Ministrstvo zavrača očitke, da ni sprejelo nobenih ukrepov za kmete

| 20. 4. 2020

Poudarjajo, da zgolj zakonski ukrepi ne bodo popravili vseh motenj in izzivov, ki so se razkrili v času epidemije.

Ministrstvo zavrača očitke, da ni sprejelo nobenih ukrepov za kmete

Ljubljana – Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odločno zavračajo očitke, ki so se pojavili v zadnjih dneh v javnosti, da so nekatere nevladne organizacije s področja kmetijstva predlagale ministrstvu več ukrepov, na katere pa da z ministrstva ni bilo nobenega odziva, ter da ministrstvo še ni izvedlo nobenega oprijemljivega ukrepa za kmete.

“Ministrstvo pozorno prouči vse ukrepe, ki jih predlagajo različne stanovske kmečke organizacije in je veliko od njih že vključilo v svoje ukrepe,” so na ministrstvu zapisali v sporočilu medijem. Dodali so, da ne morejo pristati na tiste zahteve, ki nasprotujejo pravu EU in ki niso v skladu s slovensko zakonodajo, zlasti kar se tiče zaprtij meja ter uporabo fitofarmacevtskih sredstev.


Na ministrstvu dodajajo, da še naprej prejemajo številne pobude in predloge za reševanje težav, ki so posledica epidemije novega koronavirusa in ki so jih nekaj zajeli v prvem svežnju protikoronskih ukrepov.

Težave bodo reševali tudi v naslednjem paketu ukrepov, ki bodo “zagotavljali likvidnost ter ukrepe, ki bodo usmerjeni predvsem v zagon novih investicij. Pri tem pa so vključeni ostali predlagani ukrepi, ki so se v sektorju pokazali kot nujni tekom epidemije oziroma jih v prvem paketu še ni bilo mogoče zajeti,” dodajajo na ministrstvu.

Pripravljajo tudi uredbe, ki bodo pomenile pravno podlago za dejansko uveljavitev upravičenj in izplačilo sredstev. Uredbe bodo naslednji teden posredovali v medresorsko usklajevanje, pričakujejo pa, da bodo do naslednjega tedna sprejete.

Ob tem na ministrstvu poudarjajo, da zgolj zakonski ukrepi ne bodo popravili vseh motenj in izzivov, ki so se razkrili v času epidemije.

Upravičenci lahko še vedno oddajo vloge na kmetijske javne razpise, čeprav so roki za oddajo že potekli, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo. Oddajo jih lahko do izdaje sklepa vlade, ki bo objavljen v uradnem listu, oziroma najdlje do 1. julija. Skladno s protikoronskim zakonom procesni in nekateri drugi roki namreč trenutno ne tečejo.

Kot so pojasnili na ministrstvu, so se roki za oddajo podaljšali pri javnem razpisu za drugi ukrep uredbe za pomoč za prenos znanja in informiranje na področju predelave ter s kmetijstvom povezanega delovanja na podeželju, razpisu za tretji ukrep uredbe za pomoč pri delovanju nepridobitnih združenj na področju kmetijstva, gozdarstva in podeželja, razpisu za četrti ukrep uredbe za pomoč nepridobitnim organizacijam pri organizaciji strokovnih in jubilejnih dogodkov ter razpisu za sofinanciranje kmetijskega izobraževanja – praktični pouk.

Vsi štirje razpisi se nanašajo na letos.

Skladno z določbami protikoronskega zakona namreč procesni roki in roki za izpolnitev materialnih obveznosti strank v upravnih zadevah razen v primerih nujnih zadev, ki so opredeljene v zakonu, ne tečejo oz. se podaljšajo tako, da se iztečejo osmi dan od prenehanja veljavnosti ukrepov po tem zakonu, so spomnili na ministrstvu.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!