Tudi Hrvati lahko v Slovenijo vstopajo brez omejitev

| 19. 5. 2020
Za hrvaške državljane pri vstopu v Slovenijo ne veljajo nobene omejitve, je sklenila vlada po tem, ko se je seznanila s hrvaško epidemiološko sliko. Po poročilu NIJZ je namreč tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje.
Slovenci in Hrvati mejo med obema državama lahko prestopajo brez posebnih omejitev.
Slovenci in Hrvati mejo med obema državama lahko prestopajo brez posebnih omejitev.FOTO: Bobo

Vlada je na seznam držav, iz katerih lahko osebe vstopajo v Slovenijo brez omejitev, uvrstila Hrvaško, so sporočili po dopisni seji vlade. Iz poročila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) namreč izhaja, da je tveganje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo. Hrvaška je tako po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina trenutno edina na seznamu držav, iz katerih je mogoče vstopiti brez omejitev. To velja za hrvaške državljane, pa tudi za tiste s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji. Pri tem velja pogoj, da niso bili več kot 14 dni izven Evropske unije.

Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem na Hrvaškem, ki ga je pripravil NIJZ. Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe z novim koronavirusom v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje. Ob tem se je vlada seznanila tudi z informacijo o sobotnih pogovorih med hrvaškim in slovenskim ministrom za notranje zadeve v Ormožu.

Vlada soglaša, da obstoječi dogovori s sosednjimi državami, ki omogočajo prehajanje meje za čezmejne dnevne delovne migrante, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot dnevni delovni migranti, za čezmejne tedenske delovne migrante, ki imajo dokazilo o delovnem razmerju v sosednji državi oziroma s podpisano izjavo utemeljijo razlog za prehajanje meje kot tedenski delovni migranti, ostanejo v veljavi do sklenitve novih tehničnih dogovorov.

Enako velja za osebe, ki so dvolastniki ali najemniki zemljišč in imajo svoja zemljišča na obeh straneh državne meje ter opravljajo kmetijsko-poljedelska dela, osebe, ki imajo dokazilo o načrtovanem zdravstvenem pregledu ali posegu v Republiki Sloveniji ali sosednji državi na dan prehoda meje, osebe, ki prehajajo mejo zaradi vključenosti v vzgojo in izobraževanje v sosednjih državah ali Sloveniji in to izkazujejo z ustreznimi dokazili, ter njihove starše oziroma druge osebe, ki jih prevažajo in se vračajo čez mejo v istem dnevu, so pojasnili v sporočilu po seji.

Prvi odstavek 9. člena odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja covida-19, na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Slovenije sicer določa pogoje vstopa v Slovenijo osebi, ki ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah Evropske unije ali drugih državah schengenskega območja ter ni zapustila Evropske unije oziroma schengenskega območja za več kot 14 dni.

Kot določa četrti odstavek 9. člena odloka, se pogoji vstopa za te osebe, razen za državljane Slovenije in tujce s stalnim prebivališčem v Sloveniji, uveljavljajo postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v sosednjih državah ter v skladu z doseganjem dvostranskih tehničnih dogovorov s sosednjimi in drugimi državami članicami Evropske unije oziroma schengenskega območja ali v okviru splošnega dogovora na ravni Evropske unije, če bo ta dosežen hitreje.

Vlada s sklepom določi in spreminja seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Slovenijo, seznam in njegove spremembe pa se ažurno objavljajo na spletnih straneh NIJZ in ministrstva za zunanje zadeve. Na podlagi ocene NIJZ o epidemiološki situaciji in obvestila ministrstva za notranje zadeve o doseženih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami lahko vlada s sklepom seznam dopolni.

Kaj pa Avstrija in Madžarska?

Glede uvrstitve drugih sosednjih držav na seznam je Kacin izrazil pričakovanje, da bo po ponedeljkovem pogovoru ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška z madžarskim zunanjim ministrom Petrom Szijjartom Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) do konca meseca pripravil oceno epidemiološke slike na Madžarskem. To bi omogočilo, da bi na seznam uvrstili tudi Madžarsko.

Uvrstitev Avstrije na ta seznam je medtem odvisna od odzivnosti avstrijske strani, je dejal Kacin. Po njegovih besedah so v Avstriji odprta še številna vprašanja glede soočanja z novim koronavirusom, med drugim o žarišču okužb v smučarskem središču Ischgl, zaradi česar so bile vložene tudi tožbe.

“Ko bo Avstrija ustrezno naslovila ta vprašanja, verjamemo, da bodo pogoji za morebiten takšen dogovor tudi izpolnjeni,” je povedal Kacin. Počivalšek je v pogovoru z avstrijsko ministrico za turizem Elisabeth Köstinger dejal, da želi Slovenija sprostitev v najkrajšem možnem času.

Za Italijo medtem po besedah vladnega govorca velja, da pričakujejo pogovore na najvišji strokovni ravni o tem, kakšno je epidemiološko stanje v Italiji in kakšne so napovedi. Ko se bodo na tem nivoju dogovorili, bo sledil tudi operativen dogovor, kdaj, pod kakšnimi pogoji in s kakšnimi omejitvami bi se lahko sprostil tudi prehod čez italijansko mejo.

adnje odločitve so sicer povzročile nekaj nejasnosti v Avstriji. Na spletni strani avstrijskega zunanjega ministrstva piše, da trenutno ni znano, pod katerimi pogoji je možen vstop iz Avstrije v Slovenijo.

Na spletni strani avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani medtem pojasnjujejo, da je trenutno vstop v Slovenijo brez karantene možen samo za slovenske državljane in tujce s prijavljenim prebivališčem v Sloveniji. Iz tega je po njihovih besedah mogoče sklepati, da je za tujce iz EU in schengenskega prostora, torej tudi Avstrijce, obvezna sedemdnevna karantena. Navajajo tudi zgoraj omenjene izjeme, kot so dnevni migranti. Zapisali so še, da se trudijo, da bi čim prej dobili pojasnila.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!