Cene vseh pogonskih goriv sproščene, trgovci jih določajo sami

| 1. 10. 2020
Od zdaj so v državi sproščene cene vseh pogonskih goriv. Trgovci bodo lahko cene določali sami. Ob tem se pojavljajo številni pomisleki in vprašanja, ali bo račun na bencinskih servisih za potrošnika od zdaj višji. Zdravko Počivalšek zagotavlja, da bo v primeru neustrezne korekcije cen navzgor država lahko ukrepala.

Z iztekom veljavnosti uredbe o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki je veljala do konca septembra, so od zdaj v državi sproščene cene vseh pogonskih goriv, tudi 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva, ki ju je do zdaj regulirala vlada.  Doslej nismo opazili bistvenih sprememb cen, v okolici Ljubljane sta zgolj na enem bencinskem servisu bencin in dizel za tri cente cenejša. Bralci so nas opozorili na visok dvig, skoraj 30 centov, na bencinskem servisu v Radljah, kar sicer kaže tudi aplikacija, a so tam pojasnili, da gre za napako in da je cena 95-oktanskega bencina na njihovi črpalki še vedno evro.  Cene goriv lahko spremljate na spletni strani goriva.si. 

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah.
Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. FOTO: Shutterstock

Trgovci bodo sedaj lahko sami določali cene, ki jih bo mogoče spremljati na portalu goriva.si. Vlada se je pred dnevi odločila, da ne podaljša uredbe o oblikovanju določenih naftnih derivatov, saj je ugotovila, da cen ni več treba regulirati, piše STA.

Račun višji? 

Kot smo poročali, ker vlada cen goriva ne bo več regulirala, lahko pričakujemo, da bo račun na bencinskih servisih po novem višji, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije. Naftni trgovci bodo lahko od prvega oktobra cene določali sami, te pa se bodo lahko spreminjale tudi dnevno. Za zdaj omejitve, kolikokrat na dan se cena goriva lahko spremeni, še ni. V istem kraju se vam bo lahko zgodilo tudi, da se bodo cene goriva razlikovale celo od črpalke do črpalke, pa čeprav gre za istega trgovca.

Vlada sicer verjame, da se cene goriva ne bodo pretirano zviševale in razlikovale, liberalizacija cen pa bo odprla trg tudi za druge ponudnike in s tem ustvarila konkurenčnost. A na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) o tem dvomijo. Tudi na ZPS dvomijo, da bodo zaradi liberalizacije goriv na trg prišli novi, konkurenčni ponudniki, kot to verjame vlada. Prav tako je ustvarjanje nove konkurenčnosti pri dveh velikih trgovcih, ki zasedata več kot 80 odstotkov trga in pokrivata najbolj strateške lokacije, precej težka.

To skrbi tudi prevoznike. Logistika je ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti. “Je 17 % BDP in to avtomatsko pomeni podražitev vsega. Če gre nafta gor, gre prevoz gor, gredo vse osnovne potrebščine gor. Upam in si želim, da se to ne bo zgodilo,” je povedal Peter Pišek iz Obrtno-podjetniške zbornice.

Vlada bo po zagotovilih Počivalška ukrepala, če bo treba

V primeru neustrezne in nepredvidene korekcije cen navzgor pa bi država lahko ukrepala in uporabila tudi ukrep kontrole cen, kot to predvideva zakon. Gre za izreden ukrep, ki bi lahko trajal le eno leto, v utemeljenih primerih pa se lahko tudi obnovi. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je že več let pozival k liberalizaciji cen, je zagotovil, da bo vlada ukrepala, če bo treba, poroča STA. 

Med ključnimi argumenti za prenehanje nadziranja cen še preostalih naftnih derivatov je vlada navedla omogočanje večje konkurence na trgu, ki naj bi najprej povečala ponudbo bencinskih servisov diskontnih trgovcev, nato pa na trg privabila tudi nove ponudnike. Ravno zato naj ne bi prišlo do dodatnega dviga marž naftnih trgovcev in s tem bistvenega dviga cen naftnih derivatov.

Vlada je cene naftnih derivatov regulirala od leta 2000, nato pa marca 2016 najprej sprostila cene kurilnega olja in 98-oktanskega bencina, novembra istega leta pa še cene 95-oktanskega in dizelskega goriva na bencinskih servisih na avtocestah in hitrih cestah. Cene teh dveh goriv zunaj avtocest in hitrih cest je določala vlada; od 7. aprila ju je držala pri enem evru na liter.

Vir: 24ur

Kategorija: Korona virus, Novice, Promet


Jaz tebi!