Ifo: Pričakovati je okrevanje nemškega gospodarstva

| 7. 7. 2020

Münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo pričakuje, da se bo gospodarsko okrevanje v Nemčiji po koronski krizi začelo v tretjem četrtletju. Potem ko je bruto domači proizvod v prvem četrtletju padel za 2,2 odstotka in v drugem za 11,9 odstotka, Ifo za tretje in zadnje letošnje četrtletje napoveduje 6,9- oz. 3,8-odstotno rast.

“Stvari se bodo zdaj začele obračati,” je dejal vodja oddelka za napovedi pri Ifu Timo Wollmershäuser. Je pa opozoril, da takšne napovedi temeljijo na predvidevanjih o nadaljnjem razvoju epidemije in na političnih odzivih, kar je sicer zelo negotovo.

“Močna rast, ki jo pričakujemo v drugi polovici leta, bo posledica nizke proizvodnje dobrin in storitev v času, ko je gospodarstvo zaradi omejitvenih ukrepov skoraj stalo. Ti ukrepi so zdaj zrahljani, v nekaterih panogah pa popolnoma odpravljeni,” je dodal.

Nemško gospodarstvo naj bi do konca leta 2021 skoraj okrevalo.
Nemško gospodarstvo naj bi do konca leta 2021 skoraj okrevalo.FOTO: AP

Kljub napovedani rasti se bo nemško gospodarstvo po napovedih letos v primerjavi z letom 2019 skrčilo za 6,7 odstotka. Za naslednje leto Ifo napoveduje 6,4-odstotno rast, kar pomeni, da bo raven bruto domačega proizvoda konec leta 2021 približno enaka kot ob koncu 2019.

Po ocenah inštituta bo število brezposelnih letos v povprečju zraslo z 2,3 na 2,7 milijona, naslednje leto pa bo upadlo na 2,6 milijona. Stopnja brezposelnih naj bi tako letos zrasla s pet na 5,9 odstotka, naslednje leto pa naj bi padla nazaj na 5,6 odstotka. Povprečno število zaposlenih bo letos padlo s 45,2 na 44,8 milijona, naslednje leto pa naj bi zraslo na 44,9 milijona.

Vir: 24UR

Kategorija: Aktualno globalno, Korona virus, Novice


Jaz tebi!