Nekaterim dobaviteljem so se prihodki zmanjšali tudi za 99 odstotkov

| 27. 10. 2020
Ko se zaprejo lokali in restavracije, se na prvi pogled zdi, da je to edino, kar ne obratuje. A ozadje je mnogo širše, saj zaprtje za seboj potegne še mnoga druga podjetja, ki jim hrano in pijačo dobavljajo. Nekaterim dobaviteljem so se z zaprtjem gostinskih lokalov prihodki zmanjšali tudi za 99 odstotkov. Bosta peti in šesti protikoronski paket lahko rešila podjetja pred stečaji? Nekateri gostinci pravijo, da treh mesecev ne bi zdržali.
V Sloveniji je registriranih okoli 10 tisoč gostinskih obratov, ki so vsi spet zaprli svoja vrata. Izjema so restavracije, ki lahko ponujajo prevzem hrane, in hoteli. A za enega izmed dobaviteljev svežega mesa, rib, testenin in drugih izdelkov je že prva ustavitev javnega življenja prinesla ogromne izgube. “Naš posel temelji na gostincih in hotelirstvu. Zdaj je upadel za 90 odstotkov. Še dobro, da imamo manjša naročila in da nismo nikoli jemali artiklov na zalogo, temveč le toliko, kolikor so potrebovale restavracije. Ko smo videli, kaj se približuje, smo zadevo zmanjšali na minimum,” je povedal direktor Cool Housa Jani Durini.

Podjetje Digit iz Komende je mnogo večje; s hrano in pijačo oskrbuje okoli 700 gostinskih lokalov. “V prvi fazi je bilo katastrofalno, ker so bili gostinci v položaju, ki ga pred tem niso poznali, in so se zato težko prilagodili. Tako smo imeli takrat upad prometa za polovico ali celo več,” je povedal direktor Digita Rok Miklič. V drugi karanteni je situacija zanje mogoče nekoliko boljša, ker so se gostinci prilagodili z možnostjo prevzema hrane, zalagajo še delujoče trgovine, nekaj denarja pa so imeli tudi na zalogi. “Z lastnimi viri smo tako prebrodili to likvidnostno krizo, ker tudi gostinci niso imeli sredstev za poplačilo obveznosti,” je razložil Miklič.

Anja Florjančič: 'Če bomo brez prihodkov še dva meseca, bova razglasili stečaj.'
Anja Florjančič: ‘Če bomo brez prihodkov še dva meseca, bova razglasili stečaj.’FOTO: Kanal A

To se pozna tudi majhni, inovativni in mladi pivovarni Mali Grad, katere prihodki so med prvim zaprtjem upadli za vseh 100 odstotkov. Stroške plačujejo za nazaj. Nikoli do zdaj niso bili blokirani, najemodajalci pa nimajo milosti. “Želimo si predvsem tega, da bi se nam kakšne obveznosti prestavile, da bi lahko to prestavili na kasneje, ko se bo vse odprlo. Ampak z najemninami se ne da nič dogovoriti. Bomo videli, kako bo s krediti,” je dejala Anja Florjančič iz pivovarne Mali grad in dodala, da je reči, da jih skrbi, premilo. Če bomo brez prihodkov še dva meseca, bova razglasili stečaj, pove Florjančičeva, ki je z možem sedem let gradila pivovarno.

Nekaj ton rjuh, brisač in uniform na dan je še lansko leto oprala pralnica in čistilnica v Škofji Loki. Delajo za okoli 15 hotelov, večinoma mestnih, ki tudi med turistično sezono niso bili napolnjeni. 12 od nekaj čez 100 zaposlenih so odpustili že ob prvem valu. Trenutno imajo okoli 10 odstotkov lanskega dela. “Počasi bomo morali spet delati na eno izmeno in prva posledica bo odpuščanje ljudi,” pravi Silva Bogataj iz pralnice in čistilnice Šinkovec.

Dobavitelji hrane skušajo reševati situacijo s spletnimi prodajami, čistilnica pa s pranjem za bolnišnice, a vse to je kaplja v morje.  Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na Twitterju objavil, da razmišljajo, da bi podjetjem, ki so utrpela vsaj  75-odstotni upad prometa, pomagali z 10 odstotki lanskih prihodkov v višini do 100 tisoč evrov. Če bo izplačilo pravočasno, bi lahko morda še pomagalo.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!