Izšel je informator za mesec oktober 2020

| 12. 10. 2020

Izšel je Informator za mesec oktober 2020, ki je za člane dostopen na spletni strani OOZ Sežana/Informator.

PODJETNIŠKI PORTRET MESECA

RAOUBER – PREDELAVA MESNIH IZDELKOV IRENA RAVBAR KOVAČIČ S.P.
Voglje 15, 6221 Dutovlje, Tel: 05 734 61 82 / 031 395 157, ostirjevi@amis.net

Kako bi predstavili svojo dejavnost?
Smo družina, ki nadaljuje dolgoletno tradicijo
vzreje prašičev in predelave suhomesnatih
izdelkov.
Kdaj in kako ste začeli samostojno poslovno
pot?
Že leta nazaj so na naši kmetiji imeli nekaj
hektarjev vinogradov ter redili prašiče. Moj
oče je imel prej dopolnilno dejavnost, ki pa
je zrasla v sp. in na moje ime. Tako sem samo
nadaljevala pot svojih staršev.
Zakaj ime Raouber?
Priimek Raouber se nam je zdelo vredno
obdržati, saj je ta priimek nosilo že veliko
generacij pred nami in je bil celo izklesan
na kamen leta iz 1809, ki je še zmeraj v lasti
naše družine. Tako se nam je zdelo vredno
obdržati tradicijo še iz starih časov.
Na kaj ste najbolj ponosni v svojem poslu?
Da lahko delam in ustvarjam s svojo družino
in pa seveda, da delam to kar me veseli in
pri tem uživam.
Kako motivirate sebe ali svoje zaposlene?
Zagnanost prenašamo eden na drugega.
Vsak nov predlog za kakšen nov izdelek je
dobrodošel. Nato se skupaj pogovorimo o
tem.
Kakšen je vaš recept za uspešno podjetje?
Zmeraj moraš imeti neko idejo, ki te žene
naprej. Če kaj ne uspe pa se hitro pobrati in
pot nadaljevati.
Kaj vam je podjetništvo osebno prineslo
najbolj dragocenega?
Podjetništvo mi je prineslo motivacijo za
nove izzive.
Kje vidite priložnost za slovenski turizem?
Vsaka pokrajina ali območje bi se morale
bolj povezati, ter bolj ponujati svoje lokalne
izdelke.
Kako vidite prihodnost turizma za Kras in
v Brkinih?
Več kot je različnih oblik ponudbe boljše je
in več ljudi obišče območje.
Mnogo ljudi ima dobro idejo, mogoče
zmanjka pogum. Kakšen nasvet bi dali
nekomu, ki si želi ustanoviti svoje podjetje?
Kako začeti?
Začeti je treba z majhnimi stvarmi, vztrajno
in nato počasi hoditi po stopnicah navzgor.
Ste tudi sami kdaj prejeli nasvet, ki vas
je opogumil oziroma kakšen nasvet bi si
želeli prejeti vi na začetku svoje podjetniške
poti?
Vedno rada prisluhnem izkušnjam drugih
ljudi in sprejmem dobre nasvete. Vsak človek
nekaj ve. Še vedno pa so seveda prisotne
izkušnje mojih staršev.
Kje se vidite čez deset let?
Da še naprej uspešno razvijam podjetje ter
pripravim naslednjo generacijo na prevzem.
Ali ste že uporabili in prihranili s Kartico
Mozaik podjetnih?
Nisem še imela prilike.

DOGODKI

Tečaj iz varstva pri delu in požarne varnosti 19. 10. 2020

Na zbornici bomo začeli ponovno z izvajanjem tečaja iz varstva pri delu in požarne varnosti. Tečaj bo v ponedeljek, 19. oktobra 2020, ob 13. uri na OOZ Sežana. Zaradi Ukrepov,ki veljajo zaradi COVID-19 bo število omejeno na 12 udeležencev. Zaščitne maske so obvezne, medosebna varna razdalja in razkuževanje zagotovljena. V kolikor bo povpraševanje večje bo organiziran dodatni termin tečaja

KOTIZACIJA: Cena tečaja za člane OOZ Sežana in pri njih zaposlene znaša 18,00 € (plus DDV). V primeru, da potrebujete tudi tečaj iz požarne varnosti (vsi novo zaposleni in tisti, kjer je periodika definirana v požarnem redu objekta), lahko tečaj opravite v nadaljevanju – v sklopu istega termina, za dodatno doplačilo 12,00 € (plus DDV). Redna cena usposabljanja (VPD+PV) je 35,00 € (plus DDV).

Prijave zbiramo preko spletne strani. Ob prijavi je potrebno obvezno navesti naziv delovnega mesta za udeleženca usposabljanja.

Tečaj izvajamo v okviru Programa za pospeševanje malega gospodarstva Občine Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina in Komen.

