Gostinci: Zaščitni ukrepi morajo biti življenjski, sicer se odprtje lokalov ne

| 29. 4. 2020

Čeprav je vlada odločila, da se znova lahko odprejo knjižnice, galerije in muzeji, te ustanove zaenkrat ostajajo zaprte. “Odprtje knjižnic je treba skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti,” so pojasnili v Združenju slovenskih splošnih knjižnic. V porodnišnicah je pri porodih znova dovoljena prisotnost spremljevalca. S ponedeljkom bo mogoča strežba na terasah in vrtovih lokalov. “Upamo, da bodo zaščitni ukrepi življenjski,” opozarjajo gostinci. Na mizi je tudi predlog odprave omejitev gibanja med občinami, a datum še ni znan.

Knjižnice, galerije in muzeji bi glede na odločitev, ki jo je vlada sprejela v torek zvečer, lahko danes spet odprli svoja vrata, vendar pa so tako v Skupnosti muzejev Slovenije kot v Združenju slovenskih splošnih knjižnic prepričani, da to ni izvedljivo čez noč. Za to je potrebnih nekaj priprav, tako da knjižnice in muzeji ostajajo zaprti.

Kot je povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih Slana, niso prejeli nobenih uradnih navodil, kako ravnati pri ponovnem odprtju za zaščito uporabnikov in zaposlenih. Po njenih besedah so sicer sami pripravili smernice, vendar jih na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje niso potrdili. O tem in o nadaljnjih korakih direktorji muzejev ta hip razpravljajo preko videokonference.

Da danes ostajajo zaprti, pa je Združenje slovenskih splošnih knjižnic obvestilo na svoji spletni strani. Kot so zapisali, se morajo na varno odprtje ustrezno pripraviti in sprejeti zaščitne ukrepe za uporabnike in zaposlene. Uporabnikom bodo na voljo od ponedeljka, 4. maja.

Predsednica združenja Vesna Horžen je ministrstvu za kulturo poslala tudi dopis, v katerem je opisala, kaj je treba pred odprtjem knjižnic pripraviti. “Odprtje knjižnic je treba skrbno pripraviti, saj vračanje gradiva lahko pomeni novo žarišče okuženosti,” so prepričani v združenju.

Kot piše v dopisu, bodo knjižnice svoje dejavnosti in posamezne enote odpirale v treh fazah, skladno z navodili o sproščanju različnih omejitev programov in aktivnosti kulturnih zavodov, ki jih bodo pripravile za to pristojne institucije.

“Knjižnice morajo pred odprtjem ustrezno pripraviti prostore, omogočiti zaščito za zaposlene in uporabnike ter oblikovati posebno organizacijo dela. Za vse priprave morajo imeti knjižnice pred odprtjem vsaj tri dni časa. Če se bodo knjižnice lahko odprle v prvi polovici maja, predlagamo, da se odprejo najprej 7. maja ali pa najbolje na začetku tedna, 11. maja. O odprtju je treba knjižnice pravočasno obvestiti,” piše v dopisu.

Usmeritve in ukrepe, ki so zajeti v dopisu, je združenje splošnih knjižnic ministrstvu poslalo v potrditev in soglasje, pripravilo pa jih je na podlagi različnih raziskav in dobrih praks iz tujine. V prvi fazi bi bil sicer po njihovem predlogu odprt samo del knjižnice, kjer si uporabniki izposojajo in vračajo gradivo ter poravnajo dolgove.

Pri porodu spet lahko prisoten spremljevalec

Pri porodu bo lahko od danes prisoten le en spremljevalec oz. spremljevalka po izbiri porodnice, pri čemer porodnica in spremljevalec ne smeta biti pozitivna na novi koronavirus ali imeti znakov, ki bi kazali na bolezen. Prav tako bo moral spremljevalec upoštevati higienske ukrepe in razdaljo 1,5 metra od zaposlenih in površin, namenjenih zdravljenju, uporabljati pa bo moral ustrezno varovalno opremo.

Se gostincem odprtje lokalov sploh izplača?

Vlada je v torek že odločila o težko pričakovani odpravi omejitev v gostinstvu, s ponedeljkom bo namreč mogoča strežba na terasah in vrtovih lokalov. Prav tako bodo mogoče storitve izdelave in popravil na področju tekstilne, obutvene in usnjarske dejavnosti ter izdelava ključev in storitve fotografov, fotokopirnic, urarjev ter zlatarjev.

Predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Blaž Cvar je v oddaji 24UR ZVEČER povedal, da pozdravljajo odločitev odpiranja teras gostinskih lokalov, zavedajo pa se, da je varnost tako zaposlenih kot strank na prvem mestu. “Zato upamo, da bodo zaščitni ukrepi življenjski in bodo gostinci svojo dejavnost lahko opravljali smotrno, ne pa da bodo, tako kot v nekaterih drugih državah, ugotovili, da se jim odprtje lokalov ne izplača,” je dejal. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je odvrnil, da stremijo k temu, da bodo ukrepi čim bolj življenjski in jih bo mogoče uresničiti. “Ne smemo pa si zatiskati oči, nekateri zaščitni ukrepi bodo potrebni še dolgo časa,” je dodal.

Poleg frizerskih in kozmetičnih salonov so po novem v naboru dejavnosti, kjer se s ponedeljkom omejitve odpravljajo, tudi druge storitve na področju dejavnosti higienske nege, kot sta masaža in pedikura. Druge dejavnosti, kot so savne, kopeli, velnes, piercing, tetoviranje in drugi podobni postopki pa zaradi večje možnosti okužbe niso vključeni. Znova se bodo odprla vrata slovenskih cerkva za udeležbo vernikov pri svetih mašah in drugih bogoslužjih.

Kdaj bi lahko odpravili omejitev prehoda med občinami?

Kot je v torek na Twitterju pojasnil premier Janez Janša, aktualni podatki pri zaustavljanju epidemije omogočajo trezno presojo odprave nekaterih omejitev gibanja ter postopno oživitev številnih drugih dejavnosti, kjer so lahko zagotovljeni “varna razdalja, razkuževanje rok in stična mesta ter varna uporaba osebne zaščitne opreme”. Minister Hojs pa je medtem za oddajo 24UR ZVEČER dejal, da bo predlagal odpravo prepovedi gibanja med občinami, odločitev glede tega, kdaj bo do odprave prišlo, pa bo odvisna od ocene epidemiologov.

Vir: 24UR

 

Kategorija: Aktualno globalno, Gostinstvo in turizem, Korona virus, Novice


Jaz tebi!