Italija ne želi več odlašati – zelena luč za ponovni zagon

| 13. 5. 2020

Italija ne želi več odlašati - zelena luč za ponovni zagon  
Ponovnega zagona gospodarstva ni bilo mogoče več odlašati. FOTO: REUTERS / Flavio Lo Scalzo

Kinodvorane, gledališča, športni centri in bazeni v Italiji ostajajo zaprti. Restavracije, bari, frizerski in kozmetični saloni se odprejo v ponedeljek.

Italijanske regije so od vlade v Rimu dobile zeleno luč. Od ponedeljka naprej lahko obratujejo trgovine, kavarne, restavracije in bari. Tudi frizerski in kozmetični saloni lahko ponovno odprejo svoja vrata.Regije in sindikati so se z vlado dogovorili o previdnostnih ukrepih, ki jih je treba upoštevati za ponoven zagon teh dejavnosti. Smernice so bile razvite s sindikati in Znanstvenim odborom (CTS), ki vladi svetuje glede koronavirusa. Odločitev kdo vse bo lahko vrata odprl 18. maja, je zdaj na ramenih posameznih regij.

»Če bi morali čakati do 1. junija, bi bila to katastrofa za naše gospodarstvo,« je opozoril Zaia.

Postopna ublažitev koronavirusnih omejitev je možna glede na razvoj epidemije, opozarja italijanski premier Giuseppe Conte. Če se bo krivulja okužb v katerih regijah ponovno povečala, lahko vlada posreduje in sprejme dodatne previdnostne ukrepe.

Po besedah ​​predsednika Benečije Luca Zaia ponovnega zagona gospodarstva ni bilo mogoče več odlašati. »Če bi morali čakati do 1. junija, bi bila to katastrofa za naše gospodarstvo,« je opozoril Zaia. Prav tako si prizadeva za ponovno odprtje Lide di Jesolo. »To je edini način, da poskusimo rešiti poletno sezono,« pravi.

270.000 obratom v Italiji grozi zaprtje

Približno 270.000 italijanskim podjetjem v sektorju maloprodaje, gostinstva in storitev – torej približno 10 odstotkov podjetij v teh sektorjih – grozi zaprtje, če se gospodarske razmere hitro ne obrnejo na bolje. Slednje izhaja iz študije, ki jo je v ponedeljek objavilo trgovsko združenje Confcommercio.

Še posebej so ogrožene modne in čevljarske trgovine, hoteli, bari, restavracije in podjetja katerih dejavnosti naslavljajo prosti čas. Zdravstvena kriza je najbolj prizadela podjetja z enim zaposlenim, navaja študija.

Po ocenah trgovinskega združenja se bo poraba leta 2020 zmanjšala za osem odstotkov, kar ustreza 84 milijardam evrov. Confcommercio predvideva 48,5-odstotni upad prodaje v hotelirstvu in 33,3-odstotki upad v gostinstvu.

Italijanska vlada namerava v ponedeljek svoje gospodarstvo spodbuditi s 55 milijard evrov vrednim paketom pomoči. Od tega naj bi imeli koristi gospodarski sektorji, ki jih je pandemija covida-19 najbolj prizadela – zlasti turizem, gastronomija, kmetijstvo in kultura.

Vir: SK

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!