Kulinarična delavnica projekta » KAMEN IN KULINARIKA« »PRIPRAVA JEDI NAŠIH BABIC NA SODOBEN NAČIN« z Rihardom Bašo

Vabimo vas, da se udeležite kulinarične delavnice »PRIPRAVA JEDI NAŠIH BABIC NA SODOBEN NAČIN«, ki jo v sklopu projekta » KAMEN IN KULINARIKA« organizira OOZ Sežana.
Delavnica bo potekala v torek, 20. oktobra 2020, od 10.30 do 12.30 na OOZ Sežana.
Delavnico bo vodil G. Rihard Baša iz Ilirske Bistrice. Svoje bogato kuharsko znanje rad deli z drugimi na kulinaričnih predavanjih in izletih. Je avtor lokalnih TV oddaj o običajih in kuhinji na Bistriškem. V knjigi “Po domače, včasih malo drugače” je navdušil s kuharskimi recepti tradicionalnih bistriških in tudi bolj sodobnih jedi poslovnega sveta. Kuhal in stregel je že mnogim znanim osebnostim iz sveta politike, umetnosti in poslovnega sveta. Rihard Baša je tudi velik ljubitelj narave in strasten fotograf. Svojo ljubezen do narave pa izraža tudi kot prostovoljni nadzornik v vplivnem področju Parka Škocjanske jame. Je dober poznavalec gob, bil pa je tudi predsednik Gobarskega društva v Ilirski Bistrici. Rihard je zelo ponosen na to, od kod je doma.
Vsebina delavnice:
– priprava dveh različnih menijev z upoštevanjem jesenskega časa, tradicije in razpoložljivih sestavin
Kulinarična delavnica je za udeležence brezplačna, saj je sofinancirana s strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS.
Prosimo, da svojo udeležbo potrdite do 15. Oktobra 2020 na mail ooz.sezana6@gmail.com ali na tel. št. 05 620 28 52.
Število prijavljenih je zaradi prostora oz. upoštevanja Covid ukrepov omejeno.
Pohitite s prijavami!

Usposabljanje HACCP

Še je čas za prijavo na izobraževanje iz higiene živil, novosti na področju zakonodaje področja živil in označevanja alergenov v prehrani. Usposabljanje HACCP bo potekalo v torek, 27. oktober 2020, s pričetkom ob 9. uri, na OOZ Sežana. Traja predvidoma 3 šolske ure.

KOTIZACIJA na udeleženca, ki vključuje udeležbo na posvetu, gradivo, postrežbo med odmorom znaša 60,00 EUR (+ DDV).
Za člane Območno obrtno-podjetniških zbornic in njihove zaposlene znaša 45,00 EUR (+ DDV); za člane Območno obrtno-podjetniške zbornice Sežana s poravnano članarino znaša cena 30,00 EUR (+ DDV). Po članski ceni (30,00 EUR) lahko član prijavi 1 osebo, vsako nadaljnjo osebo pa po ceni 35,00 EUR + DDV. Prijavite se preko spletne strani OOZ Sežana/dogodki.

Izobraževanje izvajamo v okviru Programa za pospeševanje malega gospodarstva Občine Sežana, Divača, Hrpelje – Kozina in Komen.

INFORMACIJE IN PRIJAVE: Prosimo vas, da nas o udeležbi na izobraževanju obvestite do 22. 10. 2020. Kontaktna oseba je Klementina Križman, telefon: 05 620 28 50.

Zaradi Ukrepov, ki veljajo zaradi COVID-19 bo število prijavljenih omejeno. Zaščitne maske so obvezne, razkuževanje zagotovljeno. V kolikor bo povpraševanje večje bo organiziran dodatni termin tečaja.

Usposabljanje HACCP- izobraževanje iz higiene živil, novosti na področju zakonodaje na področju živil in označevanja alergenov v prehrani je namenjeno vsem zaposlenim, ki delajo z živili. Skladno z Uredbo 852/2004 ES morajo nosilci živilske dejavnosti zagotoviti, da:

1. so osebe, ki so odgovorne za razvoj in vzdrževanje postopka ali postopkov, ki temeljijo na načelih HACCP ali za izvajanje ustreznih smernic, primerno usposobljene za uporabo načel HACCP in poznajo splošne obveznosti ter splošne in posebne higienske zahteve, ki izhajajo iz živilske zakonodaje ter urejajo področje, na katerem živilska dejavnost deluje;
2. Nosilci živilske dejavnosti morajo zagotoviti, da nadzorujejo osebe, ki delajo z živili, jim dajejo navodila in jih usposobijo v zadevah higiene, skladno z zahtevnostjo njihovega dela.

Tags:

Kategorija: Aktualno iz OZS in OOZ Sežana, Iz dela zbornice, Izobraževanje, Novice, Podjetniški portret meseca, Zakonodaja


Jaz tebi!