Michelinovo ozvezdje je dobilo slovenske zvezde

| 16. 6. 2020
Misija odkrivanje najboljših kulinaričnih destinacij po svetu je Michelinove ocenjevalce končno pripeljala tudi v Slovenijo. Kdo jih je navdušil? Kje so bile njihove brbončice deležne najbolj prefinjenega razvajanja? Razglasitev pravkar poteka, neposredni prenos lahko spremljate na 24ur.com. Prva priznanja so že podelili.

Pet restavracij v Sloveniji je dobilo eno zvezdico. To so: 

Hiša Denk in chef Gregor Bračko. “Zdaj sem malo šokiran,” so bile njegove prve besede po razglasitvi. takoj nato je povedal, da zvezdica pripada njegovi ekipi.

Restavracija Pri Lojzetu (dvorec Zemono) s chefom Tomažem Kavčičem. “Hvala za to. Verjeli ste vame. To je moje delo, delo moje družine in moje ekipe zadnjih 20 let,” je dejal.

Vila Podvin in chef Uroš Štefelin. “Šokiran sem. To je izjemno. Hvala. To je za mojo ekipo,” je dejal.

Restavracija Dam in chef Uroš Fakuč. “Zelo sem srečen. To je projekt, ki traja že 20, 25 let. Ko sem bil najstnik, so to bile moje sanje. Tako srečen sem,” je dejal v prvem odzivu in se zahvalil družini, ki mu pomaga in ga podpira.

Restavracija Atelje in chef Jorg Zupan. Ker je zbolel, je priznanje v njegovem imenu prevzel njegov poslovni partner. “Srečni smo, ko so srečni naši gostje,” je dejal in poudaril, da si vedno prizadevajo uporabljati lokalne sestavine.

Ani Roš kot prvi v regiji podelili dve zvezdici:

Samo 473 restavracij na svetu ima dve zvezdici. Ena je tudi v Sloveniji. In to je Hiša Franko z izjemno kulinarično mojstrico Ano Roš, ki je v zahvali poimensko naštela svoje najtesnejše sodelavce. “To je le začetek izjemne zgodbe, ki se bo še nadaljevala, to vam obljubim,” je dejala. Napovedala je, da si bo dala ob tej priložnosti narediti svojo prvo tetovažo. Ne zvezdice, pač pa napis “Po vsakem dežju posije sonce.”

Dobitniki posebnega priznanja za trajnost v kulinariki: 

Gostišče Grič in Luka Košir.

Monstera bistro in Bine Volčič.

Hiša Franko in Ana Roš.

Gostilna za gradom in Davide Crisci.

Gostilna Krištof in Uroš Gorjanc.

Gostilna Mahorčič in chef Ksenija Krajšek Mahorčič

Priznanje “Michelin plate” za posebno kakovost hrane je dobilo 37 restavracij. 

Priznanje “Bib Gourmand” za izjemno razmerje med ceno in kakovostjo je dobilo devet restavracij. 

Kaj pomenijo Michelinove zvezdice?

– tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,

– dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,

– ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka.

Druga priznanja:

– Bib Gourmand – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,

– The Plate Michelin – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,

– piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v  vsakodnevnem delu.

Priznanje, ki ga je Slovenija čakala dolga leta

Michelinove zvezdice. Ena, dve ali tri. Vsaka je vrhunsko kulinarično priznanje, nagrada chefom s pogumom in vizijo, ki so svoje ustvarjanje dvignili na povsem novo raven. Zvezdice pomenijo ugled, prepoznavnost in posledično večji obisk, s tem pa, kar so na lastni koži občutili že številni prejemniki, tudi velik pritisk. A predvsem in veliko bolj so Michelinove zvezdice uspeh.

Slovenija se je v zadnjih letih trdno zasidrala na svetovnem kulinaričnem zemljevidu in obisk anonimnih (in strogih) Michelinovih okuševalcev oziroma ocenjevalcev je bil pravzaprav pričakovan naslednji korak. “Poleg tega, da je Slovenija vse bolj priljubljena destinacija za turiste, ki jih zanimata kultura in neokrnjena narava, je postala tudi poslastica za ljubitelje dobre hrane in to je pritegnilo pozornost Michelinovih inšpektorjev,” so pri Michelinu zapisali konec lanskega leta, ko so  razglasitev prejemnikov zvezdic načrtovali še za marec.

Gwendal Poullennec
Gwendal PoullennecFOTO: AP

Sloveniji je polaskal tudi Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelinovih vodnikov in torej alfa in omega svetovne kulinarične kritike. “Odkar je pred skoraj 120 leti izšel prvi Michelinov vodič, je bila naša misija odkrivanje najboljših kulinaričnih destinacij po svetu. Slovenija je nedvomno ena izmed njih, predvsem zahvaljujoč bogatim naravnim virom. Ti omogočajo pridobivanje izredno kakovostnih sestavin, ki jih vrhunski kuharji po vsej državi še izboljšajo,” je dejal ob napovedi slovenskih zvezdic.

