Najbogatejši Slovenci 2020

| 25. 11. 2020
Najbogatejša Slovenca na Managerjevi lestvici sta sedmič zapored zakonca Iza Sia in Samo Login (689 milijonov evrov), glavna ustanovitelja podjetja z razvedrilnimi mobilnimi aplikacijami Outfit7, ki so ga januarja 2017 prodali kitajskemu holdingu United Luck Group za milijardo dolarjev.
10 najbogatejših slovencev_1

Medtem ko se je pred tremi leti čas za prodajo uspešnega startupa zdel idealen, pa ob navdušenju uporabnikov in finančnih trgov nad računalniškimi igrami ugotavljamo, da bi Outfit7 utegnil biti danes vreden dvakrat oziroma trikrat toliko kot v letu 2017.

Loginova sta pred leti objavila, da sta celotno kupnino prenesla na družinsko dobrodelno organizacijo, ki se bo neprofitno ukvarjala z reševanjem globalnih okoljskih problemov. V zadnjem obdobju vlagata v rešitve za brezmesno prehranjevanje. Tri leta po prodaji pa kapital družine Login in še nekaterih nekdanjih outfitovcev najdemo tudi v nepremičninah.

Tudi na drugem mestu ni spremembe, se je pa zaostanek Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc za Loginoma zmanjšal za približno 50 milijonov evrov. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna, razlog za rast pa je vroča prodaja ležišč v ZDA, kjer se kosata s tamkajšnjimi borznimi zvezdami.

Najvišji skok je uspel Juretu Knezu, največjemu lastniku trboveljskega Dewesofta. Vrednost njegovega premoženja smo podvojili na 73,8 milijona evrov zaradi razkritja odličnega poslovanja tudi drugih podjetij v skupini. Ob rasti, visoki dobičkonosnosti in ambicioznih načrtih pa utegne čez leto dni slediti nov konkretni skok.

Novincev je letos šest. Med njimi sta športna asa Goran Dragić in Anže Kopitar, potem ko smo razvozlali davčne specifike in stroške v svetu ameriških profesionalnih lig. Premoženje Gorana Dragića ocenjujemo na 51,4 milijona evrov, Anžeta Kopitarja pa na 31,5 milijona evrov. Ob tem povejmo, da ima davek na dohodke v zvezni državi velik vpliv na končno oceno. Če bi Kopitar celotno kariero igral, denimo, na Floridi kot Dragić ali v Teksasu kot Luka Dončić, bi bila naša ocena za 10 milijonov evrov višja.

Kje pa je Dončić? Za zdaj je na lestvici najpremožnejših mladih milijonarjev z ocenjenim premoženjem 16,5 milijona evrov. Ga pa prihodnje leto zaradi 10,2 milijona dolarjev bruto letne plače in sponzorske pogodbe z Nikejem pričakujemo na lestvici 100 najbogatejših Slovencev.

Med milenijci omenimo še Marka Grgurovića s 15 milijoni, do katerih je prišel z računalniško igro (Mordhau) v manj kot dveh letih.

Med novinci so poleg športnikov tudi nekdanji sanator Elana Uroš Korže, večinski lastnik proizvajalca kmetijske mehanizacije SIP Šempeter, družina Moškotevc, ki se ukvarja z gradbeništvom in uvozom pijač (VOC Ekologija in Ahac), izkušeni podjetnik in vlagatelj Boštjan Marovt (Metro) ter izdelovalec vrat Roman Pirnar.

Na lestvico so se po eno- ali večletnem premoru vrnili: družina Gantar (KD), družina Sekavčnik (KD), Aleksander Jereb (Kompas Shop, Akustika), Primož in Karmen Kompara (Vitanest), Miran Zagožen (Zagožen), Jože Udovič (REM), Janko Šemrov (ACH), Štefan Krajnc (Cablex), družina Kopriva (Cablex), Jožef Rupnik (Kolektor), Jožef Potočnik (Kolektor), Ivan Albreht (Kolektor), družina Mižigoj (Medex) in Andrej Poglajen (Trgograd).

Vrednost premoženja stoterice letos znaša 5,8 milijarde evrov, kar je za 147 milijonov več kot lani, četudi se je prag za vstop na lestvico znižal za šest odstotkov, na 20,9 milijona evrov. Zakaj rast? Prvič, zaradi novincev, ki smo jih na podlagi novih dognanj dodali na lestvico letos, čeprav so bili premožni že v preteklosti. Drugič, podjetja v lasti najbogatejših so se izkazala za odporna proti koronakrizi. In tretjič, cene evropskih delnic, ki jih tudi uporabljamo pri vrednotenju, so v povprečju precej podobne tistim, kakršne so bile lansko jesen. Za nameček smo pri številnih v letu pred dvigom davčne stopnje na kapitalske dobičke zaznali rekordna izplačila dobičkov.

Premoženje, ki ga vrednotimo, so večinoma deleži podjetij. Vse pomembnejše pa so v zadnjih letih kupnine, ki letos pomenijo že približno tretjino premoženja celotne stoterice.

Prvih 10

Mesto Ime in priimek Ocena premoženja
(v mio EUR)
Sprememba v 2020 (v %)
1. Iza Sia in Samo Login 689 0
2. Sandi Češko in Livija Dolanc 345 17
3. Marko Pistotnik 210 0
4. Lah, družina 164 -3
5. Damian Merlak 148 19
6. Igor Akrapovič 139 3
7. Tatjana in Albin Doberšek 123 -2
7. Franc Frelih 123 10
9. Šešok, družina 120 38
10. Tone Strnad 118 36

 

Kategorija: Novice


Jaz tebi!