Slovenci unovčili bone v vrednosti več kot 113,739 milijona evrov

| 7. 10. 2020
Po podatkih Finančne uprave RS je bilo od 19. junija pa do začetka oktobra unovčenih 833.103 turističnih bonov v skupni vrednosti 113.739.406 evrov.
Bled in Bohinj
Bled in Bohinj  FOTO: Dreamstime

Zadnji podatki o koriščenju turističnih bonov 28. septembra so pokazali, da je bilo do takrat delno ali v celoti unovčenih več kot 820.000 turističnih bonov, skupna koriščena vrednost pa je znašala več kot 113 milijonov evrov. Do 1. oktobra pa so Slovenci unovčili 833.103 bonov v skupni vrednosti 113.739.406 evrov.

V Občini Piran je bilo na primer unovčenih 142.552 bonov v vrednosti 21.801.115 evrov, v Bohinju 46.394 bonov v vrednosti več kot 5,853 milijona evrov, medtem ko so v Občini Trzin na primer izkoristili le dva bona v vrednosti 344 evrov.

Počivalšek: Hrvaški turisti za Slovenijo pomembni

Minister Zdravko Počivalšek je na panelu v termah Tuhelj  izpostavil ukrep turističnih bonov, ki je v Sloveniji zelo dobro sprejet. Pojav epidemije je hudo prizadel ne samo evropski, tudi svetovni turizem, zato je bilo nujno potrebno pomagati temu sektorju, poudarja. “Ukrep je bil pripravljen premišljeno, s ciljem multiplikativnega učinka – ohranitvijo delovnih mest in povečanju domače potrošnje,” je poudaril

Poudaril je tudi odlično sodelovanje med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Slovensko turistično organizacijo, ki so, z upoštevanjem vseh priporočil in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, že v maju pripravili priročnik za nastanitvene obrate, ki vsebuje turistične standarde slovenskega turizema, hkrati pa so vpeljali tudi znak Green & Safe, ki je namenjen nastanitvenim obratom ki delujejo v skladu s standardiziranimi globalnimi higienskimi protokoli varnih potovanj. Izpostavil je, da je promocija Slovenije zastavljena kot zelena in zdrava 5-zvezdična destinacija za butična doživetja, kjer je v ospredju človek, unikatna doživetja in neokrnjena narava z veliko zunanjimi aktivnostmi. To je po njegovem mnenju ključ za uspeh v postkorona časih, saj se s takšnim načinom odmikamo od masovnega turizma.

Minister Počivalšek se je ob robu konference sestal s hrvaško ministrico za turizem in šport dr. Nikolino Brnjac. Ministra sta spregovorila o aktualnem stanju koronavirusa v obeh državah, ki se na Hrvaškem sicer v primerjavi s poletnimi meseci precej umirja. Gospodarski minister je poudaril, da so hrvaški turisti za Slovenijo zelo pomembni, po številu prihoda turistov so namreč na 4. mestu, obisk pa se iz leta v leto povečuje, v 2019 je Slovenijo obiskalo kar 7 % več hrvaških turistov kot leto poprej. Izpostavil je tudi odlično sodelovanje med Slovensko turistično organizacijo (STO) in Hrvaško turistično zajednico (HTZ), ki na oddaljenih trgih predstavljata turistično ponudbo s skupnim sloganom „Experience Croatia, Feel Slovenia“.  Ministrica Brnjac je poudarila, da so tudi Slovenci zelo pomembni turisti za Hrvaško, saj so v letu 2019 ustvarili kar 10,9 milijona nočitev. Srečanje sta zaključila s strinjanjem, da moramo krepiti dobre sosedske odnose in drug drugemu pomagati pri rasti na področju turizma, so sporočili z ministrstva za gospodarstvo.

Kategorija: Novice


Jaz tebi!