Po kakšnem ključu države uvrščamo na seznam (ne)varnih držav?

| 22. 6. 2020
V Slovenijo lahko brez omejitev vstopajo državljani 24 evropskih držav. Na tem seznamu pa ni denimo Nizozemske, ki je bila julija lani na drugem mestu po številu prenočitev. Po drugi strani pa lahko k nam potujejo Italijani, ki imajo eno najslabših epidemioloških slik v Evropi. Kakšen je torej ključ, po katerem razvrščamo države na seznam varnih držav?
V Slovenijo lahko brez omejitev vstopajo državljani 24 evropskih držav.
V Slovenijo lahko brez omejitev vstopajo državljani 24 evropskih držav.FOTO: Shutterstock

Nizozemski turisti, ki so nameravali julija na počitnice v Slovenijo, bodo kot kaže morali spremeniti svoje načrte. Ta država namreč ni uvrščena na seznam varnih držav, iz katere lahko v Slovenijo obiskovalci nemoteno vstopajo. To pa se bo precej poznalo na slovenskem turizmu, saj so bili v lanskem juliju glede na podatke nizozemski gostje po številu prenočitev na drugem mestu in so predstavljali kar 10-odstotni delež prenočitev med tujimi gosti (198.651). Pred njimi so bili le gosti iz Nemčije, ki so opravili 284.305 prenočitev (14,3-odstotni delež).

Čeprav zaradi kratkih počitnic Nizozemci največ potujejo med 12. julijem in 15. avgustom, pa so vse od leta 2017 na četrtem mestu tudi po celoletnem številu prenočitev, takoj za Nemci, Italijani in Avstrijci. V teh letih so v Sloveniji opravili več kot pol milijona prenočitev samo Nizozemci. Gre torej za enega ključnih trgov za Slovenijo, ki pa je zaradi novega koronavirusa edini od naštetih držav, katerih državljani ne morejo počitnikovati v Sloveniji.

Julij je tik pred vrati in obstoječe rezervacije so pod vprašajem. Tisti, ki še nimajo rezerviranih počitnic, se trenutno odločajo za rezervacije v zadnjem trenutku, a Slovenija zanje ne pride več v poštev. Obenem pa v tem tednu letijo prva letala iz Belgije in Nizozemske v Slovenijo. Ti leti niso odpovedani in prav mogoče je, da marsikdo od potnikov ne ve, da bo moral v 14-dnevno karanteno.

Tina Batistuta

Ustanoviteljica Mijn Slovenië, edine za Slovenijo specializirane turistične agencije v nizozemskem jeziku, Tina Batistuta pravi, da bo to pomenilo veliko škodo za slovenski turizem. “Najbolj nam je žal za naše slovenske partnerje, torej ponudnike nastanitev in doživetij. Tisti partnerji, s katerimi smo bili na zvezi prejšnji teden, o omejitvah potovanj nizozemskih in belgijskih turistov sploh niso bili obveščeni,” pravi. Sprašuje se, zakaj Nizozemske in Belgije ni na seznamu varnih držav, Italija pa je, kljub temu da je imela najslabšo sliko v Evropi. Ob tem je izpostavila tudi dejstvo, da Avstrija, Hrvaška in Italija vse sprejemajo turiste iz omenjenih dveh držav.

Po kakšnem ključu Slovenija države uvršča na seznam (ne)varnih držav?

Kot pravi Batistuta, je stanje na Nizozemskem v primerjavi z Italijo boljše. “Če primerjamo število smrti zaradi covid-19 per capita, je v Italiji v zadnjih dveh tednih umrlo več kot dvakrat toliko ljudi kot na Nizozemskem. Prav tako je na Nizozemskem nižje število obolelih. Število smrti in število obolelih je manjše tudi v primerjavi z Nemčijo. Kljub temu je Nizozemska edina od petih najpomembnejših trgov slovenskega turizma, katere državljani ne morejo nemoteno potovati v Slovenijo,” je nanizala nekaj podatkov.

