Ne le plače, imajo tudi fiksne stroške in kredite

| 19. 10. 2020
Rezerve so pošle že v prvem valu, opozarjajo gostinci, frizerji in kozmetiki. Zaradi zapiranja in omejitev delovanja v več kot polovici države zahtevajo od vlade pomoč – temeljni dohodek, nadomestila plač zaposlenih, kritje fiksnih stroškov, tudi najemnin, zamrznitev odplačevanja kreditov. Pri tem svarijo pred odpuščanji in zapiranji. Poudarjajo pa, da sami niso vir okužb. Slovenska fitnes iniciativa pa zatrjuje, da športno-rekreativni centri niso žarišča okužb.

A nove omejitve bodo veljale tudi v oranžnih regijah, kjer bo za bare, restavracije, kavarne, slaščičarne in vse druge gostinske lokale še naprej veljala omejitev dela od 6. do 22.30 ure. Fitnesi in zaprti športni objekti bodo omejeni na eno stranko na prostor, prav tako frizerski in kozmetični saloni.

Ukrepi bomo močno prizadeli del gospodarstva, gostince, kozmetike in frizerje, ki se še vedno postavljajo na noge po spomladanskem zaprtju države. Svarijo pred odpuščanjem zaposlenih ter opozarjajo, da bodo primorani svoj posel zapreti, če država ne bo priskočila na pomoč.

Zato od države zahtevajo, da jim v celoti pokrije nadomestila plač zaposlenih, da delodajalcem nudi temelji dohodek ter pokrije vse fiksne stroške, vključno z najemninami. Poleg tega želijo, da se jim v času zaprtja ali omejitve dela zamrzne odplačevanje bančnih kreditov in lizingov – številni so morali namreč vzeti kredite, da bi si opomogli po spomladanskem zaprtju.

Na katastrofalne posledice zaprtja in omejitev opozarja predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh. “Če nič ne delaš, tudi nič ne ustvariš. Rezerve obrtnikov in podjetnikov so pošle že v prvem valu, zato nam mora država, če nas zapre ali omejuje pri našem delu, priskočiti na pomoč,” je zapisal v sporočilu za javnost. Dodaja, da ne gre le za stroške plač – imajo tudi fiksne stroške in kredite, ki jih morajo poravnati, če poslujejo ali ne. “Če ustrezne pomoči ne bomo dobili, bodo številna podjetja ugasnila. Tega ne smemo dovoliti.” 

Gostinci svarijo pred odpuščanji.
Gostinci svarijo pred odpuščanji. FOTO: Damjan Žibert

Gostinci: Lahko bi poslovali vsaj obrati s terasami 

V sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS pa ob tem ponovno opozarjajo, da gostinski lokali nikoli niso bili vir okužb, zato se jim zapiranje zdi povsem neupravičeno. Kot alternativo zapiranju gostinci predlagajo, da bi lahko poslovali vsaj obrati s terasami, podobno kot maja, ter vsi obrati, kjer lahko zagotovijo ustrezno razdaljo med mizami.

Delo na črno? 

Frizerji in kozmetiki pa opozarjajo, da vladne omejitve pomenijo zaprtje številnih espejev ter izgubo delovnih mest. V enem salonu lahko namreč posluje tudi več različnih samostojnih podjetnikov, kar po novem ne bo več mogoče. Po drugi strani pa se bodo frizerske in kozmetične storitve opravljale v zasebnih prostorih, kjer ne bo nikakršnega nadzora in ustrezne zaščite.

Kot zgled pri tem navajajo sosednje države, ki kljub slabi epidemiološki sliki tovrstnih omejitev nimajo, obenem pa poudarjajo, da njihovi saloni niso bili nikoli vir okužb.

Fitnesi: Nismo žarišča okužb 

Slovensko fitnes iniciativo pa razburja odgovor NIJZ, v katerem ti priznavajo, da “epidemiološki službi nismo obravnavali izbruhov v fitnes centrih”. Ob tem NIJZ dodaja, da je “vir okužb v številnih primerih težko opredeliti, saj je ta zaradi številnih dejavnosti posameznika tekom vsakdana pogosto zamegljen”.

V iniciativi pravijo, da podatki iz tujine kažejo prav to, da fitnesi in športno – rekreativne dvorane niso žarišča okužb, “v naši državi pa tega podatka nismo zasledili”, so zapisali v sporočilu za javnost. “Kljub temu vladni predstavnik gospod Jelko Kacin vztrajno zatrjuje, da so športno – rekreativni objekti in fitnesi rizična območja.” 

Slovenska fitnes iniciativa je pred enim tednom zagnala peticijo proti omejevanju vadbe in zapiranju športno – rekreativnih dvoran in fitnesov, ki je do danes zbrala skoraj 15.000 podpisov. V prihodnjem tednu bodo zbrane podpise tudi predali pristojnim.

“Fitnesi in ponudniki športno – rekreativnih dejavnosti smo čakali na informacije o tem, kakšne odloke bo vlada sprejela in ko smo jih končno dočakali so bile podane informacije na tak način, da je prišlo v sektorju do popolne zmede. Omejitev na 20 kvadratov, zapiranje centrov, za katera območja veljajo omejitve in od kdaj – zgodil se je popoln kolaps pri razlagi odlokov, kriva pa je zmedena komunikacija vlade,” pravi Marko Geršak, pobudnik Slovenske fitnes iniciative.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je sicer včeraj dejal, da je treba začeti razmišljati že o šestem protikoronskem paketu ukrepov, saj so PKP5 zastavili, ko je bila epidemiološka slika še boljša. “Dejstvo je, da bomo morali pomagati tistim dejavnostim, ki smo jih zaprli,” je dejal.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!