Michelin vstopa zgolj na destinacije z dokazanim kulinaričnim potencialom; s prihodom na slovenski trg potrjuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije. To je odlična spodbuda za naprej in priložnost  za celoten gostinski sektor,” so poudarili na Slovenski turistični organizaciji (STO), kjer slovenskemu gastronomskemu ustvarjanju prav letos posvečajo še posebno pozornost. Dobro se zavedajo, kako dobrodošla spodbuda bo Michelinov vodnik še posebej v teh nenavadnih “pokoronskih” časih.

“Z vznemirjenjem pričakujemo rezultate prvega Michelinovega ocenjevanja slovenskih restavracij, saj bodo globalno izpostavili presežke slovenske gastronomije. Čeprav je mnoge naše načrte in prizadevanja spremenila nova realnost, ki je posledica pandemije novega korona virusa, prihaja Michelinov vodnik v pravem času. Meje se znova odpirajo in turizem dobiva ponoven zagon,” je povedala direktorica STO Maja Pak. “Michelin  je še vedno najmočnejša blagovna znamka na področju gastronomije in Slovenija bo tudi uradno postala  njegova nova, 34. destinacija. To nas bo uvrstilo na seznam globalno najbolj zaželenih gastronomskih destinacij in izpostavilo naše konkurenčne prednosti, kot so visoka kakovost, usmerjenost v trajnost, varnost, butičnost, avtentičnost, lokalnost,” je še dodala.

Kdo bi lahko bil med dobitniki? 

Ana Roš s Hišo Franko se redno uvršča na lestvice najboljših restavracij na svetu.
Ana Roš s Hišo Franko se redno uvršča na lestvice najboljših restavracij na svetu. FOTO: Miro Majcen

Kar nekaj imen pride na misel, ko pomislimo na vrhunsko kulinarično ponudbo v Sloveniji. Janez Bratovž čara v kuhinji ljubljanske JB restaurant, Ana Roš je dobro ime Hiše Franko ponesla po svetu, nikakor ne smemo pozabiti Gostilne pri Lojzetu na dvorcu Zemono, kjer kulinarična nebesa ustvarja chef Tomaž Kavčič, pa Strelca na Ljubljanskem gradu, kjer “kraljuje” nadarjeni Igor Jagodic. Še ena izbranemu razvajanju brbončic predana grajska restavracija je Pavus na gradu Laško z nagrajevanim Markom Pavčnikom. Omenimo naj še mariborsko Restavracijo Mak na čelu z Davidom Vračkom ter Vilo Podvin z Urošem Štefelinom.

Vrhunskih slovenskih chefov, ki upravičeno potihem pričakujejo vsaj eno zvezdico, je še kar nekaj in to pove več kot dovolj o slovenskem gastronomskem ustvarjanju. Pa čeprav bo z zvezdicami nikoli radodarni Michelin razveselil le redke izbrance med njimi.

Od gum do kulinarike 

Michelinov rdeči vodnik je najprestižnejši gastronomski vodnik na svetu.
Michelinov rdeči vodnik je najprestižnejši gastronomski vodnik na svetu. FOTO: Shutterstock

Kdo bi si mislil, da lahko povežeš gumarsko industrijo in vrhunsko kulinariko, a prav ta povezava je pred 120 leti rodila gastronomski vodnik, ki je postal najprepoznavnejši in najprestižnejši na svetu. V ozadju je bil, seveda, boj za posel.

Vrniti se moramo v leto 1900, ko je vodnik prvič izšel. V Franciji je bilo takrat manj kot 3000 avtomobilov, precej nizka številka, če želiš preživeti s prodajo pnevmatik. In prav to sta brata Edouard in Andre Michelin, ustanovitelja danes svetovno znanega podjetja počela.

Da bi ljudi spodbudila k raziskovanju Francije in s tem k nakupu avtomobilov, sta izdala vodnik s koristnimi informacijami: v njem so zbrali zemljevide, lokacije mehaničnih delavnic ter bencinskih črpalk, navodila za popravilo in menjavo pnevmatik …  In naslove hotelov. Razdelila sta 35 tisoč brezplačnih izvodov in začela zgodbo, ki zdaj prihaja tudi v Slovenijo.

Ocenjevanje restavracij so uvedli po prvi svetovni vojni, ko je vodnik doživel precejšnjo preobrazbo. Brata sta rekrutirala skupino inšpektorjev, ki so – že takrat anonimno – ocenjevali kulinarično ponudbo. Sprva so podeljevali le po eno zvezdico, leta 1931 pa so uvedli še danes uveljavljeno lestvico z eno, dvema in tremi zvezdicami. Takrat je vodnik dobil prepoznavno rdečo barvo, ki je niso več spreminjali.

Med drugo svetovno vojno podobno kot med prvo vodnik ni izhajal, so pa leta 1944 na zahtevo zavezniških sil ponovno izdali tistega iz leta 1939. Njegovi zemljevidi so namreč veljali za najbolj natančne, poleg tega so jih redno posodabljali.

Vir: 24UR

Kategorija: Gostinstvo in turizem, Novice


Jaz tebi!