Vlada sprejela tretji paket korona pomoči: subvencije za krajši delovni čas

| 21. 5. 2020
Vlada sprejela tretji paket korona pomoči: subvencije za krajši delovni čas
Zaposleni bo moral v času, ko bo delal skrajšani čas, ohraniti vse pravice iz delovnega razmerja. FOTO: Samec Blaž

Država bo subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, kar pomeni, da bo moral delavec opraviti vsaj polovičen delovnik.

Vlada je na današnji dopisni seji potrdila predlog tretjega paketa protikoronskih ukrepov in ga poslala DZ v sprejem, so za STA potrdili v kabinetu predsednika vlade. Glavna ukrepa tokratnega paketa sta subvencioniranje skrajšanega delovnega časa in turistični boni za vse prebivalce Slovenije, paket pa je vreden eno milijardo evrov.Prejemniki mesec poizteku ne bodo smeli odpuščati

ot je na današnji novinarski konferenci vlade pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj, bo shema subvencioniranja skrajšanega delovnika na voljo delodajalcem, ki vsaj desetini zaposlenih ne bodo mogli zagotavljati 90 odstotkov dela, in sicer na podlagi pogodbe o zaposlitvi za določen ali nedoločen čas.

Država bo subvencionirala od pet do 20 ur tedensko, kar pomeni, da bo moral delavec opraviti vsaj polovičen delovnik. Subvencije bodo fiksne in bodo znašale do 448 evrov.

Delodajalec se bo moral ob odločitvi za skrajšan delovnik posvetovati s sindikatom v podjetju ali svetom delavcev, zaposleni pa bo moral v času, ko bo delal skrajšani čas, ohraniti vse pravice iz delovnega razmerja. Predvidena je tudi varovalka, skladno s katero prejemniki subvencij še mesec po izteku koriščenja ukrepa ne bodo smeli odpuščati. Časovno bo ukrep omejen od 1. junija do 31. decembra, zanj pa bodo zagotovljena vsa potreba sredstva, je zagotovil minister.

Celoten predvideni tretji protikoronski zakon naj bi bil medtem težak okoli milijardo evrov. Financiral naj bi se iz evropskih sredstev iz Evropskega socialnega sklada in s posojili iz evropskega instrumenta Sure.

Evropski instrument Sure je vreden 100 milijard evrov, finančni minister Andrej Šircelj pa pričakuje, da bo Slovenija iz njega dobila 900 milijonov evrov, pogoji pa bodo ugodni. Evropska komisija se bo namreč za ta namen enostavno zadolžila in ker ima dobro boniteto, je pričakovati zelo ugodno obrestno mero, to pa pomeni ugodno zadolžitev tudi za Slovenijo.

Boni za polnoletne in tudi otroke

Turistične bone pa bodo prejeli vsi prebivalci Slovenije, mladoletni v višini 50 evrov, odrasli pa v višini 200 evrov, je povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Koristiti jih bo mogoče za plačilo nočitve oz. nočitve z zajtrkom v hotelih, počitniških domovih, kampih, na turističnih kmetijah in v podobnih nastanitvenih obratih za kratkotrajno bivanje.

Boni bodo izdani v elektronski obliki, uveljavljati pa jih bo mogoče z davčno številko pri izbranem ponudniku turistične storitve. Temu bo Finančna uprava RS strošek povrnila v osmih dneh. Celotno vrednost bo treba izkoristiti naenkrat, in sicer najpozneje do 31. decembra. Če bo DZ tretji protikoronski zakon pravočasno sprejel, bodo veljali od 1. junija dalje.

Državo bo izdaja turističnih bonov stala 345 milijonov evrov, Počivalšek pa pričakuje, da bodo dopustniki za storitve, ki jih na izbrani lokaciji ne bodo mogli plačati z bonom, porabili dodatnih 172 milijonov evrov.

Ob tem je poudaril, da bo turizem posledice epidemije čutil še dolgo časa in da ga pri tem ni mogoče primerjati z avtomobilsko ali katero drugo industrijo. “Turizem je v času epidemije praktično obstal, medtem ko so druge panoge lahko nemoteno delovale, tudi proizvodne,” je podčrtal.

Vlada je v tretji protikoronski zakon vključila tudi ukrepe za pomoč tudi podjetjem iz drugih gospodarskih panog. Med njimi je Počivalšek poleg subvencioniranja skrajšanega delovnega časa za vse panoge izpostavil nekoliko spremenjen ukrep subvencioniranja nadomestila plače za delavce na čakanju na delu.

Po novem bodo ta ukrep lahko koristila podjetja v turizmu in gostinstvu, ki jim bodo prihodki letos po njihovi oceni padli za več kot 10 odstotkov glede na leto 2019, je povedal Počivalšek. Med upravičenci do tega ukrepa je naštel hotele, počitniške domove, kampe, restavracije, potovalne agencije, organizatorje razstav in sejmov, upravljavce objektov za kulturne prireditve, igralnice in turistične prevoznike.

Vir: SK

Kategorija: Korona virus, Zakonodaja


Jaz tebi!