Ministrica sprejela odločitev o tem, ali gredo v šolo vsi šolarji

| 28. 5. 2020

Šolska ministrica sprejela odločitev glede vključevanja vseh šolarjev k pouku v šolah, a jo mora potrditi še vlada.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je že v torek po sestanku s šolniki in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) sprejela odločitev glede nadaljnjega vključevanja učencev in dijakov k pouku na šolah, a je še ne razkriva. Odločitev mora namreč dokončno potrditi še vlada, kar se bo po napovedih zgodilo v četrtek.

Že v začetku prejšnjega tedna so se k pouku v šolah vrnili učenci prvega triletja in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, v ponedeljek so se jim pridružili še devetošolci. Predstavniki ministrstva za izobraževanje, ravnateljev, NIJZ in drugi predstavniki stroke pa so nazadnje v torek razpravljali o tem, kdaj oziroma če sploh naj se v tem šolskem letu v šolske klopi vrnejo še osnovnošolci od 4. do 8. razreda ter dijaki preostalih letnikov. Ti se namreč za zdaj še naprej šolajo na daljavo.

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je na današnji novinarski konferenci na vprašanje o odprtju šol in vrtcev v celoti povedala, da se moramo zavedati, da “niti kadrovsko niti prostorsko ni mogoče izvajati pouka za vse učence, da bi bili razdeljeni v manjše skupine, tako da nek kompromis predstavljajo običajni razredi, ki jih potem epidemiološko obravnavamo kot neko skupino ali družino”.

Dijaki v srednji šoli | Avtor: Profimedia
PROFIMEDIA

“Če zboli eden od učencev, je seveda treba cel razred upoštevati kot visoko tvegane, tesne stike. Seveda je to težje narediti v razredu, ki ima 25 učencev, kot v taki manjši skupini, kjer je učencev 10 do 12, ampak še vedno je to mogoče zamejiti v skupini tega običajnega razreda, ob predpostavki, da se ta razred ne meša z drugimi razredi,” je dejala. Ob tem je pojasnila, da bi v primeru mešanja oddelkov morali v epidemiološki anketi in zamejevanju izbruha obravnavati nekaj sto učencev in vse njihove učitelje, “kar je pa bistveno težje izvedljivo in bolezni ne bi mogli zamejiti”.

Predstavniki šol so sicer v torek znova predlagali sprostitev ukrepov, da bi se lahko v šole vrnilo čim več oz. po možnosti vsi šolarji, ki se še šolajo doma. “Ali bo to 1. junij ali 8. junij, nam je pravzaprav vseeno. Ne moremo pa več deliti ali delno sprejemati,” je po torkovem sestanku povedal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan. Ponovil je, da so ukrepi, ki jih je za šolstvo predvidel NIJZ, s pedagoškega vidika in vidika izvedbe šolanja neživljenjski.

Kategorija: Izobraževanje, Korona virus, Novice


Jaz tebi!