‘Kriza je zdravstvena in ekonomska, pri ukrepih so nujni kompromisi’

| 11. 11. 2020
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je povedal, da je ta kriza zdravstvena in ekonomska. Zato je pri sprejemanju ukrepov po njegovem mnenju nujno iskanje kompromisov. Državne pomoči so za zdaj sicer ubranile delovna mesta, a številna podjetja so na robu, opozarja. Medtem so v Obrtno-podjetniški zbornici vlado pozvali, naj omogoči ponovno odprtje nekaterih dejavnosti, ter opozorili na stiske obrtnikov in opravljanje dejavnosti na črno.

“Tako kot vsi razumemo stisko zdravstvenega sistema, je nujno razumeti tudi težave podjetij,” je opozoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek. V SMC, ki jo vodi, po njegovih navedbah vedno iščejo ravnotežje in verjamejo, da to razumejo tudi njihovi koalicijski partnerji. Vse poziva, naj se držijo ukrepov in tako poleg razbremenitve zdravstvenih delavcev omogočijo preživetje gospodarstva.

Zdravko Počivalšek
Zdravko PočivalšekFOTO: Bobo

Medtem pa je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) danes vladi predlagala popravke PKP6 ter jo obenem pozvala, naj se odprejo tudi manjše specializirane trgovine, kemične čistilnice in pralnice, avtopralnice, frizerski in kozmetični saloni ter usnjarska in tekstilna dejavnost.  OZS ob tem opozarja, da se stiske obrtnikov in podjetnikov iz dneva v dan povečujejo, po drugi strani pa se številne dejavnosti sedaj opravljajo na črno, brez vsakršnega nadzora nad upoštevanjem zaščitnih ukrepov.

“Ugotavljamo, da se številne storitve sedaj opravljajo v zasebnih domovih, brez vsakršnega nadzora in brez ustrezne zaščite. Zavedamo se resnosti situacije zaradi epidemije, vendar pa je mnogo bolje, da se dejavnosti opravljajo legalno in ob upoštevanju vseh zaščitnih ukrepov.  Poleg tega so številni obrtniki in podjetniki na robu obupa, številni napovedujejo zapiranje podjetij, zato je postopno odpiranje dejavnosti nujno,” ob tem opozarja predsednik OZS Branko Meh.

OZS vladi predlaga, naj med izjeme v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS vključi tudi manjše specializirane trgovine. “Mali trgovci opozarjajo, da je prodaja oblačil, obutve in ostalih izdelkov v majhnih in pretežno specializiranih prodajalnah prepovedana, nakup enakih izdelkov pa se nemoteno omogoča na bencinskih servisih in v prodajalnah velikih trgovskih sistemov. Podobno je pri prodaji pisarniškega materiala in šolskih potrebščin. Mali trgovci jih potrošnikom ne smejo prodajati, nemoteno pa se prodajajo v drogerijah in velikih trgovskih centrih. Gre za nelojalno konkurenco,” še opozarjajo mali trgovci.

OZS predlaga tudi odprtje frizerskih in kozmetičnih salonov. Prav na tem področju se, pravijo, odvija največ dela na črno in brez upoštevanja zaščitnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom. Predlagajo tudi odprtje kemičnih čistilnic in pralnic. Prav tako apelirajo, naj se odprejo avtopralnice ter usnjarske in tekstilne dejavnosti.

GZS: Manj kot odstotek zaposlenih v podjetjih odsotnih zaradi okužbe s koronavirusom

Slovensko gospodarstvo z zaskrbljenostjo spremlja podatke o širjenju števila okuženih s koronavirusom, vendar pa, kot so sporočili iz GZS, menijo, da bi bilo zapiranje gospodarstva neutemeljeno in neustrezno. Po njihovih podatkih je namreč zaradi okužbe s koronavirusom v podjetjih odsotnih manj kot odstotek zaposlenih.

Na podlagi podatkov s terena, ki so jih zbrali na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), za ukrep zapiranja gospodarstva ni utemeljenih razlogov. “Apeliramo na sprejemanje razumnih odločitev, ki ne bodo ogrozile obstoja številnih delovnih mest in podjetij ter s tem davčnih prilivov v javne blagajne in proračun,” so navedli.

Krajša analiza, ki so jo izvedli med podjetji, kaže, da imajo ta v povprečju triodstotno odsotnost zaposlenih zaradi koronavirusa. Od tega je zaradi obolelosti odsotnega 0,8 odstotka zaposlenih, okoli dva odstotka zaposlenih pa sta odsotna zaradi varstva otrok ali karantene, ker so bili zaposleni v stiku z obolelimi ali pa v tujini.

“Ti podatki potrjujejo dejstvo, da je gospodarstvo ena tistih točk v sistemu celotne države, kjer širjenje okužb s koronavirusom še najbolj obvladujemo. Tako so z odgovornim ravnanjem, najvišjo stopnjo skrbnosti, ustreznimi preventivnimi ukrepi ter angažiranim sodelovanjem vodstev podjetij in zaposlenih že v prvem valu epidemije podjetja uspela zavreti širjenje koronavirusa znotraj delovnih okolij,” so navedli.

Kljub številnim vdorom so pri omejevanju širjenja okužb podjetja po oceni GZS uspešna tudi v drugem valu; kjer delovni procesi to dovoljujejo, veliko zaposlenih dela od doma.

Turistični sektor opozarja, da večina družb brez dodatne pomoči vlade ne bo preživela

Strokovni svet za turizem je danes razpravljal o razmerah v turističnem sektorju zaradi epidemije covida-19. Predlogi, ki so po njegovem mnenju ključnega pomena za preživetje turističnih družb, niso bili zajeti v osnutek šestega protikoronskega zakona, zato v sektorju opozarjajo, da brez dodatne pomoči vlade večina družb ne bo preživela.

Večina turističnih družb brez dodatne pomoči države ne bo preživela, v pa turizmu je do spomladi pričakovati še dodatnih 10.000 brezposelnih, so pred sprejemanjem predloga šestega protikoronskega zakona na vladi sporočili s Turistično-gostinske zbornice Slovenije, pod pismo pa so se podpisali predstavniki vseh glavnih turističnih združenj in organizacij v državi.

Velika planina
Velika planinaFOTO: Shutterstock

“Po naši informacijah naj bi bil delno sprejet le eden od naših predlogov, to je nepovratna pomoč družbam, ki v letošnjem letu beležijo največji izpad prihodkov v primerjavi z lanskim letom,” so navedli.

Iz ankete, poslane večjim članom zbornice s področja hotelirstva, gostinstva, igralništva, turističnih agencij in poslovnega turizma, namreč po njihovih navedbah neizpodbitno izhaja, da osem odstotkov družb ocenjuje, da bodo letošnji prihodki za 60 do 70 odstotkov nižji kot v lanskem letu, enak odstotek družb pričakuje upad med 70 in 80 odstotki. Nadalje je 19 odstotkov anketiranih ocenilo, da bodo letos prihodki upadli za 80 do 90 odstotkov.

“Zavedati se moramo, da sicer dober ukrep turističnih bonov ni bil v pomoč vsem družbam oz. segmentom turizma, zato je potrebna dodatna pomoč. Po naših informacijah šesti protikoronski paket predvideva pomoč le za obdobje zadnjih treh mesecev leta 2020, kar za preživetje družb ni dovolj,” so navedli.

Vir: 24UR

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!