ODPRTJE MEJE | ITALIJA | NOVA GORICA IN GORICA

| 4. 6. 2020

Z včerajšnjim dnem lahko Slovenci prosto prehajajo italijansko mejo. Italijani pa še ne morejo na slovensko stran – vsaj če nimajo razlogov in dokazil, ki jih predvideva vladni odlok.

Meja: Slovenci naprej, Italijani nazaj

Italijani  brez ustreznih dokazil in razlogov, ki jih predvideva slovenski vladni odlok, včeraj še niso mogli na slovensko stran. FOTO: Leon Vidic/Delo

»Je meja spet odprta?« Tako so številni Novogoričani in Goričani včeraj spraševali slovenska policista na Erjavčevi ulici. Tu se namreč nahaja kontrolna točka, kjer so od začetka maja lahko prehajali mejo le tisti slovenski in italijanski državljani, ki so šli v drugo državo v službo. Odkar je včeraj začela veljati nova odločitev italijanske vlade, lahko mejo na vseh kontrolnih točkah brez težav prečkajo slovenski državljani.  Za Italijane, ki bi radi v Slovenijo, pa veljajo stara pravila in omejitve.

Dopoldanska zmeda na terenu

»Se torej lahko gre čez?« Kolesar se po krajšem pogovoru s policistom, obrne nazaj. »Nisem prav dobro razumel, a raje ne tvegam,« nam odvrne, ko ga vprašamo, zakaj se je vrnil. Par, ki je prišel poizvedovat, ali drži, da je Italija odprla meje, je prav tako menil, da je bolje še malo počakati in odložiti opravke na italijanski strani. »Neki Slovenci, ki so jih ustavili v Italiji, so morali na svoje stroške v 14-dnevno karanteno v hotel. Res je, da je bila takrat situacija še bolj kritična, a nikoli ne veš, kaj te lahko čaka,« je bil previden moški.

Da je Italija z včerajšnjim dnem odprla meje tako za Slovence kot tudi za vse državljane držav schengenskega območja in Velike Britanije, so nam sicer potrdili na slovenskem ministrstvu za zunanje zadeve. Policista, ki sta nadzorovala mejo v Novi Gorici pa dejansko nista bila obveščena, da se je kaj zares spremenilo. Šele ko se je na nasprotni strani meje ustavil njun italijanski kolega, sta od njega izvedela, da omejitev za Slovence ni več. Z včerajšnjim dnem se lahko mirno čez mejo odpravimo, denimo, na kavo ali po nakupih.

Kontrolna točka na Erjavčevi ulici je bila sicer vzpostavljena šele po obisku notranjega ministra Aleša Hojsa v začetku maja, ko se je ta na lastne oči prepričal, da je Novogoričane in Goričane, ki si pravzaprav delijo eno mesto, neživljenjsko pošiljati na mejni prehod Vrtojba (kakor je veljalo od začetka epidemije). Kljub temu je slovenska stran po naknadnih opozorilih italijanskih oblasti s karanteno za slovenske državljane, svetovala, naj ta prehod uporabljajo le tisti, ki v drugo državo hodijo na delo.

Italijane obračali nazaj

»Gospod, kar nazaj,« je policist pospremil italijanskega kolesarja, ki je po pogovoru z novinarji zapeljal naprej na slovensko stran. »Rada bi si šla samo urediti nohte!« Razlog, ki ga je navedla, Italijanki tudi ni odprl poti naprej. Pa naj si je po več mesecih še toliko želela obiskati svoj priljubljeni kozmetični salon v Novi Gorici.

Kot so nam že predhodno pojasnili v službi za stike z javnostmi na ministrstvu za notranje zadeve, za Italijane ne velja prost prehod slovenske meje, razen če morajo v službo, imajo stalno ali začasno prebivališče v naši državi oziroma na Hrvaškem in Madžarskem (s katerima ima Slovenija sklenjene posebne sporazume), oziroma če želijo obiskati ožje sorodnike, se udeležiti pogreba, in še zaradi nekaj drugih razlogov, ki jih predvideva vladni odlok o zaščitnih ukrepih za preprečitev širjenja koronavirusne bolezni na mejnih prehodih.

Obvezni sredin koncert

Na trgu Evrope, ki se nahaja v bližini mejnega prehoda, je po sredini postavljena panelna ograja, okrašena s številnimi spodbudnimi sporočili in celo »okencem za poljubljanje« ter »barom«, ki ga predstavljata dva teniška sodniška stola, postavljena na obeh straneh. »Tu na sredini trga igramo vsako sredo. Na nasprotni strani ograje pa se nam pridruži članica, ki je doma v italijanski Gorici,« razloži vodja orkestra ukulel Boštjan Pertinač, sicer glasbeni učitelj na Unitri, nogovoriški univerzi za tretje življenjsko obdobje. »Ko smo sredi maja začeli igrati, smo bili spodbuda za odprtje še drugih krožkov,« je  zadovoljen.

Nekoliko naprej se pogovarjata dve družini. Vsaka na svoji strani ograje. »Prosili so nas, naj jim v Sloveniji kupimo neko stvar za otroka, saj je pri njih ni za dobiti,« pojasni moški na slovenski strani. Zmotimo tudi pogovor prijateljev, ki sta se med seboj posvetovala glede starih dirkalnih motorjev, katerih ljubitelja sta. »Če se želimo pogovoriti v živo, se dobimo kar tukaj,« je dejal Darko Beltram iz Nove Gorice. Na drugi strani ograje pa mu je nasproti stal Claudio Velikonja iz Gorice.

»Nova Gorica in Gorica sta eno mesto, za to smo si prizadevali vsa pretekla desetletja, zato je neživljenjsko da se mora ta prostor spet deliti,« je prepričana Neda Rusjan Bric, vodja kandidature obeh Goric za Evropsko prestolnico kulture, ki ima na trgu tudi svojo pisarno. »Tu se srečujejo prijatelji, stari starši in njihovi vnuki. Na začetku je bila pregrada strašljiva, a smo to osmislili na pozitiven način in še bolj utrdili zavest o naši medsebojni prepletenosti,« sklene.

Vir: Delo

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!