NIJZ pripravil navodila za frizerske in kozmetične salone, knjigarne in muzeje

| 30. 4. 2020
Pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov naj ostanejo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja, svetujejo na NIJZ. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši. Muzeji in galerije pa naj posamezniku poskušajo zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora.

Pravila ravnanja pri frizerjih, kozmetičarkah in obisku galerij

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v sklopu rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja epidemije novega koronavirusa pripravil priporočila za opravljanje frizerskih, kozmetičnih in masažnih storitev, ki se bodo vnovič lahko opravljale od ponedeljka. Skupna je zahteva, naj se stranke naročajo po telefonu in naj se storitve opravljajo ob točno določenem terminu, saj čakanje v salonu z izjemo spremljevalcev otrok in invalidov ni dovoljeno.

NIJZ izvajalcem storitev nalaga tudi, naj večer pred ali zjutraj na dan storitve pri naročenih strankah preverijo, ali je njihovo zdravstveno stanje primerno, ali imajo znake okužbe dihal in ali živijo s kom v gospodinjstvu, ki ima znake okužbe dihal, je v izolaciji oziroma v karanteni. V primeru pozitivnega odgovora naj stranko do nadaljnjega zavrnejo.

Starejšim in bolnikom s kroničnimi nenalezljivimi boleznimi z večjim tveganjem za težji potek koronavirusne bolezni je v času epidemije obisk tovrstnih salonov odsvetovan. Posebej zato, ker gre za storitve, kjer se stiku med stranko in izvajalcem storitve ni možno izogniti.

Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra.
Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra.FOTO: Thinkstock

Tudi pri obisku kozmetičnih, frizerskih in masažnih salonov ostajajo v veljavi splošni ukrepi samozaščite, obvezno razkuževanje rok in nošenje zaščitne maske, za zaposlene tudi uporaba vizirja. V salonih naj bo le toliko strank, kolikor jih lahko naenkrat postrežejo. Minimalna razdalja med delovnimi območji naj znaša najmanj dva metra, stik med stranko in izvajalcem dejavnosti pa naj bo čim manjši, seveda kolikor to narava dela dopušča.

Pri vseh treh dejavnostih je obvezno tudi sprotno razkuževanje delovnih površin in pripomočkov, uporaba pralne zaščitne opreme oziroma zaščite za enkratno uporabo na delovnih površinah, ki se jih težko razkuži, ter vsaj enkrat dnevno temeljito prezračevanje in razkuževanje prostora.

NIJZ v svojih navodilih določene storitve tudi odsvetuje. Frizerskim salonom tako začasno odsvetujejo oblikovanje obrvi, barvanje trepalnic in urejanje brade. Obvezno bo tudi pranje las s šamponom v frizerskem salonu, že pred tem pa naj si s šamponom doma lase operejo tudi stranke.

V kozmetičnih salonih navodila zahtevajo od izvajalca tudi, da pri negi nohtov ter odstranjevanju dlak na nogah in rokah, kjer ni mogoče zagotavljati zadostne medsebojne razdalje, med izvajalcem in stranko namesti zaslon iz pleksi stekla z odprtino. Ta zaslon za vsako stranko obrišejo z razkužilom. Do umiritve epidemije odsvetujejo ličenja obraza, podaljševanje trepalnic ter izvajanje postopkov permanentnega ličenja.

Navodila NIJZ za obisk muzejev, galerij in knjigarn 

Po prvomajskih praznikih se odpirajo tudi muzeji in galerije. Med najpomembnejšimi navodili NIJZ je določilo, da morajo ponudniki storitve za posameznika zagotoviti vsaj 20 kvadratnih metrov prostora. Za zaposlene in obiskovalce bo obvezno nošenje zaščitne maske ter razkuževanje rok. Vstop za osebe z okužbo dihal je prepovedan. Podobno kot v trgovinah, bo vstop posamičen in obiskovalci bodo morali pred vhodom počakati, da bo v posameznem muzeju ali galeriji vnovič dovolj prostora za obisk.

NIJZ muzejem in galerijam naroča, da za obiskovalce pripravijo smer ogleda, če je to izvedljivo, naj bo smer krožna. Tudi tukaj velja spoštovanje minimalne medsebojne razdalje dveh metrov. Obenem upravljavcem svetujejo, da v času epidemije ostanejo zaprti oddelki oz. razstavišča z interaktivnimi prikazi.

Ob ostalih splošnih zaščitnih ukrepih je tudi v teh ustanovah obvezno razkuževanje in čiščenje prostorov. Blagajne naj se zaščitijo z zaščitnimi pregradami in NIJZ svetuje brezstični način plačevanja in razkuževanje tipk POS terminala.

Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti.
Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti. FOTO: Thinkstock

Z delovanjem pa so že začele prve knjigarne, kjer so priporočila podobna, kot veljajo za živilske trgovine. Posebnost knjigarn je obvestilo kupcem, naj se ne dotikajo razstavljenih predmetov, razen tistih, ki jih nameravajo kupiti, in šele po pravilnem predhodnem razkuževanju rok.

Tudi preko papirja so okužbe namreč možne. Kot pišejo na NIJZ, po do zdaj znanih podatkih virus na tiskarskem in tekstilnem papirju preživi tri ure, na kartonu 24 ur, na gladkih površinah, kot so steklo in bankovci, štiri dni, na gladkih površinah, kot sta jeklo in plastika, sedem dni. Kupci naj kupljeno blago zato začnejo doma uporabljati šele po preteku toliko časa, kot je trenutno znano, da virus preživi, saj je posamezen papirnat izdelek lahko listal ali si ogledoval okužen kupec, plastične in podobne izdelke pa naj razkužijo.

Vir: 24UR

Kategorija: Frizerstvo in kozmetika, Korona virus, Novice


Jaz tebi!