Pandemija bo močno oklestila letošnji turizem.
Pandemija bo močno oklestila letošnji turizem.FOTO: Bobo

Postavlja se torej vprašanje, po kakšnem ključu se države uvrščajo na sezname. Če primerjamo številke, ima Nizozemska res manj skupnih kot tudi dnevnih primerov okužb in smrti kot Italija. Pa vendarle je treba v poštev vzeti tudi velikost prebivalstva, pravijo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ).

Seznam epidemiološko varnih držav je objavljen na tej spletni strani.

“Eden od naših kriterijev je 14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev. Meja je 10 na 100.000. Kriteriji se lahko spreminjajo glede na epidemiološko sliko in nova spoznanja. Pri omenjenih državah (Nizozemska, Belgija) je ta kazalnik za zdaj še nad 10,” so pojasnili na NIJZ. Na podlagi podatkov korona števca na strani World Meters lahko izračunamo, da sta imeli Italija in Nemčija v zadnjih dveh tednih v povprečju manj kot sedem novih primerov okužb na 100.000 prebivalcev. Nizozemska in Belgija pa približno 14 novih primerov na 100.000 prebivalcev. Za primerjavo, Bosna in Hercegovina, ki so jo nedavno znova uvrstili na seznam s poslabšano epidemiološko sliko, je pojavnost virusa v zadnjih dveh tednih 20 primerov na 100.000 prebivalcev.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, “Vlada Republike Slovenije na podlagi ocene NIJZ o epidemiološki situaciji s sklepom določi in spreminja seznam epidemiološko varnih držav ali administrativnih enot držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo brez odreditve karantene”. Dodali so, da vlada na vsakih sedem dni ugotavlja strokovno utemeljenost ukrepov na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah.

Na ministrstvu za notranje zadeve so poudarili, da je glavni namen ukrepov na meji preprečitev ponovnih izbruhov in širjenja nalezljive bolezni covid-19. “Veljavni odlok o prehajanju meje ne predvideva izjeme za osebe s potrjeno rezervacijo nočitve. Osebi bo ob vstopu odrejena karantena, razen če sodi v katero izmed izjem v 10. členu odloka,” so pojasnili.

STO: Več kot 70 odstotkov prenočitev ustvarijo tuji gostje

Julij je tako rekoč tik pred vrati. Rezervacije, ki so jih pred meseci opravili nizozemski turisti, pa so pod vprašajem. “Tisti, ki še nimajo rezerviranih počitnic, se trenutno odločajo za rezervacije v zadnjem trenutku, a Slovenija zanje ne pride več v poštev. Obenem pa v tem tednu letijo prva letala iz Belgije in Nizozemske v Slovenijo. Ti leti niso odpovedani in prav mogoče je, da marsikdo od potnikov ne ve, da bo moral v 14- dnevno karanteno,” je opozorila Batista.

Na Slovenski turistični organizaciji (STO) pa pravijo, da je bistveno manjše število turistov v primerjavi s preteklimi leti “realnost, s katero se soočata tako globalni kot slovenski turizem tudi po ponovnem odprtju turističnih kapacitet in postopnem odpiranju meja”. So pa poudarili, da je odprtje meja za turiste iz evropskih držav, med drugimi tudi iz Belgije in Nizozemske, ob dobri epidemološki sliki ključnega pomena za slovenski turizem. V Sloveniji namreč več kot 70 odstotkov prenočitev ustvarijo tuji gostje. A kot kaže, bomo letos računali predvsem na domače turiste. “Upad bo deloma ublažila rast domačega turizma v drugi polovici leta, ki jo spodbujamo s promocijsko kampanjo Moja Slovenija vseh deležnikov v turizmu in vladnim ukrepom turističnih vavčerjev za domače prebivalstvo,” pravijo na STO.

Vir:24UR

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!