli v eksistencialni krizi, vlada s trenutnimi ukrepi ne ohranja delovnih mest.

Poslanci potrdili prvi paket ukrepov za pomoč gospodarstvu

Je bil pa na Twitterju nekoliko bolj pomirjujoč državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc, ki je zapisal: “Na samozaposlene ne bomo pozabili. Odlog plačila prispevkov je bil le prvi nujni korak. Pripravljamo nove ukrepe za to, da bodo samozaposleni ostali likvidni in da jih ta kriza ne bo uničujoče prizadela. Ne gre pa čez noč, čeprav bi si to tudi sam želel.”

Gre zgolj za obljube s figo v žepu? Kmalu bo jasno, je pa že sedaj kristalno jasno predvsem to, da je preživetje več kot 100.000 Slovenk in Slovencev ter njihovih družin ogroženo in da ni veliko časa, da država sprejme takšne ukrepe, ki bodo delovala tudi v njihovo prid in nenazadnje v prid celotnega slovenskega gospodarstva.

Poziv vladi: https://images.24ur.com/media/document/62399809.pdf?v=d41d

24UR

Kategorija: Novice, Zakonodaja


Jaz tebi!