V okviru sheme Sure pomoč že 18 državam, Sloveniji podpora v višini 1,1 milijarde

| 16. 11. 2020
Evropska komisija je Svetu EU predstavila predlog, da se Irski odobri finančna podpora v višini 2,5 milijarde evrov. V shemo SURE je tako vključenih že 18 držav članic, trenutno pa je vredna 90,3 milijarde evrov. Sloveniji je Svet sicer že konec septembra potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov.
Države članice, ki so že vključene v shemo.
Države članice, ki so že vključene v shemo. FOTO: European Commission

Irska je postala še osemnajsta država članica, ki bo del mehanizma SURE za pomoč pri zaščiti delovnih mest in zaposlenih zaradi posledic pandemije covida-19 na gospodarstvo. Države lahko še vedno zaprosijo za pomoč, saj bo v okviru sheme na voljo 100 milijard evrov posojil z jamstvi članic EU.

Za Slovenijo je Svet EU že konec septembra potrdil podporo v višini 1,1 milijarde evrov.

Mehanizem Sure bo na voljo do konca 2022, ga je pa v primeru vztrajanja kriznih razmer mogoče podaljšati. Predstavlja enega od bolj odmevnih odgovorov EU na nastale zahtevne gospodarske razmere in je eden od treh stebrov aprila dogovorjenega fiskalnega svežnja EU v vrednosti 540 milijard evrov. Edini kriterij za prošnjo za posojilo je, da je članica zaradi pandemije, torej od 1. februarja 2020, utrpela nenadno in skokovito rast javnofinančnih odhodkov, namenjenih ukrepom za ohranitev delovnih mest.

Kategorija: Korona virus, Novice


Jaz tebi!