Lahovnik o dogovoru: EU se je očitno iz prejšnje krize veliko naučila

| 22. 7. 2020
Po dogovoru na vrhu Evropske unije lahko Slovenija v sedmih letih računa na 10,5 milijarde evrov evropskega denarja. Od tega je približno 6,6 milijarde nepovratnih sredstev, ki nam jih ne bo treba nikoli vrniti. Ekonomist in nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik dogovor označuje za zgodovinski in zelo uspešen, tako za posamezne države članice kot tudi za skupno prihodnost Evropske unije.

Nekdanji gospodarski minister Matej Lahovnik je v oddaji 24UR ZVEČER dogovor ocenil kot zgodovinskega za Evropsko unijo in zelo dobrega za Slovenijo. “Mislim, da smo dobili tisto, kar smo si želeli, predvsem pa je pomembno, da se je očitno tudi EU iz zadnje krize veliko naučila in je dogovor sklenila hitro, ni trajalo več mesecev kot pri zadnji krizi. Tudi zato so vladni ukrepi lahko hitri in učinkoviti, bistveno drugače kot pred desetimi leti,” je vzporednice s prejšnjo veliko gospodarsko krizo povlekel ekonomist.

Matej Lahovnik.
Matej Lahovnik.FOTO: POP TV

Slovenija bo ta denar lahko porabila za zeleno transformacijo gospodarstva, za digitalizacijo in pa seveda za okrevanje, je naštel Lahovnik. “Mogoče bo začeti razmišljati o gradnji domov za starejše, negovalnih bolnišnicah, vseh tistih projektih, s katerimi bomo lahko krepili odpornost naše ekonomije. Pomembno je, da vlagamo v projekte, ki bodo imeli velike multiplikativne učinke,” je dodal in rekel, da bo morda vlada ustanovila tudi delovno skupino.

Slovenija bo še naprej neto prejemnica finančnih sredstev, ključno pa je, da jih bomo tokrat uspešno črpali, in to za prave projekte, poudarja Lahovnik.

Evropska unija bo zagotovo poiskala dodatne finančne vire, morda bo šlo za davek na digitalne storitve, davek na finančne transakcije, morda pa tudi za davek na nerazgradljivo plastično embalažo. “Povsem mogoče je, da bodo uvedli dodatne dajatve za tiste proizvode, ki se jih uvaža iz tretjih držav in zelo obremenjujejo okolje z ogljičnimi izpusti, je še napovedal.

Severne države so si prizadevale, da bi bil delež nacionalnih ovojnic vnaprej rezerviranih sredstev za posamezne države čim manjši in bi to delovalo po načelu “kdor prej pride, prej melje”. A vseeno jim je skozi pogajanja uspelo tistim manj razvitim državam, med katere nekako še vedno spada tudi Slovenija, zagotoviti sredstva, še razlaga Lahovnik.

Po njegovih besedah je EU tokrat pokazala, da solidarnost ni samo prazna beseda. Severne države so namreč pokazale, da razumejo položaj članic, ki so bile v krizi najbolj prizadete, na primer Italija. “Skupna zmaga za vse države članice in za prihodnost Evropske unije, je zaključil.

Vir: 24Ur

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!